Svenskarna slår nytt rekord i lån

lyxig villa med fontän

För första gången passerar svenskar 3 000 miljarder kr i bostadslån enligt statistik från SCB. Det är en ökning med 27 miljarder jämfört med föregående månad och en årlig tillväxttakt på 7,2 procent när det kommer till bostadslån. Svenskar investerar mycket pengar i sitt boende och det syns tydligt på marknaden. Men vad är viktigt att tänka på när man lånar pengar till sin bostad?

Det finns en sak du behöver ha klart för dig innan den fantastiskt roliga tiden då man går på visningar, ser problem och möjligheter i jakten på drömhuset. När man drömmer sig bort i tankarna på drömhuset och hur man sitter och njuter där en vacker sommardag är det viktigt att komma ihåg att du behöver skapa en hushållsbudget till att börja med.

Lån, ränta och förtroende

Det som man då gör är att kombinera de ovanstående faktorerna och börjar jämföra banker, lån, räntor och vad de kan erbjuda dig. Idag finns det så många olika långivare som ger dig möjligheten att faktiskt välja och vraka tills du hittar den bank som är bäst för dig.

När du hittat din bank så ansöker du om lånelöfte och skapar en relation med din bank då ni tillsammans går igenom vad du kan lägga i handpenning och hur ditt bolån och räntor kommer att se ut för det lånelöfte du får.

När du har detta framför dig och en bild av vad du har att röra dig med så är det bara att kila hem och surfa in på någon sida som exempelvis Hemnet där du kan ställa in exakt vad du söker och vilken budget du har och få förslag på olika bostäder. Är det en ny lägenhet som lockar? Kanske en villa på landet? Väntas kanske tillökning i familjen?

Det finns många saker att ta med i beräkningarna när man letar sitt nya boende men när det kommer till din ekonomi så behöver du även tänka på om du ska ha fast eller rörlig ränta, eller kanske en kombination av båda. Kanske man ska läsa på lite om hur det ser ut i Sverige med ekonomin och vad som kan påverka räntorna innan man tar några beslut och kanske det går att förhandla ner räntan om man sätter sig in i ekonomin. Erbjuder kanske banken lägre ränta om du flyttar över gamla lån till dem? Oändliga möjligheter finns om man vill.

Värt att komma ihåg

En del minns finanskrisen eller har föräldrar som minns att de hade det tufft under 80 och 90-talet i Sverige. Dessa personer känner ibland att husköp är avskräckande men det har vi inte sett anledning till på många år utan snarare tvärtom, bostadsmarknaden bara ökar och ökar och svenskarna lånar mer och mer pengar.

Det man då ska komma ihåg när man vunnit budgivningen eller hittat det perfekta stället är att först kontrollera att allt är som det ska, inget mögel och att huset är besiktigat. Mycket av den informationen får man ändå under visningen men det är alltid bra att dubbelkolla. Du kan alltid ta hjälp av din mäklare och även fråga din bank om de har någon hjälp eller erbjudanden/rabatter att erbjuda vid bostadsköp.

När alla bitar fallit på plats och du har lånet klart, kontrakten är skrivna och du har fått nyckeln i handen så är det bara att öppna champagnen. Har du gjort ett bra jobb och jämfört lån och långivare kan du känna dig trygg i att du säkrat en bra deal för dig och din framtid.

Publicerat: 31 juli, 2017

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden