10 tips innan du tar smslån

Smslån kan ge andrum i situationer då ekonomin är väsentligt försvagad. Men precis som för alla lån, och alla ekonomiska frågor överlag, bör du fundera kring några viktiga frågor innan du ansöker om ett smslån. Här presenterar vi vår en lista på 10 tips innan du ansöker. Du kan med fördel använda tipsen som en checklista.

Jämför smslån direkt

lånapengar smarta tips

Måste du verkligen låna?

Innan du ens funderar på att skicka in en ansökan om smslån/snabblån är det klokt att du tar en ordentlig funderare kring om du verkligen måste låna. Tumregeln här bör vara att du absolut inte kan lösa det prekära ekonomiska läget på annat sätt och att lånet hjälper dig ur en situation som kan bli mycket besvärlig på sikt. Typexemplet är om du saknar pengar till hyran.

Kan du låna på annat sätt?

När du funderar kring behovet av att låna kan du först undersöka om du har möjligheten att låna av någon familjemedlem. Det kan inte rekommenderas att du frågar en vän eller bekant om ett lån. Av olika anledningar är nämligen risken större för konflikter vid lån mellan vänner än vid lån mellan familjemedlemmar.

Låna så lite du kan

Om du kommer till slutsatsen att du måste ta ett smslån bör du iaktta lite försiktighet när du väljer belopp. Det är lätt att frestas att lägga till kanske 500 kr eller 1000 kr för konsumtion på det belopp som krävs för att täcka upp bristen i din ekonomi. Det är dock en mindre lämplig idé. Om ekonomin är kärv den här månaden, vad är det som säger att du med enkelhet kommer att kunna betala tillbaka de extra hundralapparna nästa månad?

Jämför långivare

Det första steget i ditt sökande efter ett smslån att ansöka om är att jämföra långivare. Det kan du till exempel enkelt göra här på Sverigekredit. På vår sida om smslån kan du med hjälp av en smidig funktion sortera fram långivare för olika belopp och återbetalningstider. Du kan också söka fram vilka långivare som erbjuder lån trots betalningsanmärkning, vilka som inte använder UC och vilka som erbjuder direktutbetalning (även kvällar och helger).

Jämför effektiv ränta – inte nominell ränta

När du jämför långivare bör du givetvis också titta på vilken ränta du erbjuds. Här blir det genast lite svårare. För det första finns två typer av räntor att räkna med. Alla lån har nämligen en nominell respektive en effektiv ränta. Det är sistnämnda som ger den kompletta bilden av priset för lånet, så det är denna du ska jämföra.

Använd inte från-räntan som utgångspunkt

Viktigt i sammanhanget är att du inte snabbt enbart jämför ”från-räntan”. Hos alla långivare kan du hitta en generell prisbild i ett brett spann. Exempelvis kan en viss långivare ange den effektiva räntan i ett spann på mellan 20% – 40%. Vilken ränta just du får beror dels på din ekonomiska situation, dels hur du komponerar ditt lån. Notera här att tipset om ”från-räntor” endast gäller för lån av den lite större storleken. För de minsta lånen får i princip alla låntagare betala samma pris.

Titta på representativa exempel

För en rättvisande bild av hur långivarna tar betalt och vilka räntor som gäller, bör du titta på långivarnas så kallade SEKKI-uppgifter. SEKKI är en standardiserad mall med exempelberäkningar. Med dessa uppgifter kan du i detalj jämföra olika långivare.

Länk till SEKKI-uppgifter hittar du ofta längst ned på långivarnas webbplatser. Ibland kan de i stället ligga med i de allmänna lånevillkoren. Hos vissa aktörer får du själv begära ut uppgifterna via kundtjänst.

Titta efter räntefria lån

När du jämför lån finns möjligheten att du träffar på lån som på olika sätt marknadsförs som räntefria. Här gäller det att vara uppmärksam. Dagens ”räntefria smslån” är inte likadana som de var förr i tiden. Genom den ändring i konsumentkreditlagen som infördes den 1 september finns nämligen i princip inte längre möjligheten att erbjuda lån helt utan ränta och avgifter.

Om du träffar på räntefria lån idag kommer du alltid att få betala avgifter i stället för ränta. Med det sagt kan du ha goda möjligheter att få ett lägre pris om du väljer ett ”räntefritt lån”.

Se till att du kan betala enligt plan

Innan du ska till att signera din låneansökan ska du alltid vara helt på det klara med att du kan betala enligt plan. Det är kanske den absolut viktigaste punkten i den här checklistan.

När du ska signera får du alltid all information om det lån du ansöker om. Du kan se exakt vad som ska betalas tillbaka och när. Det är ytterst viktigt att du inte rusar förbi den här informationen, utan noga noterar den och noga säkerställer att du kan betala enligt plan.

Undersök möjligheten att ansöka om kreditkonto

Slutligen ska vi nämna något om produkten kreditkonto. Om din situation är sådan att du faktiskt inte vet hur mycket du behöver låna, är smslån inte det bästa alternativet. Det naturliga valet bör då i stället vara ett kreditkonto. Den här produkten bygger på att du ansöker om en kreditram och sedan kan göra egna uttag från den. Du behöver inte betala någon avgift eller liknande förrän du gör uttag och du kan anpassa uttagen exakt efter ditt behov av pengar.

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden