Hur påverkar EU min ekonomi?

Maj närmar sig med stormsteg. I år kommer Europa rösta om vilka som ska representera varje land i EU. Och vi har samlat det du behöver veta om valet och hur EU påverkar din ekonomi.

I Sverige röstar vi till Europaparlamentet den 26 maj. Det finns för tillfället 751 platser i parlamentet som fördelas efter befolkningen i de olika länderna. Sverige har för närvarande 20 platser som kommer att delas mellan de partier som vi röstar på. Alla partier hör sedan till en större grupp i Europaparlamentet som består av partier med samma politiska syn.

Skyddar låntagare

Det är inte många av oss som har råd att betala kontant när det gäller dyrare saker som hus, bil eller plötsliga utgifter som tandläkaren. Då är det bra att vi kan låna hos en långivare. För att skydda låntagarna har EU tagit fram regler när det gäller lån. En av de är att långivaren alltid måste presentera ett tydligt avtal innan lånet tecknas. Det ska innehålla alla villkor samt alla kostnader för lånet. Det kan vara kostnader som lånesumman, ränta, löptiden och hur mycket du ska betala samt hur ofta.

Du har dessutom alltid rätt till 14 dagars ångerrätt i och med lagstiftningen i EU. Det innebär att om du tar ett lån och ångrar sig inom 14 dagar har du rätt att ångra dig. Du måste dock betala tillbaka lånet och räntan för den tid du haft pengarna.

Utöver det har du som låntagare rätt att återbetala lånet när du vill under löptiden. Och alla långivare måste följa samma EU-norm vid kreditprövningar.

EU har satt regler om hur referensvärden för rörlig ränta ska beräknas vilket försvårar intressekonflikter och manipulering av räntorna. Dessa regler har internationell standard och följs av fler än länderna inom EU.

Flagga med Eumotiv

Förbättrade handelsvillkor

Ungefär hälften av alla som handlar gör det på nätet. Och allt fler handlar över gränserna. De flesta som handlar på nätet handlar för relativt små belopp. Mer än hälften av alla transaktioner gäller belopp under 1000 kr. När allt fler handlar på nätet med andra länder blir det allt fler tvister där köparen och säljaren är hemmahörande i olika länder. EU upprättade därför ett småmålsförfarande. Om kravet är på högst 5000 euro och tvisten är gränsöverskridande kan man använda detta. Förfarandet sker digitalt vilket sparar på domstolsavgifter och övriga kostnader.

Vi har även Eu att tacka för att vi kan handla över nätet från andra länder utan tull eller andra skatter. Om vi handlar från ett annat EU-land tas ingen tull ut. Du kan även betala med egen valuta till många länder inom EU när du handlar över internet.

Det finns även många andra fördelar som Eu förhandlat fram. Som exempel har du alltid rätt att ångra dig utan att ange anledning inom 14 dagar och är varan trasig ska du få den lagad eller utbytt. I de fall det inte är möjligt ska du kunna få tillbaka pengarna för varan. Du har även rätt att få varan inom 30 dagar. Om så inte är fallet utan det tar längre tid kan du ångra dig.

När du köpt en vara och valt att behålla den har du 2 års garanti. Under de första 6 månaderna förutsätter man att varan var felaktig när du fick den. Efter de första 6 månaderna är det du som måste bevisa att varan var trasig redan från början för att garantin ska gälla enligt de regleringar EU kommit överens om.

 EU-krav på bilköp

När du ska köpa en bil är det inte enbart billånet som EU reglerar. Eu har krav på hur alla bilar och bildelar testas innan de får släppas på en europeiska marknaden. Det kan gälla säkerhet som bromsar, lysen och bälten i bilen. Men det gäller även barnstolar till bilen.

Andra saker som testas är miljöaspekten som utsläpp. Eu har regleringar över hur mycket kväveoxid och andra farliga partiklar en bil får släppa ut. Utöver det finns krav på motorljudet. Bilen får inte ha för högt motorbuller men ej för lågt heller. Med allt fler elbilar och hybridbilar på vägarna har biltillverkarna fått lägga till ljud så övriga trafikanter hör att en bil närmar sig.

Förutom dessa krav på själva bilen och tillverkningen av bilen har EU regleringar över billånet. Många tar billån idag för att finansiera sitt bilköp. Eu har där skapat regler som återförsäljare av bilar måste följa. Bland annat krävs det att försäljaren lämnar korrekt information om bilen och köpet.

 

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden