16 saker som får dig att önska att du är svensk

En svensk flagga.

Vi svenskar har en tendens att klaga mycket över vårt kära land. Det kan röra sig om allt från vädret till bensinpriserna och de höga skatterna. Vad många av oss ibland glömmer bort är dock det faktum att det även finns många bra saker med Sverige. Några av dessa ska vi titta på i den här artikeln.

1. Det svenska passet

Det svenska passet är ett av de bästa i världen. Eftersom Sverige är medlem i EU och allmänt är ett land som har bra relationer med de flesta övriga länder går det med ett svenskt pass till exempel att resa till ett stort antal länder världen runt utan att ens behöva ha något visum.

2. Jämställdhet

I Sverige klagas det ofta över att saker och ting inte är jämställda nog. Jämför man oss med många andra länder är Sverige dock ett av de mest jämställda länderna i hela världen. Det är utan tvekan något man som svensk har all rätt att känna sig mycket stolt över.

3. Miljövänlighet

Det är få länder i världen där man är lika värna om miljön som vi är i Sverige. Tyvärr är Sverige ett så pass litet land att vår miljövänlighet inte har någon större påverkan på den globala scenen så länge inte stora miljöbovar som USA, Kina och Indien gör mer för att bidra till en bättre miljö. Samtidigt är det alltid bra att föregå med gott exempel, och detta är utan tvekan något som Sverige gör när det kommer till denna fråga. Som ett resultat av detta har Sverige tidigare bland annat blivit utsett till det mest hållbara landet i världen samtidigt som vi även är ledande inom saker som återvinning och ekologiska livsmedel. Detta är tveklöst ett skäl till att känna sig lite extra stolt som svensk.

4. Sjukvården

I Sverige har du rätt till gratis sjukvård så länge du är yngre än 20 år. Är du över 20 år kommer du dock att behöva betala för din sjukvård, men bara upp till en viss gräns. I Sverige finns nämligen högkostnadsskyddet som ser till att kostnaderna inte blir för höga när det kommer till vård. Närmare bestämt kommer du som mest att behöva betala 1150 kr i vårdavgifter under en 12-månadersperiod. Efter det träder högkostnadsskyddet i kraft och du behöver då inte betala några vårdkostnader alls.

5. Bristen på korruption

En annan bra sak med Sverige är bristen på korruption. Självklart förekommer det korruption i Sverige precis som i de flesta andra länder, men korruptionsnivån i landet är väldigt låg. Just därför brukar Sverige hamna högt upp på listan när man rankar länder utefter hur lite korruption de har. Detta är en av många anledningar till att man som svensk bör känna sig stolt över sitt land.

6. Musik

För att vara ett så pass litet land är Sverige verkligen mästare på musik. Under årens lopp har det funnits ett stort antal svenska artister och band som varit kända över hela världen. Det kanske främsta exemplet på detta är ABBA, men det är långt ifrån det enda. Andra svenska artister och band som lyckats internationellt inkluderar namn som Roxette, Avicii, Robyn och Swedish House Mafia. Också detta är därför något man utan tvekan bör känna sig mycket stolt över som svensk.

7. Sport

Också när det gäller sport utmärker sig Sverige oerhört mycket för att vara ett så litet land som det är. Det finns flera stora sporter där Sverige är med och utmanar den absoluta världseliten. Detta handlar om allt från fotboll och ishockey till handboll, bandy och längdskidor. Faktum är att det är få saker som kan ta fram den nationalistiska sidan hos oss svenskar lika mycket som olika sportevenemang. Att Sverige är en så framgångsrik idrottsnation är därför också en anledning till att man bör känna sig stolt över att vara svensk.

8. Nivån på engelskan

Sverige är ett av de länder i världen där folk pratar allra bäst engelska utan att ha det som sitt förstaspråk. Folk som besöker Sverige och inte talar svenska behöver därför inte oroa sig, för det går alldeles utmärkt att ta sig fram i landet med hjälp av engelska. En av anledningarna till att vi svenskar är så bra på engelska har att göra med det faktum att vi måste börja studera engelska från en tidig ålder. En annan är det faktum att vi inte dubbar engelskspråkiga filmer till svenska utan använder oss i stället av undertexter. Detta har alltså gjort oss till ett av de länder i världen med engelska som andraspråk där man talar det allra bäst.

9. Många möjligheter till lån av pengar

En annan bra sak med Sverige är att det är ett land där man som medborgare har många olika alternativ när det kommer till att låna pengar. Här kan du nämligen välja mellan allt från traditionella banklån till SMS-lån och snabblån. I Sverige kan därför även du som har betalningsanmärkningar låna pengar.

10. Svenska företag

För att vara ett så litet land har Sverige också väldigt många stora och framgångsrika företag verksamma på den globala marknaden. Detta handlar bland annat om namn som Volvo, Ericsson, H&M, SKF, SAAB och Astra Zeneca. Dessa företag bidrar bland mycket annat till att göra den svenska ekonomin så bra som den är. De bidrar också till att ge Sverige ett bra rykte runtom i världen.

11. Innovation

Sverige har tidigare blivit utsett till det ledande innovationslandet i Europa av Europakommissionen. Några av de sakerna som bidrar till detta är att Sverige är ett land med gott om högutbildad arbetskraft samt en hög kvalitet på den akademiska forskningen.

12. Naturen

Sverige är också ett land med oerhört vacker natur. Från Österlen i söder till Lappland i norr kan du uppleva flera olika typer av vacker natur i Sverige. Detta inkluderar allt från vackra sandstränder till djupa skogar och höga berg. I Sverige finns det dessutom något för alla årstider. På sommaren kan du till exempel njuta av skärgårdarna i bland annat Stockholm och Göteborg, och på vintern kan du besöka Åre eller någon annan del av de svenska fjällen. I Sverige finns det helt enkelt natur för alla smaker.

13. Allemansrätten

Allemansrätten är något som är närmast unikt för Sverige. Den går ut på att alla människor har rätt att vistas överallt i naturen, även på privat mark. Här har de rätt att uppehålla sig tillfälligt, till exempel om de är ute och vandrar eller plockar bär och svamp. Med Allemansrätten följer det dock även en mängd krav som man måste uppfylla. De handlar bland annat om att man måste vara varsam och visa hänsyn mot naturen, mot djurlivet och mot andra människor. Nedskräpning och liknande är därför saker som du måste undvika.

14. Ren luft

Internationellt sett är även luftkvalitén i Sverige oerhört hög. Detta är till och med ofta något man kan känna när man kommer tillbaka till Sverige efter att ha besökt länder med dålig luftkvalitet. Med detta sagt finns det fortfarande rum för förbättringar när det gäller den svenska luftkvalitén, men jämför man med många andra länder håller luften i Sverige onekligen en mycket hög kvalitet.

15. Fika

Fika är ett svenskt fenomen som nu även har börjat sprida sig till andra delar av världen. Inte nog med att fika kan vara både trevligt och avkopplande på en och samma gång, många av de sötsaker som serveras under en svensk fika är dessutom oerhört goda. Det kan till exempel röra sig om saker som kanelbullar, chokladbollar och wienerbröd.

16. Religionsfrihet

En annan anledning till att man bör känna sig stolt som svensk är att vi i Sverige har religionsfrihet. I Sverige har du därför rätt att utöva din religion oavsett vilken det gäller. Sverige har haft fullständig religionsfrihet sedan 1952. I Sverige är därför religionsfrihet något som många av oss tar för givet, men det är det tyvärr inte i alla delar av världen. Som svensk är det i alla fall positivt att Sverige är ett av de länder där man har fritt fram att utöva sin religion, detta oavsett vilken religion det handlar om.

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden