Jobba hemifrån utomlands – 5 destinationer

Har du möjlighet att arbeta på distans i ditt yrke? Skulle en sejour utomlands på några veckor eller kanske ännu längre vara ett behövligt avbrott i vardagen? Går en tripp utomlands att kombinera med familjelivet?

En global trend är att fler kan arbeta var som helst. För många är det faktiskt tillräckligt med en laptop med internetanslutning för att kunna utföra de flesta arbetsuppgifter. På sistone har denna trend kombinerats med idén med att arbeta hemifrån utomlands. Om man ändå kan arbeta nästan var som helst, varför inte göra det samtidigt som man får lite extra sol och/eller kulturella upplevelser?

Kom bara ihåg att räkna på ditt äventyr innan du reser iväg. Det är inte en bra idé att låna pengar för att göra en sådan satsning. Att ta med ett kreditkort kan dock vara bra. Skulle du bli utsatt för kortbedrägeri eller liknande ger kreditkortet ökade möjligheter att få rätt.

I den här artikeln ska vi titta närmare på fem destinationer som kan fungera utmärkt för en ”jobbvistelse” utomlands. Vi har använt följande kriterier när vi har gjort urvalet:

  • Prisnivå
  • Avstånd från Sverige
  • Tillgänglighet från Sverige
  • Tillgång till internet och annan service
  • Klimat

jobba utomlands lån

Prag – Tjeckien

Prag är en stad med fler sevärdheter än vad man kan räkna till. Här finns allt för den kulturellt intresserade, så du har en värld av möjligheter att utforska när du är klar med dagens arbetsuppgifter.

Att bo och leva i Prag är billigt i jämförelse med Sverige. Enligt diverse semesterindex brukar prisnivåerna i Prag beräknas till omkring 70% av priserna i Stockholm. Det innebär att din flykt från Sverige inte behöver kosta så mycket. Om något kan du faktiskt spara pengar på att jobba digitalt från Prag ett tag. De lägre prisnivåerna gäller allt från boende och transporter till mat.

Vad gäller internetuppkoppling är det egentligen ingen skillnad jämfört med Sverige. Det finns wifi i princip överallt.

Klimatet är kanske den stora nackdelen med Prag. Väljer du den här staden för att fly höst eller vinter i Sverige får du inte direkt mer sol och värme i Prag.

Lissabon – Portugal

Lissabon i Portugal har, tack vare sitt milda klimat under vintern och sin väl utvecklade infrastruktur för IT, blivit en favorit bland många som endast behöver en laptop för att arbeta. Faktum är att Lissabon numera kan sägas inneha förstaplatsen över de ”hetaste” storstäderna för entreprenörer i Europa.

Att flyga till Lissabon är billigt. Det finns en lång rad lågprisbolag som trafikerar sträckan. Boendet är dock sällan särskilt billigt medan mat och nöjen är något billigare än i Sverige.

Den största fördelen med Lissabon som destination är koncentrationen av digitala nomader. Det finns mängder av hubbar för co-working och att få tag på en kontorsplats är ingen konst.

Koh Lanta – Thailand

Söker du sol och värme under de kalla och mörka månaderna i Sverige är du i princip tvungen att flyga långt. Ett alternativ som inte är direkt oattraktivt är Koh Lanta på Thailand. Klimatet är ett paradis för soltörstande svenskar och prisnivåerna är låga.

Koh Lanta har vuxit fram som en slags hub för personer som kallar sig digitala nomader. Här finns till exempel specialiserade anläggningar för dem som vill kombinera arbete med semester. Om du inte vill arbeta från stranden har du inga svårigheter att få tag på en kontorsplats.

Priserna i Thailand är låga. En enklare middag behöver inte kosta mer än 30-40 kr och boendet är också billigt. Ett problem rent kostnadsmässigt är flygresan. Det kostar en slant att flyga till Koh Lanta och det gör destinationen mindre lämplig om du bara vill eller kan vara borta en kortare tid.

Kanarieöarna

Om du inte vill resa fullt så långt och ändå vill ha sol och värme under vinterhalvåret, är Kanarieöarna kanske det bästa alternativet. Teneriffa och Gran Canaria är de två främsta alternativen i den här ö-gruppen som tillhör Spanien (och därmed också EU).

För att din ”jobbsemester” inte ska kosta skjortan gäller det att du planerar din vistelse mycket noga och ser till att boka både flyg och boende själv. Att åka på en vanlig charter kan inte rekommenderas. Det finns ett antal lågprisbolag som flyger till både Teneriffa och Gran Canaria, så flygbiljetterna behöver inte kosta så mycket. Inte heller boendet behöver göra större avtryck i plånboken. Antalet lägenheter som finns att hyra är alltid mycket stort.

Väl på plats kommer du att upptäcka att prisnivåerna är minst i paritet med vad de är i Sverige. Det kan alltså vara en idé att hålla lite extra i plånboken så att du inte behöver fylla på kassan med ett snabbt sms lån.

Tallinn – Estland

Väljer du Tallinn i Estland som destination för att kombinera arbete med semester behöver du inte hålla så hårt i plånboken. Tallinn är nämligen en av de billigare destinationerna i Europa. En annan fördel är den korta resan från Sverige. Om du inte vill flyga kan du till och med ta färjan över Östersjön.

Boende i en månad behöver inte kosta mer än 4000-5000 kr och både mat och nöjen är billiga. Du behöver heller inte oroa dig för dålig IT-infrastruktur. Estland ligger mycket långt framme inom investeringar i bredband.

Den uppenbara nackdelen med Estland och Tallinn är klimatet. Du kan inte räkna med någon ”förbättring” jämfört med Sverige om du reser iväg under vinterhalvåret.

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden