Är hyrorna i Stockholm verkligen så höga?

Bopriser stockholm

Det talas ofta om att bostadsmarknaden i Stockholm är överhettad. Kvadratmeterpriserna på bostadsrätter och småhus har ökat kraftigt de senaste åren, och det är inte heller direkt billigt att hyra en lägenhet (om man nu skulle få tag på en). Det är klart att det är betydligt dyrare att bo i Stockholm än i en medelstor stad i någon annan del av landet, men om vi jämför huvudstaden med andra populära storstäder runt om i världen – är då Stockholm verkligen så dyrt?

Enligt den amerikanska sajten RentCafé, som samlar annonser för hyresrätter i olika storstäder i USA, räcker 1500 dollar (ungefär 12 000 kr) till ungefär 39 kvadratmeter i Stockholm. Det är betydligt mindre än vad man kan få i exempelvis Berlin och Madrid, men betydligt mer än vad man kan få i städer som London, San Francisco och Paris. Nedan kan du läsa mer om den intressanta statistik som sajten har tagit fram. Emellertid bör du notera att uppgifterna som statistiken bygger på framför allt handlar om andrahandskontrakt.

Manhattan är dyrast

I genomsnitt är det absolut dyrast att hyra på Manhattan. Den som har 1500 dollar att lägga på sitt boende får där nöja sig med att husera på ungefär 26 kvadratmeter. För den som vill ha mer yta än så sticker prislappen iväg ordentligt.

Överlag är det de största städerna i Europa och USA som har de dyraste hyrorna. Det är inte så konstigt. Det är helt enkelt attraktivt att bo centralt i exempelvis New York, London, Paris, Boston, Los Angeles och San Francisco. Dessutom är det här de bäst avlönade arbetstillfällena finns.

I RentCafés sammanställning av hyrespriser framgår också att styrkan av den inhemska valutan är central för hur priserna ser ut i jämförelse med andra städer. Två bra exempel är Genève och Zürich i Schweiz. I dessa två städer, som visserligen är attraktiva men som inte är några direkta världsmetropoler, är det mycket dyrt att hyra lägenhet på grund av styrkan i schweizerfrancen.

Storstäder med förhållandevis låga hyresnivåer

RentCafés statistik visar på att även stora städer kan ha relativt låga prisnivåer. Det finns flera städer som verkligen sticker ut i statistiken. I Tysklands huvudstad Berlin, för att ta ett tydligt exempel, kan man i snitt hyra 139 kvadratmeter per månad för motsvarande 12 000 kr. Andra storstäder med låga hyrespriser jämfört med Stockholm är Madrid, Barcelona, Bryssel och Amsterdam.

Hur kommer det sig att det är så stora skillnader mellan olika städer i Europa? Två faktorer att räkna in här är den generella standarden på bostäderna i sig och hur de allmänna lönenivåerna ser ut. Det är naturligtvis också en fråga om utbud och efterfrågan. Dessutom finns olika legala aspekter kring hyressättningen.

Så, är Stockholm dyrt?

Svaret på rubrikens fråga är att Stockholm är en mycket dyr stad för den som vill hyra lägenhet med andrahandskontrakt. Det är ungefär 3,5 gånger dyrare att bo i Stockholm än i Berlin och två gånger dyrare än att bo i Madrid och Barcelona. Faktum är att det bara är åtta städer på RentCafés lista som är dyrare än den svenska huvudstaden. Det handlar om Boston, Genève, Paris, Hong King, San Francisco, Zürich, London och New York.

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden