7 svenska finansbloggar som alla borde läsa

En kvinna som sitter vid en laptop.

Är du intresserad av finansrelaterade frågor? I så fall finns det ett stort antal finansbloggar här i Sverige som skulle kunna vara av intresse för dig. I denna artikel ska vi ta oss en titt på sju av dessa vilka vi anser vara bloggar som alla som är intresserade av finans borde läsa.

1. Cornucopia?

Enligt de själva är Cornucopia? den största oberoende bloggen här i Sverige som har med samhälle och ekonomi att göra. Som bevis på detta använder de sig av data från Google Analytics tagen från vecka 44 2014. Då ska Cornucopia? haft 60 195 unika besökare vilka tillsammans besökte bloggen 161 169 gånger och surfade runt på 278 061 sidor. Under just 2014 utsågs Cornucopia? till den mest inflytelserika finansbloggen av Cision.

Bakom Cornucopia? står Ängsjödal Text, och ansvarig utgivare och huvudskribent är Lars Wilderäng. Just Lars Wilderäng kanske är ett namn du känner igen från tidigare? Wilderäng är nämligen också författare och har skrivit böcker som Redovisningasvdelning Marviken, Fallet hos Norstedts, Midvintermörker, Midsommargryning och Stjärnklart samt uppföljarna Stjärnfall och Stjärndamm för att nämna några exempel. Han har tidigare jobbat som IT-konsult och har sedan 1993 ägnat sig åt privata investeringar. Som ett resultat av detta har han samlat på sig en gedigen erfarenhet som han delar med sig av på Cornucopia?.

2. Defensiven

Defensiven är en finansblogg som främst siktar in sig på saker som har med aktier att göra. Trots att aktier är huvudtemat för denna blogg är det inte det enda som har med ekonomi att göra som du kan läsa om här. Även räntor går det nämligen att läsa om samtidigt som personen bakom bloggen delar med sig av sina favoritböcker och annat som kan användas till att öka chansen att man ska lyckas med investeringar och andra typer av ekonomiska frågor. Du finner Defensiven på URL www.defensiven.com.

3. Classier Corn

Behöver du råd och tips kring att låna pengar, hur du kan förbättra din ekonomi och andra saker som har med privatekonomi att göra. Då är den finansiella blogger Classier Corn ett annat utmärkt alternativ. Det är en oberoende finansblogg som varit verksam sedan november 2010. Personen som står bakom bloggen skriver här om allt från iakttagelser och reflektioner kring saker som har med finansmarknaden att göra till tips, guider, tjänster, produkter och länkar. Han eller hon har universitetsutbildning i ekonomi, jobbar med makroekonomi inom offentlig förvaltning, är privat investerare i aktier, fonder och andra finansiella instrument, och har tidigare drivit aktiesparklubbar. De tips och erfarenheter han samlat på sig genom åren från att göra detta är därför något han delar med sig av på Classier Corn.

4. Gustavs aktieblogg

Precis som namnet antyder är Gustavs aktieblogg ytterligare en blogg som främst siktar in sig på aktier. Gustav själv, om han nu verkligen heter så på riktigt, förser dig som tänkt investera i aktier med flera tips och råd han samlat på sig genom åren. Han är nämligen en jurist som arbetar med försäkringar. Vid sidan av att jobba som jurist bygger han upp en global aktieportfölj. De bolag han satsar på finns utspridda över hela världen, och han fokuserar främst på små familjeägda tillväxtbolag med goda utsikter. Alla de erfarenheter han samlat på sig under årens lopp delar han därför med sig av på sin blogg.

5. Kampen mot index

Kampen mot index är en blogg som riktar in sig på privatekonomi, pension och aktier. Den lanserades 15 augusti 2009 och växte snabbt till att bli en av de största och populäraste ekonomibloggarna här i Sverige. Bland annat blev den 2017 utsedd till en av de 100 främsta bloggarna om ekonomi i Sverige. Utöver grundläggande information om aktier, vad det är för något och annan information finner du här även inlägg som förser dig med råd kring hur du ska få ut det mesta av saker som har med aktier, utdelningar och företagande att göra.

6. 40 % 20 år

40 % 20 år är namnet på en finansblogg som skiljer sig något från övriga på denna lista. Dess namn kommer från det mål som personen bakom bloggen har, alltså att göra värdeinvesteringar och få 40% av dessa tillbaka per år som en form av passiv inkomst inom 20 år. Hur detta går, tips kring hur man kan lyckas med det och annat som har med ekonomi att göra delar bloggaren med sig av på 40 % 20 år. Närmare bestämt är hans mål att skaffa sig en passiv inkomst och från det en förmögenhet från utdelningar och utdelningstillväxt. För att uppnå detta genomför han långsiktiga investeringar i flera företag världen över. Hur han lyckas med detta kan du alltså följa på 40 % 20 år.

2014, efter att bara ha funnits i fem år, hade 40 % 20 år två miljoner unika besökare och mer än fem miljoner sidvisningar. Sedan dess har bloggen fortsatt att växa i popularitet, och det går alltså fortfarande att följa bloggaren i hans jakt på att lyckas med sitt mål.

7. Aktiefokus

Precis som namnet antyder ligger huvudfokus hos bloggen Aktiefokus på just aktier. Närmare bestämt är detta en blogg som analyserar bolag och aktier och ger dig tips om bland annat vilka det kan vara värt att investera i. De är dock noga med att påpeka att allt som skrivs på bloggen är deras personliga åsikter och att de inte tar något ansvar ifall det skulle vara så att du följer deras investeringsråd och det inte går så som du tänkt dig. Se därför till att också själv göra en grundläggande analys av de bolag Aktiefokus rekommenderar, detta för att själv skaffa dig en uppfattning om de som inte bara är grundad på det som Aktiefokus skriver. Självklart kan du dock använda dig av Aktiefokus för att få tips på möjliga bolag som det skulle kunna vara värt att investera i. Den enda partner som Aktiefokus samarbetar med är Adprofit, ett bolag som säljer deras annonser. I övrigt är detta en helt självständig och oberoende blogg som det utan tvekan kan vara värt att följa.

Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden