Allt om kreditlån

Hur mycket vill du låna?

Om man är i behov av att låna pengar men är osäker på hur mycket man behöver låna så kan kreditlån vara ett bra alternativ. Då kan man ansöka om en viss summa pengar och sedan endast använda så mycket som man behöver. Att ha ett kreditlån är smidigt och man betalar i vanliga fall endast ränta för det belopp man använder.

Ibland kan kreditlån vara billigare än smslån och enklare att få godkänt än privatlån, men det finns en del saker att ha koll på innan du ansöker om ett kreditlån som vi går igenom nedan.

Vad är ett kreditlån?

Ett kreditlån betyder att man har en kredit. Ett kreditlån innebär att man lånar en viss summa pengar, till exempel för att ha som buffert. Kanske är man osäker på hur mycket pengar som behövs – med ett kreditlån kan man använda den summa man behöver och sedan spara resten till kommande behov. Ett kreditlån tas utan säkerhet och är smidigt att ansöka om.

Ett kreditlån kan jämföras med ett kreditkort. På kreditkortet finns utrymme att handla för pengar och betala detta i efterhand. Lånet fungerar med liknande procedur med skillnaden att man på förhand har lånat pengarna och inte behöver använda något kort.

Med ett kreditlån reglerar man själv sina utbetalningar för att få tillgång till den summa man behöver.

Man betalar endast för de pengar man har använt och inte för det belopp som är oanvänt. Om man tar ett kreditlån på 10 000 kr men endast använder 5 000 kr så betalar man således enbart för de uttagna 5 000 kronorna.

Lånebeloppet skiljer sig beroende på om man lånar av en stor bank eller av ett kreditbolag. Med ett kreditlån brukar man kunna låna allt från 200 kr upp till 20 000 kr. Ibland kan man låna ännu högre summor, framförallt hos storbanker. Återbetalningstiden ligger på runt 3-12 månader.

Kreditlån

Fördelar och nackdelar med kreditlån

Det finns flera fördelar med ett kreditlån, några av dem är:

 • Man kan ansöka om en större summa pengar
 • Man behöver endast betala för den summa man faktiskt använder
 • Man kan ta ett kreditlån utan UC

Några egenskaper för kreditlån som kan vara till en nackdel för låntagare är bland annat:

 • Det är en hög effektiv ränta
 • Vid en lång återbetalningstid så blir den totala kostnaden hög
 • Krav för att få ett kreditlån

Beroende på vem man ansöker om ett kreditlån hos så finns det olika krav man som låntagare:

 • Åldersgräns
 • Svensk medborgare
 • Deklarerad inkomst
 • Kreditupplysning
 • Betalningsanmärkningar

För att ansöka om ett lån måste man ha fyllt 18 år och vara myndig, dessutom behöver man vara svensk medborgare. När man ansöker om ett kreditlån brukar långivare göra en kreditupplysning för att utvärdera privatekonomin hos låntagaren. Det är viktigt att man har en fast, deklarerad inkomst så att långivaren kan säkerställa ens återbetalningsförmåga.

Långivare undersöker även om man har betalningsanmärkningar från tidigare lån och fakturor.

Att välja kreditlån

När man planerar att ansöka om ett kreditlån är det viktigt att man lägger ner lite tid på att göra en jämförelse mellan de olika långivarna. På så sätt kan man finna de som erbjuder bäst lån och villkor för ens egna behov.

Att jämföra lånevillkor, räntor och återbetalningstider är mycket viktigt för att kunna hitta ett så billigt lån som möjligt.

För att ansöka om ett kreditlån direkt och få det godkänt så är det bra att tänka över hur stor summa man behöver låna och hur stor summa man kan betala tillbaka med ens ekonomi. Om man ansöker om en för stor summa pengar så kan man nämligen bli nekad.

Lånegivare brukar vara givmilda med att ge ut kreditlån och oftast blir man inte helt nekad ett lån. Dock kan man bli erbjuden att låna en mindre summa pengar än vad man ansökt om. Långivare vill inte låna ut mer än vad de tror att låntagaren klarar av att återbetala inom den utsatta tiden. Detta är för bådas skull. Långivaren behöver återfå sina pengar och vill undvika att låntagaren hamnar i ekonomisk knipa på grund av lånet.

Kreditlån med betalningsanmärkning

Det är inte helt omöjligt att få ett kreditlån med betalningsanmärkningar. Om man har en betalningsanmärkning eller flera så brukar långivaren utvärdera dessa. De lägger bland annat vikt vid hur gamla de är och på hur stora belopp de är. Har man betalningsanmärkningar är det ännu viktigare att man kan uppvisa en generellt god ekonomi och en bra återbetalningsförmåga.

Något som inte brukar godkännas av långivare är om man har ett skuldkonto hos Kronofogden men däremot kan kreditlån med betalningsanmärkningar godkännas. Det är dock upp till varje låneförmedlare och kreditbolag att avgöra.

Kreditlån utan UC

När man ansöker om ett kreditlån brukar de flesta långivare göra en kreditkoll för att säkerställa att man har en tillräckligt god ekonomi för att kunna återbetala lånet i tid. Att låntagare har en god återbetalningsförmåga är viktigt för långivare.

En del långivare utgör sin kreditkoll genom UC, vilket står för Upplysningscentralen. UC samägs av flera storbanker och samlar in och registrerar data. Det finns dock en mängd långivare på marknaden som ger lån utan UC, och alltså inte använder sig av Upplysningscentralen för att göra sin kreditkoll. Istället använder de sig av andra, liknande tjänster. Skillnaden är dock att det blir ett kreditlån utan UC. Dessa långivare är oftast små kreditbolag.

Det är möjligt att ansöka om ett kreditlån utan UC och är precis lika smidigt som med. Om man vill ansöka om ett kreditlån utan UC så är det viktigt att undersöka om ens potentiella långivare använder UC eller en annan tjänst. Detta brukar stå klart och tydliga på de olika långivarnas hemsidor.

Kvinna vid dator

Ansöka om kreditlån

Att ansöka om ett kreditlån är en enkel och smidigt procedur. Oftast kan man ansöka genom ett ansökningsformulär på respektive långivares hemsidor. Där får man fylla i hur mycket man önskar låna, sina personliga uppgifter och sedan legitimera sig med sitt Bank-ID.

Återbetala ett kreditlån

Återbetalningstiden för ett kreditlån brukar vara mellan 3 och 12 månader. Löptiden beror på hur stort kreditlån man har tagit. Det är bra med en kort löptid för att få ett billigare lån. Dock får man inte välja en så kort löptid att månadsbetalningarna blir allt för höga för att vara möjliga att genomföra.

Har man lånat en större summa pengar på sitt kreditlån får man ofta betala i den takt som passar ens privatekonomi bäst. Dock brukar det finnas en lägsta procent som man måste delbetala varje månad.

Tänk på att inte låna mer pengar än vad du verkligen har behov för. Det är viktigt att återbetalningarna sker i tid för att undvika att det uppstår problematiska följder för ens privatekonomi. Om man skulle missa en återbetalning så kan man nämligen få dyra betalningspåminnelser och ärendet kan gå vidare till inkasso.Låna ansvarsfullt och gör gärna en budget för hur återbetalningen ska gå till redan innan lånet tas.

Ränta och löptid för kreditlån

Kreditlån brukar ha en hög effektiv ränta vilket gör att lånet blir dyrare ju längre man har det. Därför är det bra att ha en så kort återbetalningstid som möjligt för att hålla nere den totala kostnaden av lånet. Ju mindre belopp man lånar desto kortare löptid kan man ha på sitt lån. Jämför olika långivares erbjudanden för att finna en så låg effektiv ränta som möjligt.

Något som är bra med kreditlån är att de är billigare än till exempel smslån. Det är tänkt att man på ett kreditlån ska låna en större summa pengar än på smslån och därmed ha en längre återbetalningstid. Därmed undviker man lika höga månadskostnader som till exempel smslån har.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av exklusiva låneerbjudanden. Som välkomstgåva får du våra bästa tips för en god kreditvärdighet – direkt till din inkorg!