10 spartips för livet du måste känna till

Det tar ofta tid att samla på sig lärdomar. De kommer nämligen normalt från erfarenhet. Vissa lärdomar är dyrköpta medan andra är lättare att tillskansa sig. Inom privatekonomi är det viktigt att ha en bred samling lärdomar. De kan nämligen lotsa dig i rätt riktning och hjälpa dig att undvika kostsamma misstag. Vill du ha tio stycken spartips för livet? Här är vår lista!

viktiga spartips

1. Agera!

Tid är kanske den viktigaste faktorn, inte bara i livet som helhet, utan också när det gäller sparande och investeringar. Ju tidigare du agerar, desto bättre resultat kommer du att få av ditt sparande. Att samla på sig kunskap och försöka göra rätt val bland alla alternativ är en sak. Det viktigaste är dock alltid att börja så tidigt som möjligt.

Du har idag en mängd smarta och snabba alternativ att välja mellan för att komma igång med ditt sparande. Det tar till exempel inte mer än en minut att öppna ett sparkonto med BankID och det går nästan lika snabbt att komma igång med ett fondsparande.

2. Portionera ut ditt sparande

Hade du köpt aktier i ett slumpmässigt urval bolag i juli 2007 hade du fått se värdet på dem störtdyka under närmare två års tid. Förmodligen hade hälften av värdet gått upp i rök. Hade du köpt aktier i november 2008 hade du å andra sidan fått se dem gå rakt upp i nästan två års tid.

Aktiemarknaden går verkligen i vågor (även om finanskrisen är ett extremt exempel) och det gör det viktigt att portionera ut investeringarna i aktier och fonder. Den smarta lösningen är månadssparande.

3. Glöm aldrig bufferten

Lyckade investeringar i aktier och fonder är en sak, att ha tillräckligt med kontanter för att klara vardagen är en annan. Det spelar ingen roll hur stor förmögenhet du har på en aktiedepå om du inte har tillräckligt med kontanter för att betala exempelvis en bilreparation.

Buffertsparandet är egentligen det viktigaste sparandet och det bör alltid prioriteras först. Se till att du har pengar undanstoppade för de eventuella problem som kan uppstå i din privatekonomi.

4. Smart användning av kreditkort

Kreditkort kan vara problematiska om du inte använder dem på rätt sätt. Det är fler än en person som har drabbats av ekonomiska problem på grund av alltför flitigt användande av kreditkort. Dessa betalningsmedel kan dock också ge mycket tillbaka.

Nästan alla kreditkort har någon form av bonusprogram. Om du alltid betalar dina räkningar i tid får du del av poäng eller återbäring helt gratis. Över tid kan du få en hel del poäng för exempelvis flygresor eller kontanter bara genom smart användning av kreditkort.

5. Glöm inte boendet

Boendet är förmodligen din största utgift månadsvis. Det är också boendet som kan orsaka de största engångskostnaderna. Höjd ränta, trasig diskmaskin, akut renovering, anläggande av altan – många är de större kostnaderna som är direkt kopplade till ditt boende.

Ett spartips som kan göra stor skillnad är att ha ett speciellt konto för boendet. Det kan ses som en slags extra buffert för hus och hem – det vill säga det viktigaste rent materiella i ditt liv.

6. Skriv skriftliga kontrakt

Muntliga kontrakt är i teorin lika giltiga som skriftliga. Det är dock mycket svårt att bevisa något som inte finns på pränt. I relationer mellan partners eller goda vänner kan det ses som mindre trevligt att skriva avtal exempelvis kring lån, men ett snabbt undertecknande gör eventuella tvister så mycket enklare att reda ut.

Särskilt viktigt (och kanske särskilt oromantiskt) är att skriva avtal om inbördes ekonomiska förhållanden i ett samboförhållande. Ett sådant avtal ger båda parter svart på vitt på vad som gäller.

7. Sov på saken

De flesta lärdomar kommer från ogenomtänkta val. Det finns en enkel lösning på detta och det handlar om att sova på saken både bildligt och bokstavligt. Det är få val du gör i ”stridens hetta” som ger dig bra resultat i längden. Om du i ställer vrider och vänder på en fråga och rådfrågar både familj, vänner och experter, är sannolikheten större att du gör rätt val.

Principen om att sova på saken kan du använda i alla sammanhang, från grubblerier kring om du ska köpa den där tröjan till om du ska investera i en viss fond.

8. Undvik lån

Det finns tre (huvudsakliga) problem med lån. För det första innebär de en reell privatekonomisk risk. Uppkommer en situation då du inte kan betala kan du räkna med negativa följder. För det andra kostar lånet pengar och amorteringar och räntor ger dig mindre ekonomiskt utrymme. För det tredje innebär själva kostnaderna att du får mindre över att spara.

Därmed är inte sagt att lån alltid är att undvika, ibland behöver man låna pengar. Få av oss skulle exempelvis kunna köpa en bostad utan bolån, och det finns många situationer då ett privatlån kan vara ett alternativ.

9. Sprid riskerna

I sparande och investeringar gäller det alltid att sprida riskerna. Den som investerade alla sina sparpengar i aktier innan finanskrisen (se ovan) är förmodligen plågsamt medveten om detta.

Riskspridning är ett sätt att minimera förluster samtidigt som man fortfarande har möjlighet att få avkastning på sparandet. Lägg inte alla ägg i samma korg. Välj olika investeringar och se till att du sprider risken även inom samma typ av investering.

10. Planera för framtiden

Den svårgreppbara framtiden dyker upp snabbare än du tror. Det är något som exempelvis alla föräldrar känner till. Den ena dagen är barnen små, den andra dagen är de på väg att lämna boet.

Att det är viktigt att planera för framtiden låter kanske som en klyscha, men principen är mycket viktig. Du kan nämligen styra framtiden genom de val du gör idag. Vill du att dina barn ska ha bättre möjligheter att köpa ett eget boende? Se då till att börja bospara nu. Vill du sätta guldkant på pensionärstillvaron? Se till att maximera värdet av dina pensionsförsäkringar och öppna ett extra sparande. Vill du ha en större trygghet i vardagen? Sätt då av mer till en löpande buffert.

Publicerat: 4 december, 2018

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden