Bofink lägger ner appen – satsar på bolån istället

Fintechbolaget Bofink lägger ner sin app för jämförelse av bolån, rapporterar nyhetssajten Breakit. Affärsidén är helt enkelt inte tillräckligt lönsam. Efter att ha fått tillstånd att bedriva bolåneverksamhet ska företaget nu istället själva ge sig in i matchen om bolånekunderna.

Bofink satsar på bolån

För drygt två år sedan lanserade Bofink sin app i form av en robotrådgivare som hjälper privatpersoner sänka sin bolåneränta genom att matcha det mot andra bolån på marknaden. Att tjäna pengar på förmedling av bolån visade sig dock inte vara ett vinnande koncept.

Därför har nu appen plockats ner från Android och Apples app-butiker. Något som enligt vd:n och grundaren Joachim Ronneback Thomson varit planerat en längre tid, skriver Breakit.

Storbankerna matchar uppstickares erbjudanden

Ett bakomliggande problem för bolagets lönsamhet har varit att de som använt appen gått med låneerbjudandet till sin nuvarande bank som sedan matchat räntan för att inte förlora kunden. Det har alltså skett en sänkning av bolåneräntan, men utan förmedling från Bofink.

En bidragande faktor till problemet är att storbankerna inte har velat vara med i Bofinks förmedlingsapp. Istället för att användarna väljer att flytta sitt bolån används erbjudandena från uppstickar-bankerna som incitament för att sänka räntan hos den nuvarande banken.

Förmedlingsmarknaden för bolån har inte riktigt tagit fart ännu i Sverige, vilket Bofink blivit högst medvetna om. Det är samtidigt något som de insåg i ett tidigt skede. De har därför lagt det senaste 1,5 året på att ta fram en ny bolåneprodukt som använder tekniken från appen.

Tillstånd från Finansinspektionen

Nästa steg för Bofink är alltså att lägga förmedlingen på hyllan och istället själva bli en aktör på bolånemarknaden. I början av 2019 skickade de in en ansökan till Finansinspektionen om att få bedriva bolåneverksamhet och mot slutet av förra året fick de sin ansökan godkänd.

Allt som saknas nu är att få in tillräckligt med pengar för att kunna börja erbjuda bolån och därefter kan fintechbolaget börja utmana storbankerna. Så fort de har fått in rätt finansiering ska det inte ta lång tid för bolaget att bli lönsamt, menar Joachim Ronneback Thomson.

Läs mer: Northmill får banktillstånd – Lanserar kreditkort

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden