Vilken påverkan har hemarbetet för dig som bolåntagare?

Såvida du inte gömt dig under en sten den senaste året så har du knappast kunnat undvika det faktum att de flesta med kontorsjobb arbetar för närvarande heltid från deras soffa, köksbord eller i vissa fall även bastu!

Påhittigheten när det kommer till den “innovativa hemmakontoret” har inga gränser men vad innebär det rent konkret för dig som bolånetagare samt hur kan det komma att påverka en hel generation som redan upplever svårigheter med att ta in sig på den bostadsmarknaden?

Läs mer: Nulägesbild: Bostadsmarknaden i Sverige

Riksbankshuset

En kort tillbakablick

Om vi inleder med en tillbakablick så kommer vi notera att priserna på bostäder steg med nästan 20%! Framför allt så återfinns de mest påtagliga bevisen runtom storstadsregionerna där priserna stigit med flera miljoner! Dock så får man inte utelämna en viktig detalj. Det faktum att de objekt som stigit mest i pris är dem med gedigna möjligheter till hemmakontor.

Eftersom ingen riktigt vet hur länge vi får jobba hemma, samtidigt som vi behöver ett eget utrymme där vi får arbeta i lugn och ro. Så har mäklarna börjat locka med rubriker där understryker objektets förmåga att omvandlas till just “hemmakontor”.

Det hela kan dock få en bumerangeffekt eftersom de stigande priserna gör att folk blir tvungna att belåna sig mer. För att i sin tur kunna bekosta ett objekt som för bara 2-3 år sedan var iskall på marknaden.

Detta i sin tur kommer sannolikt at påverka bolånetagarna extremt när vinden vänder och bostadsräntorna börjar stiga. Samtidigt som man befinner sig i ett moment 22 där bostaden helt plötsligt sjunker i värde, varav bostadsräntorna stiger.

Så hur förbereder man sig för det oväntade?

Ett sätt att gardera sig mot det oförutsedda är att försöka spinna på ett fiktivt scenario. Där kan man räkna på hur mycket en procentenhet skulle påverka ens privata ekonomi om bostadsräntorna skulle börja stiga.

Man kan även ta det hela ett steg längre. Genom att räkna på att räntorna stiger flera procentenheter inom några månader. Något som många finansexperter anser vara ytterst nyttigt eftersom det gör dig medveten om din finansiella smärtpunkt.

En annan aspekt som få bolånetagare reflekterar över är risken för maximal belåning. Genom att placera en stor del av dina sparade medel i bostaden så kommer du att få ner belåningsgraden, samtidigt som dina månadskostnader blir betydligt lägre.

Du kommer även att gardera dig mot mindre ränteförändringar och kommer således att ha en bättre framhållning. Detta utan att behöva ligga sömnlös på nätterna så fort det vankas en justering av din rörliga ränta.

Kontentan i det hela är: en ny bostad kostar mer om den har möjligheter till hemmakontor. Å andra sidan så kommer det hela leda till att du belånar dig mer än vanligt. Vilket i slutändan kan få ödesdigra konsekvenser när räntorna börjar stiga samtidigt som bostadsmarknaden mattas av.

Publicerat: 8 april, 2021
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av exklusiva låneerbjudanden. Som välkomstgåva får du våra bästa tips för en god kreditvärdighet – direkt till din inkorg!