Bankkort för barn – guide och jämförelser

Användningen av kontanter i samhället sjunker mycket snabbt och det är något som påverkar både vuxna och barn. Det är idag endast endast 17% av alla betalningar i vardagen som sker med kontanter, detta enligt en undersökning från Sifo.

För att barn och ungdomar ska kunna göra egna köp, exempelvis av godis, nöjen och biobiljetter, finns ett behov av bankkort, och på marknaden idag finns ett antal bankkort att välja mellan. Om du har barn finns goda skäl att titta närmare på möjligheten att låta dem använda egna bankkort. Här ger vi dig en guide till hur bankkort för barn fungerar.

sverigekredit bankkort för barn

Kort för barn mellan 0-17 år

I lagens mening är man barn från födseln till den dag man fyller 18 år. Det finns vissa kort som på pappret gäller för barn mellan 0-17 år, men i regel är lägsta åldersgräns 9, 10 eller 11 år.

Bankkorten är av typen Maestro, Electron eller MasterCard (för de lite äldre) och de har alltid en koppling till ett vanligt personkonto. Det finns alltså inga betal- eller kreditkort för barn. Exempel på banker som har speciella barnkort är Handelsbanken, ICA Banken, Danske Bank, Swedbank och Nordea.

De flesta varianter av barnkort har ungefär samma grundläggande regler och villkor. Nedan kan du läsa lite mer ingående om dem.

Inga avgifter

Att erbjuda bankkort för barn och ungdomar är, rent krasst, ett sätt för bankerna att knyta till sig nya kunder som vid vuxen ålder fortsätter att använda bankernas tjänster. Detta faktum gör att det skulle vara rent kontraproduktivt att debitera olika kostnader. För de flesta bankkort finns inga kostnader över huvud taget. Årsavgiften är slopad, uttagsavgifter finns inte och borttappat kort ersätts utan kostnad.

Shopping på nätet

Det finns tre varianter av villkor för shopping på nätet med barnkort. Vissa kort har ingen som helst begränsning. Det gäller till exempel för Handelsbanken Maestro och Länsförsäkringars kort. För andra kort, såsom exempelvis Skandiabanken Electron, kan funktionen aktiveras/avaktiveras när som helst. Slutligen finns det kort som är helt spärrade från köp på nätet. Swedbank MasterCard Ung är kanske det bästa exemplet.

Som förälder är det viktigt att känna till exakt vad som gäller för betalningar på nätet. Barnen lever idag i en digital värld som du som förälder förmodligen har en begränsad insikt om, och fallgroparna för ditt barn är många.

Betalningsgränser och maximalt uttag

För barnkort för de lite yngre finns ofta möjligheten för föräldrar att kontrollera användningen, detta genom betalningsgränser. Nordea Electron är ett bra exempel. För barn under 16 år sätter föräldern upp gränser för köp och uttag under olika tidsperioder.

Hur kan barnen använda korten?

Bankkort för barn bör fungera som ett komplement till kontanter för inköp i vardagen, inte som en ren ersättning. Anledningen är att det är viktigt att också få en bild av ”riktiga” pengar i form av sedlar och mynt (se nedan).

Barnen kan använda bankkorten för betalningar i butiker. För de flesta av korten finns också möjlighet att göra betalningar på nätet. En förutsättning är att webbutiken accepterar betalningar med Maestro. Korten kan även användas för uttag i bankomater, detta utan avgift (inom Sverige).

Med bankkortet följer också ett konto med funktionalitet för Swish. Vanligtvis gäller detta från och med 13 års ålder. Alla stora banker är anslutna till Swish varför i princip varje bankkort för barn har stöd för denna metod för direktöverföringar.

Viktigt att känna till: Barn är omyndiga. Det innebär begränsningar i den så kallade rättshandlingsförmågan. Kort sagt finns en rad avtal som barn inte kan ingå på egen hand. Den dagen då barnet fyller 16 år blir rättshandlingsförmågan förstärkt och barnet får disponera över sina egna pengar.

Denna princip om rättshandlingsförmåga innebär att barn mellan 0-15 år egentligen inte får göra något köp eller teckna något avtal om inte förmyndaren (exempelvis en förälder) godkänner det. I praktiken torde detta inte innebära några problem, men det är viktigt att känna till faktumet.

Berätta om pengars värde

Slutligen ska vi nämna något om vikten av att diskutera vad pengar är. Med bankkort för barn finns en risk att barnen inte får någon djupare förståelse för vad pengar är och hur de fungerar på ett mer filosofiskt plan. Om man inte kan se det faktiska värdet, utan bara identifierar pengar som siffror i en mobilapp, går man miste om nyttiga lärdomar. Det är skillnad på att få två guldtior i handen och att få 20 kr insatta på ett bankkort.

Att prata om pengars värde är ytterst viktigt, och det går att börja med diskussionerna redan i tidig ålder. Redan i tvåårsåldern förstår barnen mer om grundläggande ekonomi än vad man tror. Det är dock viktigt att närma sig ämnet på ett lekfullt plan.

Ett sätt att kombinera användning av bankkort med ett lärande om pengar är att använda appar som exempelvis Gimi (tidigare Veckopengen). Den här appen fungerar som en digital spargris med en kassabok. Föräldrarna lägger in överföringar av veckopeng eller månadspeng och kan också tilldela uppdrag som ger mer pengar.

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden