Så förhandlar du om bättre villkor på ditt lån

Att förhandla om bättre villkor på sitt lån kan verka skrämmande och överväldigande för många, men det är faktiskt en vanlig och viktig del av att hantera sin ekonomi och minimera skulder. Genom att lära sig några grundläggande tekniker och strategier kan man öka sina chanser att förhandla fram bättre villkor på sitt lån och spara hundratals, kanske till och med tusentals kronor i ränta.

Gör din hemläxa innan du tar kontakt med långivaren för att förhandla

Förbered dig ordentligt

Innan du börjar förhandla om bättre villkor på ditt lån, är det viktigt att du förbereder dig ordentligt. Detta innebär att du bör ha en klar bild över din ekonomi, och en förståelse för de villkor som ingår i ditt befintliga lån.

Du bör också samla in information om ditt kreditpoäng, din inkomst, dina utgifter och dina skulder. Detta kommer att hjälpa dig att visa långivaren att du är en pålitlig kund och att du är villig att betala tillbaka ditt lån på ett ansvarsfullt sätt.

Skulle det visa sig att ditt kreditbetyg inte är vad det borde vara så kan du först göra ditt bästa för att förbättra detta. Det kan till exempel röra sig om en så enkel sak som att avsluta alla oanvända kreditkort. Kom ihåg att även ett outnyttjat kreditkort räknas som en kredit i långivarens ögon.

Ju högre kreditvärdighet du har, desto större är chansen att du erbjuds bra villkor på ditt lån.

Var beredd att förhandla

För att lyckas med förhandlingarna är det viktigt att du är beredd att just förhandla. Du kan inte förvänta dig att få bättre villkor utan att erbjuda något i gengäld. Tänk på vad du kan erbjuda din långivare för att övertyga dem om att ge dig bättre villkor.

Detta kan till exempel innebära att du ökar dina månatliga betalningar, minskar löptiden på lånet eller använder tillgångar som säkerhet för att minska risken för långivaren. Om du inte kan erbjuda något i gengäld, är det mindre troligt att långivaren kommer att vara villig att förhandla med dig.

Förhandla dig till bättre villkor på ditt lån

Gör din efterforskning

Innan du förhandlar med din långivare bör du läsa på ordentligt. Du bör till exempel undersöka marknadsräntorna för lån med liknande villkor som ditt eget lån. Detta ger dig en bättre förståelse för vad du kan förvänta dig att betala och vad som är rimligt att begära.

Du bör också undersöka andra långivare och se om de erbjuder bättre villkor än din befintliga långivare. Om du hittar en annan långivare som erbjuder bättre villkor, kan du använda detta som en förhandlingspunkt för att försöka få din befintliga långivare att matcha eller överträffa erbjudandet.

Jämför snabblån Jämför privatlån

Kontakta din långivare

När du har förberett dig och gjort din efterforskning är det dags att kontakta din långivare. Beroende på din typ av lån kan du antingen ringa, chatta, skicka e-post eller besöka din långivares kontor personligen.

Stort lycka till i förhandlingarna!

Rebecca har under sina drygt tio år som innehållsansvarig producerat artiklar och bloggposter inom ett flertal branscher, däribland bank och finans. Hon genomför noggrann research och levererar högkvalitativa och lättlästa texter – alltid med kunden i fokus. För oss på Sverigekredit.se är Rebecca en stor tillgång som vi värderar högt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden