Vi reder ut lånevärldens ekonomiska begrepp

Ekonomiska begrepp och uttryck kan vara något av ett gissel för den som inte är insatt. Och inte blir det lättare av att så många av de ord som slängs med faktiskt betyder exakt samma sak. Vi går igenom några av de vanligaste termerna du kan stöta på när du läser om olika lån och räntor. 

Det är inte alltid lätt med alla ekonomiska begrepp

Snabba, privata och samlade lån 

En av de vanligaste typerna av lån i dag är så kallade snabblån. De är snabba att ansöka om, snabba att få svar om och snabba att få utbetalda. Återbetalningstiden är kort så även du som låntagare måste vara snabb med att betala tillbaka lånet. Snabblån, som i regel rör sig om mindre lån, kallas även för sms-lån, mikrolån eller korttidskrediter.   

Redan nu har vi alltså fyra olika termer för exakt samma sak. Tittar man vidare på nästa typ av lån, det lite större privatlånet så är det kanske inte förvånande att även det kommer med alternativa namn. Två av dem är blancolån och lån utan säkerhet

 

Lån utan säkerhet innebär inte att det inte är säkert att låna pengarna, däremot krävs ingen säkerhet i form av en fysisk egendom från din sida när du ansöker om lånet. Du behöver bara påvisa en god återbetalningsförmåga. Det här innebär att även ovan nämnda snabblån klassificeras som lån utan säkerhet.

 

Om vi hoppar vidare till den tredje varianten av lån så kommer vi till den typ av lån du tar när du väljer att samla flera av dina lite mindre lån eller krediter till ett enda stort hopbakslån. Eller samlingslån. Eller refinansieringslån

Så bara i några korta stycken har vi alltså gått igenom tio olika namn och uttryck, men bara tre olika typer av lån. Inte helt lätt för gemene man att hålla koll på. Men låt oss fortsätta… 

Med ett snabblån får du snabbt pengar in på kontot.

Alla dessa lånade krediter 

Det finns även något som kallas kreditlån. Det här ska inte förknippas med kreditkort, även om konceptet inte är helt olikt. Ett kreditlån kallas även för kreditkonto eller kontokredit. Du får tillgång till en viss kredit som du nyttjar när du behöver den, och du betalar endast för den del du valt att nyttja. Som ett kreditkort utan kort alltså. 

Lån med säkerhet

Huslån, villalån och bostadslån är alla olika namn för bolån. Dessa är lån med bostaden som säkerhet.

Andra lån med säkerhet kan vara till exempel billån och båtlån. Då är det alltså bilen eller båten som är säkerheten för lånet. Denna typ av lån har ofta en lägre ränta än lån utan säkerhet, detta eftersom långivaren har rätt att sälja din ägodel om du inte skulle vara förmögen att betala tillbaka de pengar du lånat.

Tar du ett pantlån hos en pantbank så är det värdesaken du lämnar i pant som är säkerhet för lånet du tar. Då det är värdet på din pant som avgör summan du får låna så behöver du för pantlån aldrig genomgå en kreditupplysning, något som kan vara en fördel för många.

Snubbe med koll på ekonomiska begrepp

Sammanfattning 

Det finns många ekonomiska begrepp inom lånens värld och det är inte alltid helt lätt att navigera bland de olika termerna, som i många fall dessutom kan betyda precis samma sak.

Det är dock viktigt att förstå skillnaden mellan olika lån och räntor för att du ska kunna fatta välgrundade beslut kring din ekonomi. Ett tips är att alltid noga läsa igenom lånens villkor och prata med en finansiell rådgivare om du är osäker över något. 

Bonus!

Sist men inte minst – styrränta och reporänta är samma sak! Nominell ränta och effektiv ränta skiljer sig däremot, den effektiva räntan inkluderar nämligen den nominella räntan och andra avgifter som kan tillkomma lånet.

Rebecca har under sina drygt tio år som innehållsansvarig producerat artiklar och bloggposter inom ett flertal branscher, däribland bank och finans. Hon genomför noggrann research och levererar högkvalitativa och lättlästa texter – alltid med kunden i fokus. För oss på Sverigekredit.se är Rebecca en stor tillgång som vi värderar högt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden