Kan man ha bolån hos flera banker?

Undrar du om det är möjligt att ha bolån hos flera banker samtidigt? Svaret är ja, men det finns vissa saker att tänka på innan du bestämmer dig för att sprida ut ditt lån på flera banker. I den här artikeln kommer vi att gå igenom fördelar och nackdelar med att ha bolån hos flera banker, hur du jämför och väljer den bästa banken för dig.

Att ha bolån hos flera banker kan ha sina fördelar. Genom att sprida ut ditt lån på flera banker kan du minska risken och sprida ut din skuldbörda. Om en av bankerna skulle gå i konkurs eller om du hamnar i en svår ekonomisk situation, kan det vara lättare att hantera om du inte har all din skuld hos en enda bank. Å andra sidan kan det också innebära högre kostnader för dig, eftersom du kommer att behöva betala flera olika räntor och avgifter.

När du väljer att ha bolån hos flera banker är det viktigt att jämföra och välja den bästa banken för dig. Detta kan innebära att du behöver ta hänsyn till faktorer som ränta, avgifter, villkor och kundservice. Genom att göra en noggrann jämförelse kan du hitta den bank som passar dina behov och som ger dig bäst möjliga villkor och ränta.

Nyckelfaktorer

  • Det är möjligt att ha bolån hos flera banker samtidigt, men det kan innebära både fördelar och nackdelar.
  • Genom att sprida ut ditt lån på flera banker kan du minska risken, men det kan också innebära högre kostnader.
  • När du väljer att ha bolån hos flera banker är det viktigt att jämföra och välja den bästa banken för dig genom att ta hänsyn till faktorer som ränta, avgifter, villkor och kundservice.

De senaste åren har konkurrensen om bolånekunderna hårdnat. När det plötsligt dyker upp fler alternativ uppstår automatiskt en ökad aktivitet bland bolånetagarna. Vem vill inte få en lägre ränta eller bättre villkor? En fråga som naturligt aktualiseras är om man kan dela upp sina bolån över flera banker för att dra fördel av prispressen.

dela upp bolån

Att ha bolån hos flera banker

När du funderar på att ta ett bolån, kan det vara lockande att ansöka hos flera banker för att öka dina chanser att få ett lån. Men att ha flera bolån kan också innebära vissa fördelar och nackdelar, samt risker. I den här sektionen kommer vi att titta närmare på vad det innebär att ha bolån hos flera banker.

Fördelar med flera bolån

Att ha flera bolån kan ge dig möjlighet att jämföra olika låneerbjudanden och välja det som passar dig bäst. Dessutom kan det också ge dig en större lånemängd och därmed öka dina möjligheter att köpa en bostad som du annars inte skulle ha råd med. Det är också möjligt att förhandla om räntan och villkoren med flera banker samtidigt och därmed få bättre villkor.

Nackdelar och risker

Att ha flera bolån kan också innebära vissa nackdelar och risker. Om du inte kan betala tillbaka dina lån kan du hamna i en svår ekonomisk situation. Dessutom kan det vara svårt att hålla koll på flera lån samtidigt och du kan missa betalningar eller glömma bort att betala av ett lån. Det kan också vara svårt att få godkänt för flera bolån eftersom bankerna kommer att titta på din kreditvärdighet och din betalningsförmåga.

Teori och verklighet

I teorin finns det inget som hindrar en bolånetagare att dela upp bolånet på flera banker. Det finns till exempel ingen lagstiftning som förhindrar ett sådant förfarande. Den bistra verkligheten är dock till stor en annan, särskilt när det gäller bostadsrätter.

Den säkerhet du ställer för bostadslånet är själva fastigheten eller äganderätten i en bostadsrättsförening. Säkerheten kallas för pant och det rättsliga dokument som symboliserar panten kallas för pantbrev. Du kan ha flera pantbrev som täcker lånet och dessa får automatiskt en inbördes ordning.

I en absolut majoritet av fallen vill banken ha ”hela panten” i villan, fritidshuset eller bostadsrätten. På så sätt blir rätten att få ut ersättning vid eventuell tvångsförsäljning obruten. Om det är två eller fler banker som så att säga delar på panten kommer en av dem att ha sämre rätt än en annan och det är inte särskilt attraktivt.

Teckna rörliga lån för större flexibilitet

Anledningen till att man byter bank eller bolåneinstitut är att man önskar få lägre ränta eller på andra sätt mer förmånliga villkor. Att byta bank kan man göra oavsett om man har bundna eller rörliga bolån. Det är emellertid definitivt både billigare och enklare att byta om bolånen är rörliga.

Om du vill byta långivare för ett bundet bolån är du nämligen skyldig att betala ränteskillnadsersättning. Denna ersättning, som i grunden beräknas på vad du skulle ha betalat till banken under hela löptiden, kan uppgå till ganska stora belopp. Visserligen har du möjlighet att göra ränteavdrag, men bytet kommer normalt ändå att bli en kostsam affär. Om du i stället endast har rörliga bolån kan du när som helst utan hinder flytta hela ditt bolån till en annan aktör. Din befintliga bank är till och med skyldig att bistå dig (och din nya bank) för att flytten ska kunna ske så snabbt som möjligt.

Sammanfattning: om du vill vara aktiv i hanteringen av dina bolån och kunna byta för att löpande få de bästa villkoren bör du alltid ha endast rörliga bolån.

dela upp bolån

Jämförelse och val av bank

När du väl bestämt dig för att ansöka om bolån hos flera banker är det viktigt att du jämför villkoren noggrant. Det finns flera faktorer att tänka på när du jämför banker, som ränta, amortering, avgifter och villkor.

Jämföra bolånevillkor mellan banker

För att göra en jämförelse mellan banker kan du använda dig av våra olika verktyg som finns hos oss. Det kan vara en god idé att läsa recensionerna för att få en så komplett bild som möjligt. När du jämför villkoren bör du tänka på följande:

  • Ränta: Vilken ränta erbjuder banken och hur ser den ut över tid? Är det en fast eller rörlig ränta?
  • Amortering: Hur mycket måste du amortera varje månad och hur ser amorteringsplanen ut?
  • Avgifter: Vilka avgifter tillkommer, som uppläggningsavgift eller aviavgift?
  • Villkor: Finns det några särskilda villkor som du måste uppfylla för att få låna pengar?

Genom att jämföra villkoren mellan olika banker kan du hitta den bank som erbjuder det bästa lånet för just dig.

Jämför bolån via låneförmedlare

Låneförmedlare fungerar som en mellanhand mellan dig som låntagare och bankerna. Idén är att du snabbt ska kunna hitta den lägsta möjliga räntan för dig och ditt boende utan att behöva leta själv. Att göra jämförelserna på egen hand kan ta ganska mycket tid i anspråk och dessutom kommer din ekonomi att granskas via flera kreditupplysningar. Här på Sverigekredit hittar du information om och länkar till flera låneförmedlare inom bolån.

Jämför bolån

Hur man ansöker om flera bolån

Om du vill ansöka om flera bolån kan du börja med att göra en grundlig undersökning av olika låneerbjudanden från olika banker. När du har hittat de bästa erbjudandena kan du ansöka om flera bolån samtidigt. Tänk på att du måste uppfylla bankernas krav på kreditvärdighet och betalningsförmåga för att få godkänt för flera bolån. Det är också viktigt att du håller koll på dina lån och betalar tillbaka dem i tid för att undvika ekonomiska problem.

Strategier för förhandling om räntor

När du har jämfört villkoren mellan olika banker kan du använda den informationen för att förhandla om räntan. Det kan vara en god idé att kontakta bankerna och förhandla om räntan, särskilt om du har fått ett bättre erbjudande från en annan bank.

När du förhandlar om räntan är det viktigt att vara väl förberedd och självsäker. För att öka dina chanser att få en lägre ränta kan du använda följande strategier:

  • Visa upp konkurrerande erbjudanden från andra banker
  • Förhandla om andra villkor, som amortering eller avgifter, för att få en lägre ränta
  • Vänta tills du har en stark ekonomisk ställning, till exempel om du har en hög inkomst eller en stor kontantinsats

Genom att förhandla om räntan kan du spara tusentals kronor över tid, så det är väl värt att lägga ner tid och energi på att göra det.

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden