Northmill får banktillstånd – Lanserar kreditkort

Fintech-bolaget Northmill, som bland annat äger kreditbolaget Credway, har blivit beviljade banktillstånd från Finansinspektionen. Företaget ansökte redan 2017 och har nu lyckats passera nålsögat. Tillståndet anses vara en naturlig del i deras fortsatta tillväxtresa och innebär att sparkonton, kort och betaltjänster adderas till det existerande produktutbudet.

Northmill

Bildkälla: Northmill.com

Snabbval
Läser in...

  Vad innebär banktillståndet för Northmill?

  Northmill grundades 2006 och äger kreditinstituten Credway, Credigo och Easycredit, samt det nystartade företaget Rebilla. Idag har företaget kreditverksamhet i Sverige, Finland och Polen men säger sig vilja expandera till övriga Europa under benämningen ”tech-bank”.

  Tidigare har de legat under Finansinspektionens regler för kreditmarknadsbolag, men i och med banktillståndet öppnas nya möjligheter upp för Northmill att lansera fler produkter. Som bank kan de erbjuda kunder lönekonton och sparkonton, men också bank- eller kreditkort tack vare möjligheten att koppla upp sig mot centrala betalningssystem.

  Med tillståndet läggs också ett större rapporteringsansvar på företaget och högre kostnader för att efterleva de nya reglerna. För att få bedriva bankverksamhet måste Northmill dessutom ha ett minimum om 5 miljoner euro i kapitaltillgångar, vilket inte får understigas.

  I övrigt innebär den nya titeln endast fördelar för företaget. Som bank är det lättare för bolaget att expandera till andra europeiska marknader där uttrycket ”kreditinstitut” inte klingar lika bra. I dagsläget ligger dock fokus på den nya produkten Rebilla Reduce.

  Sänkt ränta eller 300 kronor på kontot

  Med den nya licensen kan Northmill titulera sig som Europas nyaste tech-bank och företaget går all in genom att i oktober lansera en reklamkampanj i Stockholm för produkten Rebilla Reduce. Produktens syfte är att sänka räntorna på svenska låntagares befintliga krediter.

  Enligt Northmills hemsida ska processen inte vara svårare än att du fotar din senaste faktura och laddar upp i Rebilla-appen. Därefter berättar appen hur mycket du kan spara genom att flytta dina krediter och du kan då välja att acceptera eller inte. Om du accepterar sköter Rebilla hela överlåtelseprocessen, från att lösa existerande krediter till att sätta upp nya.

  I kampanjen lovar företaget 300 kronor om de inte lyckas sänka räntan – kaxigt!

  Kreditkortet Rebilla Card

  Nästa steg i Northmills bankresa är att lansera kreditkortet Rebilla Card. Enligt hemsidan ska kortet ha en funktion som hjälper användaren spara pengar genom att analysera data och föreslå sätt att göra smartare val kring inköp. Kreditkortet ska dessutom vara helt avgiftsfritt med en 45 dagars räntefri period. Än så länge finns dock inget datum för lanseringen.

  Jämför kreditkort

  Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

  Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

  *” anger obligatoriska fält

  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden