Nya lagar från 1 juli – känner du till dessa?

Vid varje halvårsskifte träder en mängd nya lagar i kraft. Vissa har stora inverkningar på samhället medan andra endast ger mer kosmetiska förändringar. För halvårsskiftet juni/juli 2018 har riksdagen klubbat en handfull lite större regleringar. Den som har varit mest på tapeten under våren är kanske införandet av ett bonus/malus-system för nya bilar, men det finns mer att notera.

I den här artikeln presenterar vi lite kort om de viktigaste lagarna som börjar gälla den 1 juli. Känner du till dem alla? Vi beskriver också hur den nya regleringen kring så kallade högkostnadskrediter som träder i kraft den 1 september kommer att fungera.

nya lagar sverige

Bränsletörstiga bilar straffbeskattas

Från och med den 1 juli gäller helt nya regler för fordonsskatt för nya bilar. Grundidén bygger på ett så kallat bonus/malus-system. I korthet handlar det om att nya bilar som är energieffektiva får låg eller ingen fordonsskatt medan raka motsatsen gäller för bränsletörstiga bilar.

Enligt reglerna kommer nya bilar under tre år att få en förändrad fordonsskatt och skatten beräknas på koldioxidutsläppen. För bilar som släpper ut mycket små mängder koldioxid kan även en bonus på upp till 60 000 kr betalas ut.

Reglerna gör att nya bilar med förhållandevis höga koldioxidutsläpp får väsentligt högre fordonsskatt de första tre åren. Det kan faktiskt handla om upp till 10 000 kr i extra skatt per år i tre år.

Den som köper en bil som släpper ut mindre än 60 gram koldioxid per kilometer får i stället en bonus på mellan 10 000 – 60 000 kr. Den maximala bonusen gäller endast för rena elbilar med nollutsläpp. Bonusen minskar sedan med 833 kr för varje gram koldioxid som bilen släpper ut.

Förmånsbeskattning av privat sjukvård

Tidigare har förmånen att få exempelvis privat sjukvårdsförsäkring betald av arbetsgivaren varit skattefri för den anställde. Från och med den 1 juli gäller detta inte längre. Kostnaden för premien för försäkringen och den faktiska vården ska numera förmånsbeskattas.

Detta är givetvis en nackdel för den anställde. Möjligen kan nackdelen vägas upp något av att det statliga tandvårdsstödet ökar. Från och med halvårsskiftet blir det något billigare att göra ett besök hos tandläkaren.

Högre studiebidrag för gymnasium och högskola

Barnbidraget höjdes redan den 1 mars och alla barnfamiljer har sedan dess fått extra i plånboken varje månad. Den 1 juli var det dags för gymnasieelever och högskolestuderande att få ett motsvarande tillskott. Båda dessa höjningar gäller emellertid också från den 1 mars och höjningen betalas ut retroaktivt.

Ungdomar som studerar på gymnasiet får numera 200 kr mer per månad. De som studerar på universitet, högskola och motsvarande får en höjning av studiebidraget med 296 kr.

Premiepension och telefonförsäljning

Premiepensionssystemets funktion och roll, och de regler som de anslutna förvaltarna ska följa har varit uppe till diskussion sedan skandalerna med Falcon Funds och Allra uppdagades för ett par år sedan. Riksdagen har nu klubbat igenom nya regler med utökade krav på fondförvaltarna. I korthet innebär reglerna att det ska bli svårare för oseriösa aktörer att ta sig in i PPM-systemet.

En annan lagändring på temat är att telefonförsäljning av PPM-tjänster blir förbjudna. Som pensionssparare måste du också numera göra en personlig underskrift för att kunna göra ett byte av fonder.

Samtyckeslagen

I kölvattnet av Me Too-diskussionerna tog regeringen fram ett lagförslag om krav på samtycke vid sexuella aktiviteter. Den lagen, populärt kallad samtyckeslagen, trädde i kraft nu den 1 juli 2018. I stället för att ta sikte på rekvisit som våld eller hot siktar lagen på att samtycke måste finnas.

Ny lag om smslån i höst

De flesta nya lagar träder i kraft vid årsskiften, medan en mindre del träder i kraft vid halvårsskiften. Samtidigt är det inte endast vid dessa tidpunkter som vi får nya lagar att förhålla oss till. Den 1 september träder nya regler om konsumentkrediter i kraft, detta genom ändringar i konsumentkreditlagen samt en tillhörande förordning.

Den nya lagstiftningen, som populärt kallas lagen om högkostnadskrediter, omfattar skrivningar om räntetak och kostnadstak för lån utan säkerhet på korta löptider. Typexemplet är smslån/snabblån och kreditkonton. Marknaden för denna typ av lån kommer att förändras i stora delar när lagen träder i kraft. Vi kommer självklart att uppmärksamma effekterna av lagstiftningen här på Sverigekredit.

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden