Köpa iPhone – avbetalning eller lån

olika alternatuiv för dig som vill finansiera ett köp av en iphone

En smartphone är i princip oumbärlig i dagens läge. Förutom vanliga telekomfunktioner som samtal och sms kan den i mångt och mycket ersätta datorn. Till skillnad från datorn fungerar en smartphone också som en digitalkamera. Kort sagt är frågan hur vi faktiskt klarade oss utan denna mirakelmaskin tidigare.

Jämför Smslån

Idag är det många som köper exempelvis en iPhone på avbetalning. Anledningen är den höga prislappen. Nya modeller av iPhone, såsom Xs och XR, kostar omkring 10 000 kr och det är ett belopp få har möjlighet att betala kontant. Frågan är då om avbetalning/delbetalning via själva säljaren är det bästa alternativet, eller om det finns skäl att titta på exempelvis smslån och kreditkonton för finansieringen. Dessa frågor ska vi besvara här. Vi jämför också med avbetalning via abonnemang.

Snabbval
Läser in...

  Avbetalning hos säljaren/affären

  Det är alltid möjligt att dela upp betalningen av köp av en iPhone. Ansökan om det kan man göra både i butik och på nätet. Det läggs då upp en kredit med en fast återbetalning varje månad under en viss tid. Avbetalningstiden är normalt 24 månader.

  För att kunna köpa iPhone på avbetalning krävs normalt följande av dig:
  • Du ska vara minst 18 år
  • Du ska ha fast anställning och en årsinkomst på minst 120 000 kr
  • Du får inte ha betalningsanmärkningar

  Om din kredit godkänns ska du under exempelvis 24 månader betala både ränta och amortering i ett annuitetslån. Till krediten kommer också en uppläggningsavgift som inte sällan är av det större slaget. Det är inte ovanligt med uppläggningsavgifter på upp emot 700 kr.

  Vad kostar avbetalning av iPhone?

  Olika säljare/butiker har olika kreditlösningar, men totalpriset för krediterna skiljer sig inte nämnvärt mellan olika aktörer. Här ska vi presentera ett räkneexempel utifrån ett snitt av uppgifter vi har hämtat från en handfull butiker och kreditgivare.

  Kontantpriset för en iPhone XR 64 GB är idag i snitt 9190 kr hos de ledande återförsäljarna. Om du väljer att dela upp betalningen på 24 månader kommer du att få betala omkring 450 kr per månad och en total kreditkostnad på strax över 1600 kr. Prislappen för din iPhone XR 64 GB blir alltså sammanlagt omkring 10 800 kr.

  Kreditkostnaden består av dels ränta, dels uppläggningsavgift och aviavgifter månadsvis. Aviavgifterna brukar ligga på omkring 40 kr medan uppläggningsavgiften brukar ligga på ett belopp mellan 500 – 700 kr.

  Köpa iPhone med lån

  Om du tar ett smslån eller ett kreditlån får du pengar i handen som du kan använda för en kontant betalning i affären. Pengarna kommer dock givetvis med en kostnad.

  För att få ett smslån på omkring 10 000 kr behöver du vanligtvis vara minst 18 år fyllda och ha en deklarerad inkomst. Förekomst av betalningsanmärkningar behöver inte vara ett hinder medan skuldkonton hos Kronofogden automatiskt diskvalificerar dig från att få låna.

  Om din ansökan om ett smslån godkänns får du vanligtvis pengarna i handen inom bara någon timme. Det finns dock undantag, men det dröjer aldrig längre än en bankdag.

  Jämför Smslån

  Vad kostar det att låna till köp av iPhone?

  Priserna för smslån spretar. Olika aktörer har olika inriktningar och därmed också olika priser för sina produkter. En del långivare för smslån har fokus på de riktigt små lånen medan andra fokuserar på femsiffriga belopp. Vissa vill ge fler möjligheten att låna genom att ta kreditupplysning via andra aktörer än UC och genom att tillåta betalningsanmärkningar, medan andra är mer strikta med villkoren.

  Om du tar en titt på vår sida för jämförelser av smslån ser du att priserna kan skilja sig en hel del för ett lån på 10 000 kr. Viktigt att veta är också att du själv kan påverka priset genom den återbetalningstid du väljer.

  För att jämföra kostnaderna för avbetalning och smslån använder vi i räkneexemplet nedan i stort sett samma uppgifter som för ovan exempel om delbetalning.

  Den iPhone du vill köpa kostar 9000 kr och du vill dela upp kostnaden på 24 månader. Idag finns långivare som kan erbjuda dig smslån på det beloppet till en totalkostnad på ner mot 11 500 kr. Om du i stället väljer att betala tillbaka på 12 månader kan totalkostnaden bli ner mot 10 500 kr. Väljer du ännu kortare återbetalningstid blir totalen givetvis ännu lägre.

  Delbetalning med abonnemang

  Notera att du inte får något abonnemang till din iPhone med någon av ovan beskrivna finansieringsmetoder. Totalkostnaden för ditt ägande blir alltså väsentligt högre än det totala belopp du ska betala till kreditgivaren.

  Att köpa en ny iPhone med abonnemang är ett tredje sätt att finansiera köpet. Modellen går ut på att den månadskostnad du ska betala inkluderar såväl en abonnemangsavgift som en avbetalning. Normalt brukar fördelningen vara ungefär 50/50. Hälften av det du betalar per månad går alltså till att betala av på själva mobilen.

  Det är svårt att sätta en prislapp på vad ett abonnemang kostar eftersom det beror helt på hur du vill använda din iPhone. De absolut billigaste varianterna kostar omkring en hundralapp per månad medan de mer omfattande kostar upp emot 500 kr (fria samtal, fri trafik med mera). Snittet torde således vara omkring 300 kr.

  Om avbetalningen är omkring 300 kr per månad, och abonnemanget därmed kostar ungefär lika mycket, betalar du omkring 600 kr per månad för abonnemang och mobil. Det ger en totalkostnad över 24 månader på omkring 14 400 kr.

  Jämför vi den kostnaden med övriga två alternativ är den givetvis mycket högre. Samtidigt får du abonnemang ”på köpet”. Frågan är då om det abonnemang du föreslås teckna passar dig? Det är en fråga vi inte kan besvara här.

  Vilken finansiering är bäst?

  Om bäst är en fråga om pris synes valet att köpa på avbetalning i försäljarens regi vara det bästa valet, åtminstone om du betalar tillbaka över hela löptiden på 24 månader (dock kan du alltid slutbetala både smslån och avbetalningskrediter när du vill). Om bäst är en fråga om flexibilitet är smslån ett bättre alternativ.

  Generellt är det enklare att få ett smslån än att få möjlighet till avbetalning hos säljaren. Det är till exempel möjligt att teckna smslån trots betalningsanmärkning. Denna möjlighet finns inte för avbetalning. Du får också i regel större flexibilitet i frågor kring betalningarna.

  I sammanhanget är det viktigt att lägga med en varning. Om du har betalningsanmärkningar finns alla skäl att vara försiktig med ytterligare lån. Betalningsanmärkningen har förmodligen uppkommit på grund att du tidigare av olika anledningar har misskött en betalningsskyldighet. Att köpa den nyaste modellen av iPhone ska inte vara så viktigt att du försätter dig i ekonomiska problem.

  Sammanfattning

  Om du vill köpa en ny smartphone, till exempel en iPhone, har du fyra sätt att betala för den, nämligen:
  • Betala kontant med sparade pengar
  • Köpa på avbetalning (kredit som ges av försäljaren)
  • Betala med smslån
  • Betala via en förhöjd månadsavgift för ett abonnemang

  Vilket sätt att finansiera köpet som är mest lämpligt för dig kan bara du besvara. Billigast är naturligtvis att betala med sparade pengar. Om det inte är möjligt bör du räkna på saken för att se vilket av de tre andra alternativen som både kostar minst och ger mest.

  Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

  Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

  *” anger obligatoriska fält

  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden