Weblån

Hur mycket vill du låna?

Förr i tiden när man ville låna pengar var banken det enda alternativet, och man stämde möte med en bankman för att sedan gå igenom allt som krävdes för att bli beviljad den summa man ville låna. Idag är läget ett helt annat, det finns en hel marknad för weblån, och internet är den största plattformen för dessa.

Det finns en hel uppsjö olika långivare, och man kan låna allt ifrån någon tusenlapp till flera miljoner. Allt utifrån vad man har för behov, och naturligtvis baserat på hur ens kreditvärdighet ser ut.

Vad är ett weblån?

Ett weblån är, precis som det låter, ett lån som du tar via internet. I många fall har inte bankerna någon fast filial, utan de är helt internetbaserade, vilket gör att de kan spara in stora kostnader på lokaler, och därmed istället erbjuda en konkurrenskraftig ränta.

I många fall kan det även vara tvärtom, eftersom det finns så många aktörer på marknaden, och många konsumenter inte orkar jämföra och sätta sig in i bankernas olika villkor, så finns det även de banker som tar ut en mycket hög ränta.

Man ansöker om Weblån

Hur ansöker jag om weblån?

När man gör en låneansökan online, kan det därför löna sig rejält, att jämföra de olika bankerna, för att vara säker på att man får det mest fördelaktiga ekonomiska alternativet.

En ansökan om weblån via internet går som oftast till så att man går in på kreditgivarens hemsida. Där får man registrera sig, i de allra flesta fall via BankID alternativt e-legitimation. Därefter får man fylla i en låneansökan där man anger önskat lånebelopp, önskad återbetalningstid, personliga uppgifter som bland annat inkomster och om man är fast anställd eller vikarie/annat. Många gånger får man också ange om man är sambo eller inte, detta är för att kreditbolagen vill veta om man står ensam med alla kostnader i ett hushåll, eller om man har någon att dela dem med.

När man fyllt i alla uppgifter som krävs, så gör långivaren en kreditupplysning, där de ser de senaste årens deklarerade inkomst, hur många lån och krediter man har, och om man har någon betalningsanmärkning, och i så fall hur många man har, och när de uppkommit.

Om kreditgivaren bestämmer sig för att man är kreditvärdig, och därmed beviljar lånet, får man ett avtal tillsänt, ofta loggar man in på långivarens hemsida och signerar avtalet med BankID, men kan brukar även kunna få det tillsänt i posten om man önskar signera för hand.

Efter att låneavtalet signerats gör banken klart lånet för utbetalning, och vissa erbjuder direktutbetalning, det vill säga att man har det beviljade lånet på sitt angivna bankkonto redan några minuter efter att avtalet för weblånet blivit signerat. Andra kreditgivare tar upp till några dagar på sig att betala ut lånet.

Har man bråttom att få pengarna bör man därför på förhand läsa igenom tiderna för utbetalning innan lånet tas.

Som med alla lån, så måste man tänka på att man ska ha den ekonomiska situationen för att kunna betala tillbaka de pengar man lånat, annars riskerar man att få en betalningsanmärkning, vilket kommer försvåra om man vill ta andra lån eller krediter i framtiden.