SBAB

Hur mycket vill du låna?

SBAB är en svensk bank som ägs av den svenska staten. Till en början fokuserade SBAB på att erbjuda lån till fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar, men idag erbjuder banken även tjänster till privatpersoner. Du som kund kan välja mellan flera tjänster som bostadslån, privatlån och sparande, men mer om detta längre fram.

Det finns andra alternativ på marknaden som vi rekommenderar. Se vår topplista nedan.

Lån anpassade för dig
Lån anpassade för dig
  • Lån på 30 000 – 500 000 kr
  • Effektiv ränta på 3,79 % – 7,32 %
  • Återbetalningstid på 2 – 10 år

Varför välja SBAB?

Det finns flera fördelar med att välja SBAB och några av dem kan du läsa mer om här. Att en bank kan gå i konkurs är kanske inget du går runt och funderar på särskilt ofta, fast det kan faktiskt ske. Men med just SBAB är risken mycket liten eftersom banken fullt ut ägs av den svenska staten. Det ger dig som kund extra säkerhet.

Att banken både erbjuder lån och sparande kan också vara en stor fördel för dig som kund. Det ger dig nämligen möjlighet att samla din ekonomi på ett och samma ställe, något som gör det enklare att få en tydlig översikt över din ekonomiska situation. När du i stället sprider ut ditt sparande och dina lån kan det blir svårt att få en klar överblick över hur mycket du har lånat och hur stort ditt sparande är.

SBAB fokuserar på större lån på mellan 30 000 och 500 000 kronor. Lånen har relativt kort avbetalningstid. Den längsta avbetalningstiden som erbjuds är på 10 år. Andra aktörer på marknaden erbjuder låneperioder på upp till 20 år. Du som är på utkik efter ett mindre lån kan med fördel titta närmare på så kallade snabblån eller sms-lån.

Detta är viktig att veta om ränta

När du ska låna pengar är det viktigt att ha flera saker i åtanke. Dels att det kostar att låna pengar, dels att du ska kunna betala tillbaka lånet inom den tidsram som är satt i lånevillkoren. Men mer om hur du ska tänka när du ska ta ett lån alldeles strax. Först och främst behöver du givetvis veta vad lånet i fråga kommer att kosta dig. Därför ska vi titta närmare på räntan.

Ränta kan vara ett lite krångligt begrepp eftersom det kan betyda flera olika saker. Generellt sett finns det två olika typer av ränta som är relevanta när man pratar om lån. Det är vanlig ränta och effektiv ränta. Räntan är själva kostanden för lånet. Det betyder i korta drag att ett lån med hög ränta kostar mer än ett lån med låg ränta. Men bara för att göra det hela lite krångligare behöver du även ha låneperioden i åtanke när du vill räkna ut vad ett lån kommer att kosta dig.

Ett lån med låg ränta som du betalar av under många år kan i slutändan bli dyrare än ett lån med hög ränta som betalas av snabbt. Det gäller alltså att ha tungan rätt i mun när du ska räkna ut vad ditt lån kommer att kosta dig. När du väl har fått rätt på räntan kan du hoppa vidare till nästa steg, som är att börja förbereda dig för låneansökan.

Hur ansöker man om lån genom SBAB?

Det är flera saker du behöver ha koll på om du överväger att ta ett lån genom SBAB.se. Här nedan kan du skapa dig en bild över vad som är viktigt att tänka på. Vi har ställt samman en checklista över vad du behöver göra innan du skickar iväg din låneansökan. Ta en titt på vad som står i listan och checka av de olika stegen allteftersom.

  1. Gör en budget över de utgifter du vill att ditt lån ska täcka. Om du exempelvis ska samla flera mindre lån i ett större lån ska du räkna ihop alla lån du har idag och notera summan.
  2. Ta en titt på din budget över din privatekonomi. Om du inte har en budget över dina inkomster och utgifter kan det vara en bra idé att göra en. Det hjälper dig dels att hålla reda på din hushållskassa, dels att få en tydlig bild över om du har råd att ta ett lån.
  3. Jämför de lån som finns på marknaden. Glöm inte att jämföra olika typer av lån från olika banker och kreditinstitut.
  4. Gör din ansökan online och skriv under med BankID.

Lycka till med ditt nya lån!

Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden