Parekonomi – få ekonomin att fungera för två

Gemensam ekonomi är kanske inte det första som far genom huvudet när man inleder en ny relation med någon. Men förr eller senare kommer frågan troligtvis på tal; ska vi ha delad ekonomi, delvis gemensam ekonomi eller en helt gemensam parekonomi? För många kan det kännas jobbigt att prata pengar och ekonomi med sin partner, men med ett ekonomiskt samspel kan många onödiga problem undvikas.

Att lyckligt par som satsat på gemensam parekonomi

Det krävs två för att dansa tango

Samspel är nyckelordet. Två personer som inleder en relation gör vanligtvis och förhoppningsvis sitt yttersta för att skapa ett bra samspel när det gäller barn, ansvarsfördelning i hemmet, fritidsintressen med mera. När ekonomin ställer till med problem kan det dock vara svårare att hitta ett bra samspel, något som kan ha flera orsaker.

En vanlig orsak till ett bristande samspel är att en eller båda parter i en relation från början har svårt att diskutera frågor kring pengar. Det är helt förståeligt – ekonomi kan vara en känslig fråga för många. Synen på pengar kan dessutom skilja oerhört beroende på personers olika ekonomiska bakgrunder. En annan orsak kan vara att parterna även i nuläget har helt olika ekonomiska förutsättningar och prioriteringar.

Ekonomisk jämställdhet

Även idag, 2024, skiljer sig lönerna mellan könen. Hur stor skillnaden är varierar mellan olika branscher och det finns flera faktorer som påverkar resultatet, men i snitt är männens heltidslön 2 042 kr högre än kvinnornas. 

Löneskillnader är dock inte den enda orsaken till att familjer kan behöva kämpa med ekonomin. Det är också vanligare att kvinnor går ner i arbetstid och jobbar deltid istället för heltid, något som påverkar både den egna inkomsten och den framtida pensionen.

Anledningen till att kvinnor ofta går ner i arbetstid är för att spendera mer tid med de gemensamma barnen. Är föräldraledigheten och de oundvikliga VAB-dagarna ojämnt fördelade så kan även detta leda till en alltmer obalanserad privatekonomi.

Ovanstående faktorer skapar obalans vid en gemensam ekonomi, och här blir tydlig kommunikation extra viktigt. Nedan finner du några tips som kan göra arbetet för ett bättre ekonomiskt samspel och en sundare privatekonomi lite enklare.

Med gemensam ekonomi bär ni ansvaret tillsammans

Delad eller gemensam ekonomi

Vad som fungerar bäst i en relation avgörs helt av era inkomster, hur det ekonomiska samspelet fungerar och hur relationen ser ut. De flesta par med barn har gemensam ekonomi då det ofta är svårt att dela upp alla utlägg mellan varandra.

En genomsnittlig familj med barn har vanligtvis inte jättestor frihet när det kommer till pengar, och i en sund relation så prioriteras barn, boende, mat och gemensamma aktiviteter.

Även i relationer utan barn kan det vara sunt med delad eller delvis delad ekonomi. Om båda parter har jobb och en stadig inkomst så delar man helt enkelt på utgifterna. Det kan gälla hushållets alla utgifter eller bara de som man har gemensamt. Eventuella överskott spenderas sedan helt efter eget behov och önskemål.

Det krävs alltid ha en viss planering och eget ansvar – speciellt om ni har gemensamma mål som att köpa hus eller åka på resor tillsammans. Även vid en delad ekonomi kan det vara klokt att sätta upp riktlinjer för vad som bör prioriteras tillsammans.

Råder det oklarheter i det här avseendet kan konsekvenser bli jobbiga. Kommunikationen är därför otroligt viktig för att få ett sådant här upplägg att fungera på ett optimalt sätt.


Kommunikation – våga prata om pengar

Att ha en rak och bra kommunikation är A och O i princip alla relationer. Det är genom att våga lyfta och diskutera frågor som man bättre kan lära känna och förstå varandra. Det värsta du kan göra, när det handlar om ekonomin i en relation, är att dölja saker för din partner och helt undvika att kommunicera – det leder ofrånkomligen till ännu större problem.

Att prata om pengar behöver inte vara svårt, men det gäller att göra det med ett objektivt synsätt. Det är också viktigt att vara lyhörd inför varandras behov och värderingar. Du behöver inte alltid förstå och vara helt överens med din partner, men att kunna acceptera varandra är en nödvändighet för en hälsosam relation.

Konflikträdsla – göm inte huvudet i sanden

Rädslan för att hamna i en konflikt är väldigt vanlig, kanske lite extra hos oss svenskar. I en relation kan det här vara ett stort problem då det kan leda till att många viktiga diskussioner helt enkelt undviks. Men det är viktigt att inte stoppa huvudet i sanden och ignorera problemen, det gör bara att de har en tendens att växa sig större och te sig mer svårlösta.

Parekonomi kan många gånger vara ett känsligt ämne, men ett viktigt sådant. Det viktigaste är att ni är tydliga med varandra och försöker göra något positivt av diskussionen. Ett bra sätt att öppna samtalet kan vara genom att bekräfta din partners behov. Attackera aldrig – oavsett hur er rådande ekonomi ser ut. Även den sämsta ekonomin går att vända till någonting positivt.


Planera för framtiden tillsammans

Ett sätt att mer givande diskutera parekonomiska frågor på är att göra det utifrån framtida drömmar och personliga intressen. De flesta drömmar kostar pengar och genom att konkretisera vad ni vill uppnå, både individuellt och tillsammans, så går det att sätta en prislapp på drömmarna.

Utifrån denna prislapp kan ni sedan göra en hushållsbudget för att därefter besluta kring både gemensamma och individuella åtgärder samt vilket eventuellt ansvar som var och en har i budgeten. Budgeten är grundstenen för hur parekonomin kommer att fungera i relationen.

Fördela oavlönat arbete

För att uppnå en jämställd privatekonomi är en av de viktigaste faktorerna att fördela allt oavlönat arbete. Det innefattar all form av föräldraledighet, VAB och deltidsarbeten. Vid varje nyfött barn har föräldrarna sammanlagt 480 lediga dagar, vilket motsvarar 240 dagar vardera för båda föräldrarna.

Genom att fördela föräldraledigheten rättvist har båda parter möjligheten att själva påverka sin lön och framtida pension. Detta resulterar i sin tur i en mer jämställd inkomst där både mannen och kvinnan har möjlighet att arbeta på heltid och inte tvingas övergå till en deltidsposition.

Dessa riktlinjer gäller även allt annat oavlönat arbete, så som att stanna hemma och vårda sjuka barn eller ta ledigt för att följa med på klassresor, sjukhusbesök och liknande händelser. Att jämnt fördela dessa arbetsuppgifter leder i regel till en mer jämställd ekonomi för båda parter, vilket gynnar hela hushållets ekonomi.

Låna pengar tillsammans

En stor fördel med att ha ett gemensamt hushåll och en gemensam parekonomi är den ökade möjligheten till bättre lånevillkor. Det är alltid lättare att låna pengar om man har en medsökande. Funderar du och din partner på att exempelvis köpa er första gemensamma bostad så är detta något ni bör ta tillvara på.

Med ett gemensamt lån får ni betydligt bättre villkor jämfört med om ni skulle ta varsitt lån. Detta gäller inte bara bolån utan även privatlån. Ska du och din partner renovera hemmet, köpa en bil eller göra en annan stor investering så är det väldigt fördelaktigt att teckna ett gemensamt lån.

Men gör det aldrig till en vana att ta lån till onödiga prylar och aktiviteter. Då är det en bättre idé att först tillsammans spara ihop den summa pengar som behövs. Ni slipper då även onödiga konflikter kopplade till gemensamma skulder. För visst skulle det kännas bättre att fullt ut kunna njuta av en härlig utlandsresa tillsammans, utan att samtidigt behöva oroa sig för den ansträngda ekonomin resan kan ha bidragit till.

Prioritera och kom överens

Samspel är inte synonymt med att parterna i en relation alltid behöver vara överens. Om man alltid är överens sker det sällan någon utveckling. Men med det sagt är det ändå klokt att vara helt överens vad det gäller åtminstone de viktigaste bitarna i den gemensamma parekonomin.

Onödiga utgifter och dyra sms-lån är två exempel som kan vara bra att börja med att se över. Sätt stopp för de onödiga utgifterna, betala av lånen eller samla dem i ett hopbakslån med bättre villkor. Vidare är det, om ni har barn tillsammans, en självklarhet att barnens välmående bör sättas i första rum och prioriteras.

Andra prioriteringar kan vara boendet och eventuellt sparande. Om ni sätter upp de prioriteringar som ni är överens om minskar risken att pengarna lättare försvinner, och det leder förhoppningsvis till att ni kan vara mer tillfreds med det ekonomiska samspelet. Glöm inte att var och en måste få ha en viss summa pengar att röra sig med för egna nöjen och intressen.

Parekonomi över parterapi, mindre konflikter vid gemensam ekonomi

Hitta rätt balans för parekonomin

Bara för att man är en del i ett parförhållande behöver man inte dela på precis allt vad gäller det ekonomiska, och man ska inte behöva ha någon skyldighet att redovisa varenda litet inköp eller utlägg som görs, det leder bara till onödig stress och en känsla av begränsad frihet.

Det är sunt att respektive part har en egen kassa som kan användas på det sätt denne själv önskar. Se bara till att ni är överens om grunderna och att ni handlar efter sunt förnuft.


Sammanfattning

  • Kommunikation är viktigast för att en relation ska fungera framgångsrikt
  • Ni behöver inte alltid vara överens, bara acceptera varandra
  • Budgetera och planera era mål med gemensam ekonomi
  • Se till att båda parter har en viss summa pengar att röra sig med
  • Undanhåll inte något för din partner och använd sunt förnuft
  • Ta hand om varandra, även ekonomiskt
Rebecca har under sina drygt tio år som innehållsansvarig producerat artiklar och bloggposter inom ett flertal branscher, däribland bank och finans. Hon genomför noggrann research och levererar högkvalitativa och lättlästa texter – alltid med kunden i fokus. För oss på Sverigekredit.se är Rebecca en stor tillgång som vi värderar högt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden