Tiden rinner ut för dina gamla mynt

hand med svenska mynt

Sverige har under senaste tiden fått flera nya valörer både i sedlar och mynt. Och de gamla mynten och sedlarna ersättas successivt av de nya. Nu är alla nya valörer ute på marknaden och de gamla valörerna tas ur bruk varteftersom. Snart löper tiden ut för några av dessa valörer som du än så länge kan växla in på banken.

Miljarder på vift

Den 31 augusti finns risken att nästan 1,6 miljarder kronor i de svenska hushållen blir värdelösa i ordets rätta bemärkelse. Riksbanken har uppmanat allmänheten flera gånger att växla in sina gamla 1- och 5-kronorsmynt innan dessa blir värdelösa. Trots dessa uppmaningar finns det alltså fortfarande runt 1,6 miljarder kronor i ogiltiga mynt ute i Sverige.

Fram tills den sista augusti kan du väcka in dessa kostnadsfritt på flera olika bankkontor rumt om i Sverige. Om du är kund hos någon av de fyra stora bankerna i Sverige så kan du även göra kostnadsfria insättningar av utgående mynt. Detta är alltså SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken som erbjuder sina kunder detta.

Bra att veta

Du kan givetvis även växla in pengar fastän du inte är kund. Dock kan detta innebära en liten avgift, som exempelvis hos Swedbank är på 150 kronor.

Det kan även vara bra att veta att om du planerar att växla in större belopp så krävs det då enligt lag att banken gör en riskbedömning först, för att undvika penningtvätt.

Och även om det rör sig om mindre summor, men du har för avsikt att växla in mer än 2,5 kilo mynt så råder bankerna dig att ringa i förväg.

Hos växlingskontor som Forex Bank och Svea Exchange kan du också växla in utgående mynt. De tar dock ut en uppräkningsavgift på 15%, vilket kan vara bra att veta.

Viktiga datum för svenska pengar

  • 1-, 2- och 5-kronorsmynten är numera ogiltiga sedan tidigare i år men kan sättas in på bankkonto till den 31 augusti 2017.
  • 100- och 500-kronorssedlarna som är ogiltiga sedan tidigare i år kan sättas in på bankkonto fram till och med den 30 juni 2018.
Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden