10 sätt att förbättra din ekonomi 2021

Sverigekredit - 10 sätt att förbättra din ekonomi 2021 - ()

Det finns en mängd olika åtgärder du kan vidta för att förbättra din personliga ekonomi. Vi ska i denna artikel ta oss en titt på 10 olika sätt som du kan göra det på.

1. Sluta äta ute

Att äta ute är förstås något du kan unna dig att göra någon gång då och då. Det är dock inte någon bra idé att göra det ofta. Att äta ute kan visserligen vara mycket trevligt, men samtidigt är det väldigt oekonomiskt. Du gör därför bättre i att till exempel ta med dig en matlåda till jobbet än att gå ut och äta på varje lunchrast. Går du ut och äter kan mängden pengar du spenderar nämligen snabbt hamna på mycket stora summor.

2. Skaffa dig en budget

Ett mycket bra sätt att minska dina utgifter på kan vara att skaffa dig en egen budget. Du kan då bestämma dig för hur mycket pengar du kan spendera på olika saker per månad. Genom att spara kvitton och skriva upp de saker som du brukar spendera dina pengar på kan du också skaffa dig en bra överblick över din ekonomi och vad du spenderar för mycket pengar på. Sedan gäller det förstås även att se till att hålla sig till den budget du satt per månad. Ett sätt att göra detta på kan vara att skaffa sig ett sparkonto.

3. Betala dina lån så fort som möjligt

Varje månad när du får din lön är det klokt att fokusera på att betala tillbaka dina lån. Detta gäller framför allt om du har ett kreditkort och ska betala tillbaka kredit med hög ränta. Ju längre du drar ut betalningen av ett lån desto högre kan räntan nämligen bli. Undvik därför detta genom att ha så kort återbetalningstid som möjligt på dina lån. Självklart måste du ha råd att betala den månatliga räntan och övriga avgifter för ditt lån. Försök dock alltså att undvika att dra ut på detta mer än nödvändigt.

4. Sluta dricka alkohol

Att sluta dricka alkohol är något som kan vara bra att göra av fler skäl än att spara pengar. Många av oss har dock en förmåga att spendera väldigt mycket pengar när vi är ute på krogen. Dels är alkoholpriser i Sverige generellt sett mycket dyra när det kommer till krogar, barer och pubar. Dessutom är det lätt att tappa omdömet gällande pengar när man dricker alkohol. Alla som någon gång vaknat upp bakfull och insett att de spenderat mer pengar än vad de har råd med kvällen innan vet vilken ångest detta kan resultera i. Självklart kan du unna dig att gå ut på krogen någon gång då och då, men gör du det ofta kan det absolut vara en bra idé att försöka skära ner på det. Bäst är det förstås att sluta med alkohol helt och hållet, och detta av fler skäl än det ekonomiska. Att göra det kan dock vara lättare sagt än gjort, men vet du med dig att du spenderar för mycket pengar ute på krogen så kan det helt klart vara värt ett försök.

5. Låna bara pengar då det är absolut nödvändigt

Det är inte alla som tänker på detta, men oavsett om det rör sig om sms lån eller vilken typ av lån det än gäller så kan det vara klokt att bara ta lån då det är absolut nödvändigt. Det kostar nämligen pengar att låna pengar, detta i form av den ränta och andra avgifter som tillkommer. Var därför försiktig när det kommer till att låna pengar och gör det bara när det är absolut nödvändigt. Att låna pengar till att festa eller åka på semester är därför inte någon bra idé.

6. Skaffa ett extrajobb

Ibland kan det var värt att skaffa sig ett extrajobb för att få en bättre privatekonomi. Det är visserligen inte alla som har tid eller möjlighet att göra detta, men om du kan så hade det utan tvekan kunnat göra mycket för dig och din ekonomi. Det allra bästa är om detta är ett jobb som görs via nätet och där du själv kan bestämma hur mycket du ska jobba. Det kan till exempel handla om ett jobb som frilansskribent eller liknande.

7. Sluta handla på kredit

Kreditkort kan helt klart ha sina fördelar. Är du en person som har svårt att kontrollera hur mycket pengar du spenderar kan det dock vara farligt med ett kreditkort. Det kan det vara eftersom du då kan handla alldeles för mycket på kredit vilket gör att du varje månad kommer behöva spendera en stor del av dina pengar på att betala tillbaka dina kreditköp. Känner du att du har svårt att kontrollera hur mycket du köper för på kredit är det därför bättre att göra sig av med ditt kreditkort. Det är i detta fall bättre med ett kontokort där du bara kan spendera mängden pengar du har på kortet.

8. Använd dig av realistiska mål

För att göra det enklare att spara pengar och göra dig mer motiverad kan det vara klokt att sätta upp målsättningar. Det kan både röra sig om kortsiktiga- samt långsiktiga mål. Var dock inte naiv när du gör detta utan se till att det verkligen är mål som du kommer kunna uppnå. Sätter du upp orealistiska mål kan det hela bli kontraproduktivt eftersom du då kan tappa motivationen när du märker att du inte klarar av att uppnå dina mål.

9. Gå en kurs eller utbildning för att kunna söka mer kvalificerade jobb

Ibland kan det även vara värt att gå en kurs eller utbildning för att kunna söka mer kvalificerade jobb, jobb som i sin tur kan ge dig en betydligt bättre lön. Har du inte använt alla dina studiemedel har du också rätt till det ifall du väljer att gå en kurs eller utbildning. Är det en utbildning som gör att du kan söka bättre jobb kommer du också troligen få valuta för pengarna.

10. Dra nytta av dina anställningsförmåner

Det är också klokt att dra nytta av sina anställningsförmåner för att förbättra din ekonomi. Exakt hur dessa ser ut är förstås något som varierar från företag till företag.

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden