Börja pensionsspara redan nu!

Att den statliga pensionen inte kommer att göra dig rik är något som de flesta redan har kommit underfund med. Själva pensionssystemet i sig kommer inte att upphöra på något sätt men det kommer att undergå förändringar som betyder att du som pensionär kommer att få mindre pengar och behöver jobba längre. Åldern för att gå i pension kommer gradvis fram till 2026 att höjas från 61 – 67 år till 64 – 69 år enligt den information som finns just nu. Detta innebär att du behöver jobba gradvis längre men tyvärr inte att du kommer att få mer eller samma pension. Då pensionsåren blir flera innebär det att du får mindre varje månad.

Vad ska då en hederlig arbetare ta sig till för att säkra en pension som faktiskt går att leva på? Lösningen är att du måste ta saker och ting i dina egna händer. Det finns många lösningar på samma problem beroende på hur din situation ser ut. Om du har en arbetsgivare som betalar in för en tjänstepension hjälper det en lång bit längs vägen men är kanske inte något som är en lösning för alla.

Förtidspension

Pensionsspara tidigt

Att pensionsspara är dock något som alla kan göra. Alla kanske inte kan lägga undan lika mycket varje månad men det innebär inte att du inte kan starta ett pensionssparande. Desto tidigare som du börjar ju mindre behöver du lägga undan varje månad. Du behöver inte vara någon expert men du behöver vara aktiv. Det är viktigt att du tar tag i ditt sparande. Det finns många olika sätt att spara på beroende på hur mycket tid och energi du vill lägga på det.

Att spara på ett vanligt pensionssparande där du lägger undan pengar varje månad på ett konto kan vara något som blir dyrt i längden. Även om det finns garantier på en viss avkastning på pengarna kommer inflationen att äta upp en stor del av vinsten om inte hela. Satsa därför endast på det om du får en riktigt hög ränta.

Att investera i fonder eller aktier är många gånger något som kommer att löna sig långsiktigt. Det är viktigt att du ser detta som ett långsiktigt sparande och inte något du behöver om 5 år utan snarare om 20 eller 30 år minst. Om du inte känner dig säker nog kan en pensionsfond eller indexfond vara något för dig. Vinsterna kanske inte blir lika höga som med aktier men säkerheten är större och du slösar inte värdefull tid på att förvalta aktier. Du måste dock räkna med en förvaltningsavgift. Välj därför någon med låga avgifter.

Om du istället känner dig säker på att du kan hantera handel med aktier och värdepapper kan det ge dig en större avkastning, speciellt på kort tid. Det är utan tvekan mer actionfyllt men tar samtidigt upp mycket mer av din tid och riskerna är större då du generellt inte kan sprida din investering över ett så pass stort antal aktier.

Oavsett hur du spara är det viktigt att du gör det för att garantera en pension som du faktiskt kommer att kunna leva på.

 

Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden