Låna till resa

Att resa iväg för sol och värme är en dröm som många av oss tänker på varje dag, särskilt när vädret är typiskt svenskt. Kanske drömmer du om saltstänkta hav när du sitter på pendeltåget? Kanske får du upp en bild av vajande palmer för din inre syn vid rödljuset i rusningstrafiken? Att resa iväg ger också ett miljöombyte som många verkligen kan behöva när jobbet är stressigt, barnen ska lämnas och hämtas och man har fullt sjå att få dagarna att gå ihop.

Bestämmer du dig för att resa iväg, själv eller med familjen, har du tagit det första steget på vägen. Nästa steg är att se till att du har pengar att betala din drömresa.

sverigekredit låna till din resa

Spara till resan

Du har tre vägar att gå för att betala för din drömresa. Att spara är ett alternativ, att låna till resa är ett annat, och att kombinera de två vägarna är det tredje. Att spara är det billigaste sättet att komma iväg på en resa för sol och bad, nöje eller kultur. Det är samtidigt det sätt som kan upplevas som svårast. Det krävs nämligen både framförhållning och disciplin. Flexibiliteten kan också bli lidande.

En resa till utlandet kostar en del pengar. En charter under högsäsong kommer med en stor prislapp, särskilt om sällskapet är stort. Även weekendresor för två kan kosta en del, även om du bokar det billigaste flyget och väljer boenden med lite mindre lyx. För att betala en drömresa med sparade pengar krävs alltså en hel del sparande under lång tid.

Vi kan ta ett exempel. Du vill spara till en sommarsemester för dig, din partner och era två barn. Målet är en vecka med all inclusive på en ort vid Medelhavet och prislappen beräknar du till 45 000 kr. För att finansiera resan med sparade pengar krävs att du lägger undan 3750 kr per månad i ett år. Är sparhorisonten endast sex månader måste du lägga undan 7500 kr per månad.

Att spara till resan är, enligt ovan siffror, ett mer långsiktigt projekt. Det innebär att du måste ha framförhållning. Det är också en god idé att involvera hela familjen i sparandet. Givetvis är det också klokt att jämföra priser på resor för att få ett lägre pris.

Lån till resan

Med ett lån, till exempel ett reselån, behöver du inte spara något. Du kan ansöka om att låna pengar direkt på nätet och få utbetalning inom bara några dagar. Kostnaden får du i stället ta när du kommer hem från drömresan.

Att låna till konsumtion är i grunden ett mindre bra beslut, men reselån kan ändå ha sina fördelar. En stor fördel är att du blir mer flexibel. Om du känner att du behöver resa iväg precis nu, har du möjlighet att göra det, utan att först behöva spara under lång tid. En annan fördel är att du faktiskt kan spara pengar på att låna.

Det låter kanske märkligt, men flexibiliteten i ett lån för resan gör att du kan resa när det är som billigast. Om du sparar till semestern gör du det normalt utifrån ett tydligt mål, det vill säga en viss vecka på året på en viss destination. Du bokar förmodligen långt i förväg till ett fast pris. Om du har mer flexibilitet i finansieringen kan du också vara mer flexibel både avresedatum och destination. Kanske kan du till och med åka på en sista minuten och spara mycket stora pengar?

Privatlån till resan

För lån till resan är det normalt sett ett reselån i form av ett privatlån som är aktuellt. Det handlar om ett lån utan säkerhet som du betalar tillbaka över mellan 1–15 år. Att det inte finns någon säkerhet till grund gör att det är din ekonomi som sätter ramarna för vilken ränta du erbjuds. Med en god ekonomi kan du få en ränta ner mot 3–4 %. Är din ekonomi i stället svag kan räntorna bli mycket högre. Har du en betalningsanmärkning kan du räkna med räntor på över 20 %.

För att öka chanserna att bli beviljad lån, och också få den lägsta möjliga räntan, bör du jämföra reselån hos en rad olika långivare. Det enklaste sättet att göra det är att använda en låneförmedlare. Idag är det enklast att söka om lån på webben.

Viktigt att tänka på om du lånar

När du reser iväg utomlands och bekostar äventyret med ett reselån betalar du mer för äventyret än vad du gör om du betalar din drömresa med sparade pengar. Du får också en skuld som ska betalas tillbaka löpande. Här är tre saker som är viktiga att ha i bakhuvudet när du tar lån till resan.

Faktisk kostnad för resan

Att du betalar extra för förmånen att ”slippa” spara och kunna resa iväg när du vill, kan av vissa ses som en mindre nackdel. Det är dock klokt att titta på den faktiska extra kostnaden för att låna till resa.

Exempel på kalkyl för reselån
Lånebelopp: 45 000 kr
Ränta: 5,95%
Återbetalningstid: 3 år

Ett reselån enligt ovan innebär att du ska betala tillbaka 1409 kr per månad och totalkostnaden blir 50 723 kr. Det är närmare 6000 kr mer än resans faktiska pris. Notera här att vi inte räknar med ränteavdraget.

Mindre pengar att resa för i framtiden

Den extra kostnaden innebär att du faktiskt får mindre pengar att resa för i framtiden. I exemplet ovan handlar det om nästan 6000 kr. Du får också sämre möjligheter att spara om du väljer det alternativet till nästa resa.

Risk för betalningsproblem

En tredje sak att ha med i beräkningen är att en skuld kan upplevas som betungande i vardagen. Att betala av på en resa flera år efter att flyget landar på Arlanda kan kännas mindre attraktivt.

Det finns också alltid en risk att drabbas av ekonomiska problem till följd av lånet. Du bör alltid vara mycket noggrann med att undersöka om du kommer ha möjlighet att följa betalningsplanen. Om du har den minsta misstanke om att du inte kommer göra det, ska du alltid avstå från att låna.

Spara och låna

Som vi har beskrivit ovan är att spara det på pappret billigaste alternativet medan att låna är det mest flexibla. Båda alternativen har också andra för- respektive nackdelar.

Mellantinget, det vill säga att både spara och låna till resa finansiering, kan ge fördelar som trumfar de två huvudsakliga alternativen. Om du både sparar och tar ett privatlån för resan får du förmodligen en lägre kostnad totalt sett samtidigt som du får en ökad flexibilitet.

Exempel: För resan med en prislapp på 45 000 kr sparar du 25 000 kr och tar ett lån på 20 000 kr. Med en ränta på 5,95% kostar detta lån dig 2379 kr över två år. Samtidigt innebär det faktum att du inte behöver spara ihop till hela resan att du kan resa iväg snabbare. Kanske får du också möjligheten att vara mer flexibel med resedatumen och därmed få ett lägre totalpris.

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden