Lästips – Böcker om privatekonomi

bokhylla med fem lästips

Vill du lära dig mer om privatekonomi så finns det givetvis mängder av lästips för böcker i ämnet. Ett avkopplande och många gånger roligt sätt att lära dig mer om allt ifrån hur du spar pengar och budgeterar till vardagsekonomi och aktieaffärer. Här ska vi gå igenom några läsvärda tips som passar perfekt för vem som helst, samtidigt som de bjuder på mycket underhållande läsning.

Det lönar sig att läsa böcker

Att det är avkopplande att läsa böcker är nog de flesta överens om. Du kanske tillhör kategorin människor som väldigt gärna plöjer igenom nagelbitande deckare, eller hellre flyr verkligheten en stund med en fantasybok i stil med Sagan om Ringen. Oavsett vad du föredrar att läsa i vanliga fall så kan det vara ett välkommet ombyte att ibland läsa något helt annorlunda, det kan löna sig.

Utbudet av böcker om ekonomi är ofantligt stort, vilket är logiskt då ämnet i sig är mycket brett. Du kan med enkelhet hitta ett stort antal instruktionsböcker om vägarna till rikedom på mängder av olika sätt. Föredrar du istället att läsa om olika framgångsrika personers väg till rikedom finns det även här mängder av läsvärda titlar. Något som de flesta böcker om privatekonomi och sparande dock har gemensamt är att det oftast finns tips på hur kan nå ekonomisk frihet. Från att arbeta för pengar till att få pengar att arbeta för dig.

Här kommer lite nyttiga och underhållande lästips på böcker som rör olika delar av ekonomi och sparande.

Den rikaste mannen i Babylon
George S. Clason

ISBN: 9789186077396
Förlag: Soderpalm Publishing

Den här klassiska boken är för ekonomi vad Sun Tzu’s ökända bok Art of War är för krigsföringskonsten. En tidlös bok som är lika aktuell nu som då den skrevs 1926 av George S. Clason. Boken är uppdelad i flera kortare historier, skrivna som just historier och inte regelrätta instruktioner. Dessa historier utspelar sig i det gamla Babylon och kretsar kring olika personer som uppnår rikedom med hjälp av driftighet och planering.

Babylon var sin tids rikaste stad, trots det faktum att staden varken hade bördig mark eller låg utefter en naturlig handelsväg. Det som gjorde invånarna rika var sunda principer som i sin tur hjälpte dem att tjäna pengar, spara och få pengarna att växa samtidigt som de planerade för framtiden. Något som är lika viktigt idag som i det forna Babylonien.

Boken är i grund och botten en samling liknelser för hur pengar fungerar, med en sensmoral i varje historia i boken. Mycket läsvärd och intressant för alla läsare oavsett smak. Mer än två miljoner läsare har under åren fascinerats av de babyloniska liknelserna med simpla råd för att uppnå finansiell vishet. Många populära böcker om ekonomi är även baserade på principerna från den här kända boken, exempelvis The Automatic Millionaire och The Wealthy Barber.

Språket i boken kan emellanåt kännas aningen torrt och nästan bibliskt, och likaså dialogerna i boken. Men sammantaget drar detta inte ner bokens läsvärde nämnvärt. Det är en mycket läsvärd bok som med all sannolikhet kommer fortsätta vara aktuell så länge människor använder sig av pengar som betalningsmedel. Vissa anser också att boken uppmuntrar till extremt säkerhetstänkande, vilket på många sätt kan ses som positivt. Men enligt somliga medför chansen till stora ekonomiska vinster även en viss del av risktagande.
Boken passar perfekt som present såväl till den nyblivna studenten som den rutinerade investeraren, eller den som vill ha en god läsning med ett mycket nyttigt budskap.

Svenska Miljardärer
Birgitta Forsberg

ISBN: 9789174610949
Förlag: Lind & Co

Det har skrivits ofantligt många böcker om kändisars liv i lyx och deras väg till toppen. 2012 kom den här fängslande boken skriven av Birgitta Forsberg, som till vardags är reporter på Affärsvärlden och ansedd som en av Sveriges främsta ekonomijournalister.

I boken får du läsa om tio svenska som alla har en miljard eller mer i förmögenhet. För de flesta av dessa har vägen till den första miljarden oftast kantats av motgångar, prövningar och risktaganden. Några av dessa män har vid flera tillfällen varit farligt nära ruinens brant, men nått framgång med hjälp av hårt arbete, lite tur och mängder av envishet.

Du får bland annat läsa om hur de tjänade sin första miljon, vägen till miljarden, avgörande affärer och mycket mer. De ger även läsaren flera tips och råd för framgång.

Boken är fängslande och mycket nyanserad där inte enbart de tio miljardärerna kommer till tals. Birgitta Forsberg har även talat med vänner, affärsbekanta och familjer till dessa tio. Utöver det har hon dessutom även intervjuat ovänner och affärsmotståndare till flera av dessa, vilket gör att läsaren får en väldigt väl nyanserad bild av personerna som boken handlar om. Intressant, spännande och mycket läsvärt.

Rich dad, poor dad
Robert Kiyosaki

ISBN: 9789189617575
Förlag: Ekerlids

Rich Dad, Poor Dad är en klassisk självhjälpsbok skriven av den amerikanska företagaren Robert Kiyosaki. Robert har skrivit många böcker och bland hans verk hittar vi även boken Därför vill vi att du ska bli rik: två män – ett budskap som han skrev tillsammans med en känd fastighetsmogul, som idag är USA:s president – Donald J. Trump. Boken Rich Dad, Poor Dad är av väldigt många ansedd som kontroversiell och resulterat i att författaren blivit både förföljd och hotad.

Bokens handling kretsar kring Kiyosaki och hans uppväxt med vad han kallar för två pappor. Ja, bokens titel avslöjar även skillnaden på dessa två pappor. Den ena är Roberts biologiska pappa, poor dad. Han var högutbildad och hade mycket god inkomst, men efterlämnade sig stora skulder vid sin död. Den andre är Roberts bästa väns pappa, rich dad. Han var Roberts biologiska pappas raka motsats – lågutbildad, hade inte ens gått ut skolan och hade en relativt låg inkomst. Denne pappa efterlämnade sig däremot flera miljarder i tillgångar vid sin död.

Förutsättningarna för dessa två pappors framgång är i grund och botten likvärdig. De är uppväxta på samma plats med samma goda förutsättningar. Det som skiljer dem åt är till största del deras tankesätt. När Robert är nio år gammal väljer han att börja lyssna på sin bästa väns pappa mer och lära sig från honom och lyssna mindre på sin biologiska pappa i ekonomiska frågor trots att han var den högutbildade av de två. Rich dad var senare även Roberts mentor under många år, och resultatet talar för sig själv.

Kiyosaki belyser många aspekter i boken av vad som krävs för att öka chanserna till ekonomisk framgång. Detta gör han på ett intressant, spännande och kontroversiellt sätt kring sex stycken distinkta lärdomar rörande framgång och pengar.
I rak motsats till en annan bok, Den rikaste mannen i Babylon, så anser Robert bland annat att det lönar sig att ta risker. Den klassiska frasen ”handling väger tyngre än ord” får också mycket uppmärksamhet i boken, då Robert anser att man bör inspireras av människor som gör mer än vad de säger.

Boken är mycket läsvärd och innehåller mängder av tänkvärda ord och ögonöppnare för livet i stort, och för ekonomisk framgång i synnerhet.

Gör ditt barn rikt
Jan Bolmeson & Charlie Söderberg

ISBN: 9789137146959
Förlag: Bokförlaget Forum

Det finns ofantligt många böcker skrivna om det absolut värdefullaste vi har – våra barn. Allt ifrån barnuppfostran, handböcker fyllda med tips, barnpsykologi och mycket mer. Ett ämne som inte alltför ofta tas upp är ekonomi och barn. Gör ditt barn rikt är en lättläst och mycket nyttig bok för den som vill få bra tips om hur du ger ditt barn en god ekonomisk start i livet.

Ytterligare en sak som gör boken så bra är att den inte enbart ger dig de gyllene tipsen om hur du bäst planerar ditt barns ekonomi. Författarna betonar också vikten i att lära sina barn om ekonomi, på ett roligt och lärorikt sätt. Ett barn som växer upp och förstår värdet i ett gott ekonomiskt tänkande har mycket större chans att ta till vara på ett sparat kapital på ett framgångsrikt sätt.

När det gäller ämnet ekonomi och sparande så är det något föräldrar alltför ofta undviker att diskutera med sina barn. Det kan kännas tråkigt, för avancerat eller rent utav skrämmande för många att tala med sina barn om detta. Författarna ger dig här många bra tips och lösningar på hur du kan göra ekonomi till något roligt att ta upp med sina barn, och även sätt att införa ett sund ekonomiskt tänkande i hela familjediskussionen.

Ena författaren, Charlie Söderberg, är känd ifrån TV-programmet Lyxfällan och utsetts till årets finansiella folkbildare. Jan Bolmeson driver Sveriges största blogg om privatekonomi, rikatillsammans.se och har föreläst och skrivit om privatekonomi sedan 2008.

Miljoner på spåret
Ulla Sundin Beck

ISBN: 9789163371950
Förlag: Ordförrådet i Eksjö

Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson är enligt väldigt många en symbol för det folkliga aktiesparandet, vilket få motsäger. Hans liv började för över 100 år sedan i Algutsboda socken Småland och i boken får vi i kronologisk ordning följa ”Aktiestinsen” genom årtionden och händelser. Detta innefattar framväxten av det svenska folkhemmet och framförallt de stora händelserna som tagit Lennart från småbrukarhemmet i Småland till audienser med kungen och Nobelfesten. Miljoner på spåret är en inspirerande och historisk bok i många avseenden om mannen som fick 600 kronor att växa till 140 miljoner.

”Lyssna alltid på mamma”, något som vi alla säkerligen hört många gånger, och som oftast också varit ett mycket gott råd. År 1946 gjorde dock Lennart Israelsson tvärtemot detta, vilket var början på en resa genom livet som pågår än idag för ”Aktiestinsen”. Lennarts mor tyckte att han borde skaffa sig en liten gård hemma i Småland och hålla sig borta från aktier, då detta bara var för rika och inget för människor som behöver försörja sin familj. Tvärtemot detta råd så valde Lennart ändå att satsa 600 kronor på aktier i Sandvikens Jernverks AB.

Med långsiktig planering och lågt risktänkande hade hans aktieportfölj stigit i värde till en miljon kronor år 1980. Senare steg värdet ändå upp till 140 miljoner kronor, och världen såg helt annorlunda ut mot vad den gjorde då Lennart gav sig in i finansvärlden. Vid 90 års ålder väljer Lennart sedan att börja donera bort sin förmögenhet, vilket även det är ett mycket intressant inslag.

Boken handlar givetvis till största del om ”Aktiestinsen” och hans liv, men ger även en intressant bild av ett Sverige i förändring under 1900-talet. Hans aktiefilosofi är intressant och lärorik, och boken bjuder på mycket intressant läsning för såväl aktieintresserade som historieintresserade.

Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden