4 tips på billiga semestrar för familjen

I genomsnitt spenderar vi svenskar närmare 16 000 kr per person och år på utlandsresor, detta enligt siffror från Resebarometern 2018. Det är ett betydande belopp och trenden är att kostnaderna hela tiden ökar. För bara ett par år sedan var snittet 12 000 kr.

Givetvis är det inte alla hushåll som spenderar närmare 16 000 kr per familjemedlem och år på semesterresor utomlands. Många har helt enkelt inte den ekonomin, och en relativt stor andel av svenskarna har inte råd att resa utomlands över huvud taget. För att hålla koll på hur mycket man kan avvara för en semester så kan det vara en god idé att göra en budget för sin privatekonomi. En semester behöver dock inte kosta femsiffriga belopp. Det finns alternativ som inte kostar några större belopp och som samtidigt kan ge härliga upplevelser. Med lite fantasi kan semestern bli både rolig, lärorik och avkopplande.

Paradisö

1. Ett äventyr per dag

Även den familj som inte har råd med en utlandsresa eller inte ens en semester på annan ort i Sverige kan ta del av härliga semesterupplevelser. Det gäller bara att ha lite fantasi. Ett sätt att göra ledigheterna lite roligare, då barnen är hemma, är att försöka göra ett äventyr per dag på hemmaplan. På så sätt kan semesterveckan eller -veckorna bli väl så roliga och upplevelserika som de skulle bli på en mer traditionell semester.

Det finns mängder av äventyr att söka i närområdet. Några exempel på aktiviteter är utflykter till cykel eller till fots i skogen, besök på äventyrsbad eller lekland, biobesök, en dag på en bondgård, gratiskonserter och lekdagar med barnens vänner från dagis och skola.

2. Besök en ny stad

De flesta har släkt och vänner utspridda runt om i landet. Kanske har du både dina föräldrar och dina syskon i andra städer? Ett tips på en minisemester kan vara att besöka släkt och vänner i en annan stad och utforska staden. Boendet är gratis, så det är bara resan – vilken kan vara en upplevelse i sig – och nöjena som kostar. Vid besöket i en annan stad kan det vara roligt att göra saker som ni normalt kanske inte gör hemma såsom till exempel att gå ut och äta.

3. Byt bostad

En trend inom den övergripande trenden hemester är att familjer byter bostäder med varandra under en eller två veckor. Idén är enkel. Din familj och en annan familj byter helt enkelt miljö och ingen behöver betala något för detta.

Det finns flera sajter som fungerar som mötesplatser för så kallat hembyte. Det går givetvis också att lägga ut förfrågningar på Facebook.

4. Tågluffa hemma i Sverige

Att tågluffa är något man främst förknippar med resor runt i Europa, men det kan också vara ett billigt och roligt sätt att upptäcka Sverige. Tågbiljetter har överlag blivit betydligt dyrare de senaste åren, men det är fullt möjligt att kapa kostnaderna rejält. Ju tidigare man bokar, desto billigare blir det överlag. Just på sommaren släpps också extra billiga biljetter och SJ har alltid rabatter för barnfamiljer.

En kombination av billiga tågbiljetter, boenden hos släkt och vänner samt eventuellt någon natt på vandrarhem eller budgethotell behöver inte kosta mycket. Förmodligen kan du och din familj både se och uppleva mer än vad ni skulle göra på en mer traditionell semesterresa.

Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden