Bankkort för barn – Guide och Jämförelser

När dina barn blir äldre och börjar få ett eget intresse för att hantera pengar, kan det vara en bra idé att ge dem ett bankkort. Med ett bankkort kan de lära sig om pengahantering och ansvar, samtidigt som de kan använda det för att köpa saker online eller i butiker. Men hur vet du vilket bankkort som är bäst för ditt barn?

Att välja rätt bankkort för ditt barn kan vara en utmaning. Det finns många alternativ att välja mellan och det kan vara svårt att veta vad som är viktigt att tänka på. Det är viktigt att välja ett bankkort som är säkert och enkelt att använda, samtidigt som det ger dig kontroll över ditt barns utgifter.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom grunderna om bankkort för barn och vad du bör tänka på när du väljer ett. Vi kommer också att besvara några vanliga frågor som föräldrar kan ha. Med den här informationen kan du känna dig självsäker när du väljer ett bankkort för ditt barn och hjälpa dem att lära sig viktiga pengahanteringsfärdigheter.

Nyckelfaktorer

  • Att ge ditt barn ett bankkort kan hjälpa dem att lära sig om pengahantering och ansvar.
  • När du väljer ett bankkort för ditt barn är det viktigt att välja ett säkert och enkelt att använda samtidigt som du har kontroll över utgifterna.
  • Genom att förstå grunderna om bankkort för barn och vad du bör tänka på när du väljer ett, kan du hjälpa ditt barn att utveckla viktiga pengahanteringsfärdigheter.

Visste du att användningen av kontanter i samhället sjunker mycket snabbt och det är något som påverkar både vuxna och barn. Det är idag endast endast 17% av alla betalningar i vardagen som sker med kontanter, detta enligt en undersökning från Sifo.

För att barn och ungdomar ska kunna göra egna köp, exempelvis av godis, nöjen och biobiljetter, finns ett behov av bankkort, och på marknaden idag finns ett antal bankkort att välja mellan. Om du har barn finns goda skäl att titta närmare på möjligheten att låta dem använda egna bankkort. Här ger vi dig en guide till hur bankkort för barn fungerar.

Bankkort för barn

Grundläggande om bankkort för barn

När det kommer till att lära barn om pengar och ekonomi, kan ett bankkort för barn vara ett användbart verktyg. Här är några grundläggande saker du behöver veta om bankkort för barn.

Vad är ett bankkort för barn?

Ett bankkort för barn är en typ av betalkort som är utformat för att användas av barn under 18 år. Det fungerar på samma sätt som ett vanligt betalkort, men med vissa begränsningar. Till exempel kan det vara inställt på att inte tillåta uttag av kontanter eller köp över en viss summa.

Fördelar med bankkort för barn

Att ge ditt barn ett bankkort kan ha flera fördelar. För det första kan det hjälpa till att lära barn om pengar och ekonomi på ett praktiskt sätt. Genom att använda kortet kan de lära sig om budgetering, spara pengar och hantera sin ekonomi på ett ansvarsfullt sätt.

En annan fördel är att det kan vara ett säkrare alternativ än att ge ditt barn kontanter. Om ditt barn tappar bort eller blir bestulet på kontanter, är pengarna borta för alltid. Med ett bankkort kan du enkelt spärra det och få tillbaka pengarna.

Säkerhetsaspekter

När du ger ditt barn ett bankkort är det viktigt att tänka på säkerhetsaspekterna. Se till att kortet är inställt på en lämplig gräns för köp och uttag, så att ditt barn inte kan spendera för mycket pengar eller ta ut för mycket kontanter.

För att öka säkerheten kan du också överväga att aktivera funktioner som SMS-aviseringar eller mobilappar, så att du kan hålla koll på transaktioner och saldo. På så sätt kan du snabbt upptäcka eventuella problem och agera för att skydda ditt barns ekonomi.

Välja rätt bankkort för barn

När det gäller att välja rätt bankkort för ditt barn finns det flera alternativ att välja mellan. Här är några faktorer att tänka på för att hitta det bästa alternativet för ditt barn.

Jämförelse av alternativ

Innan du väljer ett bankkort för ditt barn är det viktigt att jämföra alternativen som finns tillgängliga. Titta på avgifter, räntor och andra villkor för att hitta det kort som passar bäst för ditt barns behov. Tänk också på vilka förmåner som erbjuds, till exempel rabatter eller poängsystem.

Ålderskrav och villkor

För att få ett bankkort för barn finns det vanligtvis ett ålderskrav. Det kan variera mellan olika banker, men det är vanligt att kravet ligger på mellan 7 och 17 år. Tänk också på villkoren för kortet, till exempel om det är kopplat till ett sparkonto eller om det finns några begränsningar för hur mycket som kan spenderas.

Kontohantering och övervakning

För att hjälpa ditt barn att lära sig hantera pengar är det viktigt att välja ett kort som ger dig möjlighet att övervaka och hantera kontot. Många banker erbjuder appar eller webbtjänster där du kan se hur mycket pengar som finns på kortet och vad som har köpts med det. Tänk också på om det finns möjlighet att sätta upp begränsningar för hur mycket som kan spenderas eller vilka typer av köp som är tillåtna.

Att välja rätt bankkort för ditt barn kan vara en utmaning, men genom att jämföra alternativ och tänka på ålderskrav, villkor och kontohantering kan du hitta det bästa alternativet för ditt barns behov.

Kort för barn mellan 0-17 år

I lagens mening är man barn från födseln till den dag man fyller 18 år. Det finns vissa kort som på pappret gäller för barn mellan 0-17 år, men i regel är lägsta åldersgräns 9, 10 eller 11 år.

Bankkorten är av typen Maestro, Electron eller MasterCard (för de lite äldre) och de har alltid en koppling till ett vanligt personkonto. Det finns alltså inga betal- eller kreditkort för barn. Exempel på banker som har speciella barnkort är Handelsbanken, ICA Banken, Danske Bank, Swedbank och Nordea.

De flesta varianter av barnkort har ungefär samma grundläggande regler och villkor. Nedan kan du läsa lite mer ingående om dem.

Inga avgifter

Att erbjuda bankkort för barn och ungdomar är, rent krasst, ett sätt för bankerna att knyta till sig nya kunder som vid vuxen ålder fortsätter att använda bankernas tjänster. Detta faktum gör att det skulle vara rent kontraproduktivt att debitera olika kostnader. För de flesta bankkort finns inga kostnader över huvud taget. Årsavgiften är slopad, uttagsavgifter finns inte och borttappat kort ersätts utan kostnad.

Shopping på nätet

Det finns tre varianter av villkor för shopping på nätet med barnkort. Vissa kort har ingen som helst begränsning. Det gäller till exempel för Handelsbanken Maestro och Länsförsäkringars kort. För andra kort, såsom exempelvis Skandiabanken Electron, kan funktionen aktiveras/avaktiveras när som helst. Slutligen finns det kort som är helt spärrade från köp på nätet. Swedbank MasterCard Ung är kanske det bästa exemplet.

Som förälder är det viktigt att känna till exakt vad som gäller för betalningar på nätet. Barnen lever idag i en digital värld som du som förälder förmodligen har en begränsad insikt om, och fallgroparna för ditt barn är många.

Betalningsgränser och maximalt uttag

För barnkort för de lite yngre finns ofta möjligheten för föräldrar att kontrollera användningen, detta genom betalningsgränser. Nordea Electron är ett bra exempel. För barn under 16 år sätter föräldern upp gränser för köp och uttag under olika tidsperioder.

Hur kan barnen använda korten?

Bankkort för barn bör fungera som ett komplement till kontanter för inköp i vardagen, inte som en ren ersättning. Anledningen är att det är viktigt att också få en bild av ”riktiga” pengar i form av sedlar och mynt (se nedan).

Barnen kan använda bankkorten för betalningar i butiker. För de flesta av korten finns också möjlighet att göra betalningar på nätet. En förutsättning är att webbutiken accepterar betalningar med Maestro. Korten kan även användas för uttag i bankomater, detta utan avgift (inom Sverige).

Med bankkortet följer också ett konto med funktionalitet för Swish. Vanligtvis gäller detta från och med 13 års ålder. Alla stora banker är anslutna till Swish varför i princip varje bankkort för barn har stöd för denna metod för direktöverföringar.

Viktigt att känna till: Barn är omyndiga. Det innebär begränsningar i den så kallade rättshandlingsförmågan. Kort sagt finns en rad avtal som barn inte kan ingå på egen hand. Den dagen då barnet fyller 16 år blir rättshandlingsförmågan förstärkt och barnet får disponera över sina egna pengar.

Denna princip om rättshandlingsförmåga innebär att barn mellan 0-15 år egentligen inte får göra något köp eller teckna något avtal om inte förmyndaren (exempelvis en förälder) godkänner det. I praktiken torde detta inte innebära några problem, men det är viktigt att känna till faktumet.

Berätta om pengars värde

Slutligen ska vi nämna något om vikten av att diskutera vad pengar är. Med bankkort för barn finns en risk att barnen inte får någon djupare förståelse för vad pengar är och hur de fungerar på ett mer filosofiskt plan. Om man inte kan se det faktiska värdet, utan bara identifierar pengar som siffror i en mobilapp, går man miste om nyttiga lärdomar. Det är skillnad på att få två guldtior i handen och att få 20 kr insatta på ett bankkort.

Att prata om pengars värde är ytterst viktigt, och det går att börja med diskussionerna redan i tidig ålder. Redan i tidig ålder förstår barnen mer om grundläggande ekonomi än vad man tror. Det är dock viktigt att närma sig ämnet på ett lekfullt plan.

Ett sätt att kombinera användning av bankkort med ett lärande om pengar är att använda appar som exempelvis Gimi (tidigare Veckopengen). Den här appen fungerar som en digital spargris med en kassabok. Föräldrarna lägger in överföringar av veckopeng eller månadspeng och kan också tilldela uppdrag som ger mer pengar.

Vanliga frågor

För att få ett bankkort för barn krävs det vanligtvis att barnet är minst 7-8 år gammalt och har ett eget bankkonto. Åldersgränsen kan variera mellan olika banker, så det är bäst att kontakta din bank för att få mer information om deras specifika regler.
För att beställa ett nytt bankkort för ungdomar behöver du vanligtvis logga in på ditt bankkonto och välja alternativet för att beställa ett nytt kort. Du kan också kontakta din bank via telefon eller besöka en bankfilial för att beställa ett nytt kort.
Många banker erbjuder gratis bankkort till barn, men det kan variera mellan olika banker. Några av de banker som erbjuder gratis bankkort till barn inkluderar Swedbank, SEB, Nordea och Handelsbanken.
För att öppna ett bankkonto för ett barn behöver du vanligtvis besöka en bankfilial tillsammans med barnet och ta med giltig identifikation för både dig och barnet. Du kan också behöva fylla i en ansökningsblankett och lämna in ytterligare dokument, såsom en födelseattest för barnet.
Det finns många olika bankkort för barn att välja mellan, och det bästa kortet för ditt barn beror på deras individuella behov och önskemål. Några av de populäraste bankkorten för barn inkluderar Swedbank Ung och Nordea Ung.
Dispositionsrätt över barns bankkonto innebär att en vuxen person har rätt att göra transaktioner på barnets konto, såsom att ta ut pengar eller göra överföringar. Det är viktigt att notera att dispositionsrätt inte innebär att den vuxna personen äger pengarna på kontot, utan bara har rätt att hantera dem åt barnet.
Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden