Lendify öppnar andrahandsmarknad med lånbörs

Snabbval
Läser in...

  Lendifys lånbörs

  Lånetjänsten Lendify, som bygger på en innovativ peer to peer-lösning, växer mycket snabbt för tillfället. Det är många privatpersoner som lockas av idén att kunna agera som en ”egen bank” och det är många som behöver låna som vill dra fördel av de i jämförelse med andra privatlån klart konkurrenskraftiga räntorna. För investerare har det dock tidigare funnits en tveksamhet kring flexibiliteten i lösningen. Att låsa in sina pengar på längre perioder är helt enkelt inte helt attraktivt. Lendify har lyssnat och nu i november lanserades en andrahandsmarknad för lån.

  Lånbörs ger större flexibilitet

  Lendify bygger på att privatpersoner sätter in pengar och gör investeringar i enskilda lån. En del personer väljer att handplocka olika lån medan andra drar fördel av den automatiska investeringstjänst som Lendify erbjuder. Oavsett vilken väg man väljer att gå låses de investerade pengarna upp under en viss tid. Pengarna har ju faktiskt betalats ut till låntagarna och de betalas tillbaka löpande med amorteringar och ränta över tid.

  Att pengarna låses upp gör att Lendify inte riktigt kan ses som ett alternativ till sparande på sparkonton. Det är också något som kan ses som en tydlig nackdel och ett skäl att inte investera i lån via tjänsten.

  För att göra tjänsten mer flexibel, och därigenom mer attraktiv för fler sparare, presenterade Lendify för någon månad sedan nyheten om en andrahandsmarknad. På denna så kallade lånbörs kan tjänstens investerare köpa och sälja hela portföljer av lån utan extra avgifter.

  Så här fungerar lånbörsen hos Lendify

  Lånbörsen, som är öppen för alla investerare hos Lendify, är kort och gott en marknadsplats där de som vill sälja sina innehav kan lägga upp dem till försäljning till potentiella köpare. Det går inte att sälja enskilda lån, utan det är kompletta portföljer av investerade lån som kan säljas.

  Den som vill göra en försäljning för att på så sätt skapa likviditet exempelvis för att kunna ta ut pengar i förtid, behöver bara ange vilken portfölj som ska säljas. Sedan adderas den portföljen till lånbörsen automatiskt.

  Den som vill köpa en färdig portfölj kan enkelt få alla uppgifter om de konton som finns ute till försäljning. I lånbörsen listas bland annat kontotyp (manuell respektive autoinvest), antal lån och genomsnittlig löptid, utestående kapital och snittränta. För varje portfölj anges också ett pris som uppgår till en viss procent av det utestående värdet. Det kan till exempel handla om 99% eller 102%.

  Innebär lånbörsen någon skillnad för låntagarna?

  Att Lendify har skapat en lånbörs för att ge investerarna möjligheten att ta ut pengar i förtid påverkar inte låntagarna direkt. Vid en försäljning finns lånen fortfarande kvar, dock med en annan ägare/borgenär, och låntagarens skyldigheter att betala amortering och ränta påverkas inte. Lånen löper också vidare med exakt samma villkor som tidigare.

  Låntagarna som kollektiv kan dock påverkas av införandet av en lånbörs. Anledningen är att det blir mer attraktivt att använda Lendify för investeringar. Om tveksamheten kring hur likvid en placering i lån egentligen är försvinner, finns möjligheten att fler privatpersoner väljer att investera och dessutom kanske också sätter in större summor. En större bas för utlåning gör att Lendify kan låna ut till fler personer. Därigenom uppnås skalfördelar som kan leda till lägre kostnader och med det också lägre räntor.

  Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

  Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

  *” anger obligatoriska fält

  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden