10 saker du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet i Sverige

En person som sitter framför en laptop med ett kreditkort i ena handen.

Att ha en så bra kreditvärdighet som möjligt är något som ligger i allas intresse. Har du en bra kreditvärdighet blir det bland annat nämligen lättare för dig att låna pengar. Vi ska i denna artikel därför ge dig 10 tips på vad du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet.

1. Låna bara pengar då det verkligen är nödvändigt

Det finns många skäl till att man bara bör låna pengar då det verkligen är nödvändigt. Ett av dessa har att göra med det faktum att det kostar pengar att låna pengar. Det gör det eftersom det tillkommer ränta och andra avgifter till ett lån. Ju fler obetalda lån du har, desto sämre blir dessutom din kreditvärdighet. Undvik därför detta genom att bara låna pengar då det är absolut nödvändigt.

2. Samla alla dina lån på en och samma plats

Är det så att du har lån från flera olika aktörer som du betalar av? Då är även detta något som kan vara mycket dåligt för din kreditvärdighet. Dock har du möjligheten att samla alla dessa lån på en och samma plats genom att teckna ett så kallat samlingslån. Du tecknar då ett lån vars värde är detsamma som alla de olika lån du har. Detta blir då ett privatlån vilket är positivt eftersom sådana lån ger dig en lägre ränta. En lägre ränta ger dig i sin tur en lägre månadskostnad för ditt lån, något som innebär att du får mer pengar över och därför också en bättre kreditvärdighet.

3. Se till att betala dina fakturor i tid

En annan mycket viktig del i att skaffa sig en bättre kreditvärdighet är att du ser till att alltid betala dina fakturor i tid. Gör du inte det kan du nämligen få betalningsanmärkningar och i värsta fall hamna hos Kronofogden. Det är i sin tur något som kan få katastrofala konsekvenser för din kreditvärdighet. Se därför till att alltid betala dina räkningar i tid så att du inte riskerar att drabbas av detta.

4. Gör dina kreditupplysningar med ett annat företag än UC

UC, vilket är en förkortning av Upplysningscentralen, är det vanligaste företaget här i Sverige när det kommer till att göra kreditupplysningar. Det finns dock en nackdel med att göra kreditupplysningar med UC. För varje kreditupplysning som görs i ditt namn med UC försämras nämligen din kreditvärdighet. Självklart går det att göra en kreditupplysning i ditt namn med UC, men sitter du och ansöker om lån hos flera olika aktörer som gör sina kreditupplysningar med UC kan det få allvarliga konsekvenser för din kreditvärdighet. Se därför till att bara ansöka om ett lån hos en långivare som använder sig av UC, eller att ansöka om flera lån hos långivare som inte använder sig av UC. Du kan även använda dig av en låneförmedlare vilket vi ska titta närmare på härnäst.

5. Använd dig av en låneförmedlare

För att undvika att det kommer att göras flera kreditupplysningar på ditt namn med UC kan du välja att använda dig av en låneförmedlare. Även om det är en låneförmedlare som använder sig av UC kommer det då nämligen räcka med att det görs en kreditupplysning på ditt namn. Genom att använda dig av en låneförmedlare kan du därför automatiskt ansöka om lån hos flera olika långivare, detta samtidigt som det räcker med att du gör en ansökan och det görs en kreditupplysning i ditt namn. När du använder dig av en låneförmedlare ansöker denna nämligen automatiskt om lån hos flera olika långivare åt dig. Förutom att det är bra för din kreditvärdighet är det också något som du kan spara väldigt mycket tid på.

6. Sök nya jobb

Din inkomst är också det något som kan påverka din kreditvärdighet väldigt mycket. Ju högre inkomst du har desto bättre kreditvärdighet får du närmare bestämt. Är det så att du har ett jobb med en ganska låg lön? Försök då att se om du kan hitta ett mer välbetalt jobb. Det är alltså något som kan vara mycket bra för din kreditvärdighet.

7. Använd dig inte av fler än ett kreditkort

Det är också en bra idé att se till att inte använda sig av mer än ett kreditkort. Har du fler kreditkort än så, krediter som du dessutom knappt använder dig av? Då gör du bäst i att säga upp dessa eftersom ju fler outnyttjade krediter och kreditförfrågningar du har, desto sämre blir nämligen din kreditvärdighet.

8. Betala av dina lån

Har du flera obetalda lån? Försök i så fall att betala av dessa så fort som möjligt. Ju fler obetalda lån du har, och ju större summor detta handlar om, desto mer påverkas nämligen din kreditvärdighet i negativ bemärkelse. Du kan därför förbättra din kreditvärdighet genom att betala av dina skulder så fort som möjligt.

9. Flytta och byt inte jobb alltför ofta

Långivare tittar inte alltid bara på hur din ekonomiska situation ser ut, utan även hur din livssituation ser ut i övrigt. Det som är viktigt för dem är närmare bestämt att se att du har en stabil livssituation eftersom detta gör det mer sannolikt att du ska klara av att betala tillbaka ditt lån. Saker som tyder på att du har en stabil livssituation handlar bland annat om att du har bott på en och samma plats under en lång tid samt att du har haft samma jobb under en längre period. För att inte försämra din kreditvärdighet, se därför till att försöka att inte flytta eller byta jobb alltför ofta.

10. Ta inte ett större lån än vad du behöver

När du ska ansöka om ett lån med låg kreditvärdighet är det också viktigt att du inte ansöker om ett större sådant än vad du behöver. Det är det eftersom ju större skulder du har, desto sämre blir din kreditvärdighet. Om du ska låna pengar, se då till att bara låna en summa som är absolut nödvändig för att du ska kunna klara dig, varken mer eller mindre. Genom att göra det ser du nämligen till att din kreditvärdighet påverkas så lite som möjligt.

Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden