Ny banklag ger nya möjligheter

Den 1 maj trädde en ny banklag i kraft. Denna lag innebär stora förändringar i hur relationen mellan både privatpersoner och banker samt mellan olika banker kan se ut. Det är ett EG-direktiv som har införts i svensk lag, och dess bärande idé är att försvaga bankernas ställning i informationshänseende. En möjlig konsekvens, som redan har debatterats mycket, är att aktörer som idag inte har något med din privatekonomi att göra, såsom exempelvis Facebook, i framtiden kan börja erbjuda bank- och finanstjänster.

Snabbval
Läser in...

  Ny banklag – nytt EG-direktiv – ny spelplan

  De nya reglerna innebär först och främst att banker inte längre kan ha monopol på att tillhandahålla och förmedla banktjänster. För det andra är de som har information om sina kunders konton med mera alla skyldiga att dela med sig av informationen till andra aktörer. I lagstiftningen kallas dessa för tredjepartsleverantörer.

  Samtidigt får bankerna givetvis inte lämna ifrån sig din information utan ditt medgivande. Detta medgivande kan ges via kryssrutor i appar, genom godkännande av villkor med hjälp av BankID med mera.

  Lysande för fintech – lysande för dig

  En bransch som givetvis välkomnar de nya reglerna med öppna armar är fintech-branschen (financial technology). I denna bransch verkar innovativa bolag som skapar nya verktyg och tjänster för framför allt privatekonomi. Vissa tjänster fokuserar helt på lån av olika slag med jämförelser och låneförmedling. Andra siktar på att fungera som helhetslösningar för betalningar, överföringar, saldokontroll och så vidare via mobilen.

  Med det nya direktivet och reglerna kring bankernas skyldighet att ge åtkomst till kundinformation kan mindre aktörer, som annars har förtvivlat svårt att konkurrera med stora banker, lyckas skapa spännande tjänster som ger oss privatpersoner ett mervärde. Det kan innebära stora fördelar för dig när du ska lägga upp sparande, jämföra sms lån, göra aktieinvesteringar, räkna på bolån, betala räkningar och mycket mer.

  Banklag

  Risker med den nya ordningen

  Som med alla förändringar finns risker att ta höjd för. Det finns, i och med kravet på samtycke om att tredjepartsleverantörer får ta del av din information, en automatisk säkerhetsfunktion. Det gäller då givetvis att du förstår precis vad det är du ger ditt medgivande till. Du ska alltid vara mycket noga med vilken information du lämnar ut, och det gäller särskilt ekonomisk information.

  En indirekt risk med den nya ordningen är att de riktigt stora aktörerna på nätet, såsom Facebook, Google och även svenska mediebolag, med de nya reglerna kan addera en sista bit till den omfattande databas av information som de (förmodligen) redan har om dig.

  Exempelvis Facebook själva och bolag som samarbetar med plattformen kan via nya tjänster få tillgång till din information. På så sätt kan de i ännu större utsträckning än nu vara en del av ditt digitala liv. Det är kanske inte särskilt attraktivt. Det är därför mycket viktigt att undersöka exakt vilken information som du godkänner att bankerna tillhandahåller och till vilka aktörer.

  Sammanfattning

  Från och med den 1 maj kan tredjepartsleverantörer begära ut kundinformation från banker, förutsatt att de har medgivande från användarna (det vill säga oss). Denna nya ordning kan leda till betydligt fler och bättre tjänster för privatekonomisk kontroll och styrning än vad som finns nu.

  Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

  Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

  *” anger obligatoriska fält

  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden