Lär dina barn om pengar med konkreta övningar

Om det är någon som förstår sig på vikten av att lära barn om pengar så är det investeraren Warren Buffett. Han började redan vid sex års ålder tjäna pengar genom att knacka dörr. I en artikel från CNBC framhåller Buffett vikten av att skapa rätt pengavanor redan i en tidig ålder.

Här är fyra lärdomar från Warren Buffett om pengar och hur man hanterar dem på bästa sätt. Du hittar även konkreta exempel på aktiviteter och övningar för att lära ut dem till dina barn.

Flicka med spargris och föräldrar i bakgrunden

Börja prata pengar redan i förskolan

Legendariska investeraren Warren Buffett, numera vd för Berkshire Hathaway, började sitt företagande redan i förskoleålder då han köpte ett sexpack Coca-Cola för 25 cent och sålde varje burk för 5 cent (totalt 30 cent). Han började han även sälja tidningar och tuggummin.

”Min pappa var min största inspiration”, sade Buffett i en intervju med CNBC. ”Han lärde mig redan i en ung ålder att ha rätt vanor tidigt. Att spara var en viktig lärdom han lärde mig.”

Enligt Buffett är det största misstaget som föräldrar gör när det kommer till att lära barn om pengar att de börjar för sent. ”En del föräldrar väntar tills barnen är i tonåren innan de börjar prata om hur man ska hantera pengar, när de hade kunnat börja från att de går i förskolan.”

Det kan låta tidigt att börja redan i förskoleålder, men faktum är att en studie från Cambridge universitetet har funnit att barn kan förstå grundläggande penningkoncept redan vid 3-4 års ålder. De fann även att en del finansiella beteenden hade utvecklats redan vid 7 års ålder.

Lärdom 1 – Att tänka utanför ramarna

Målet med denna lärdom är att uppmuntra ditt barn att inte ge upp bara för att någonting inte fungerar första gången. Förmågan att vara kreativ och tänka utanför ramarna kommer enligt Buffett vara nyttig när det kommer till att lösa finansiella utmaningar de stöter på i framtiden.

Förslag på aktiviteter och övningar:

  • Besök ett konstmuseum med ditt barn och diskutera de olika målarteknikerna som använts för tavlorna. Du behöver inte själv vara insatt i konst – det viktiga är att ditt barn får tänka efter lite. Åk sedan hem och måla något på egen hand, men inte med en vanlig pensel. Låt barnet hitta andra målarverktyg, som en tvättsvamp eller topps.
  • Utmana ditt barn att hitta nya användningsområden för gamla saker ni har liggandes hemma. Tänk återvinning och DIY! Exempelvis kan gamla flingkartonger förvandlas till ett nytt tidningsställ. Denna övning lär barnet tänka mer kritiskt, sparsamt och hållbart.

Lärdom 2 – Att börja spara pengar

För att ditt barn ska kunna hantera pengar på ett bra sätt måste de först förstå skillnaden mellan att vilja ha någonting och att behöva det. Lär dem att spara med följande övningar.

Förslag på aktiviteter och övningar:

  • Ge ditt barn två spargrisar – en med pengar som ska sparas och en med pengar att spendera. Varje gång hen får pengar, exempelvis i veckopeng eller i present, pratar du med barnet om hur hen vill fördela sina pengar mellan att spara och spendera dem.
  • Låt barnet skriva en lista eller göra ett kollage med bilder från tidningar på fem till tio saker de skulle vilja köpa. Gå sedan igenom varje sak på önskelistan och förtydliga om det är något hen verkligen behöver (t.ex. nya skor) eller bara vill ha (t.ex. ny leksak).

Lärdom 3: Att förstå skillnaden mellan pris och värde

Alla har vi nog någon gång betalat mer än vi borde för en viss märkesprodukt bara för den lilla företagsloggans skull, när vi i själv verket hade kunnat få produkten betydligt billigare.

Poängen med den tredje lärdomen är att hjälpa barnet förstå hur reklam kan få oss att köpa deras varor. Det handlar också om att kunna urskilja vad som är värt att betala för och inte.

Förslag på aktiviteter och övningar:

  • Gör en lista över saker ni behöver när ni ska handla mat. Leta sedan efter var ni kan få varorna till lägst pris. Jämför olika butikers priser och se om det finns några rabatter.
  • Hitta en reklambild att utvärdera. Det kan vara i en tidning, på tv:n eller online. Fråga ditt barn: Vad är det som säljs? Vad försöker reklamen förmedla och hur försöker den sälja varan? Vad fångar barnets uppmärksamhet? Hur får reklamen hen att känna?

Lärdom 4 – Att göra smarta finansiella val

Den sista lärdomen handlar om att lära barnet att göra smarta finansiella val. Nyckeln till detta är enligt Buffett att tänka igenom hur olika beslut kan påverka utfallet i framtiden.

Förslag på aktiviteter och övningar:

  • Här handlar det om att vara en förebild och prata med barnen om de beslut du tar, samt de konsekvenser ett visst val kan få. Till exempel: ”Vi vill köpa en ny TV, men bilen behöver lämnas in på service och vi måste spara pengar för att ha råd med det. Om vi inte gör det är risken att den slutar funka helt och då kan vi inte köra dit vi ska.”
  • Försök även få barnen att göra smarta val kring deras köp. Om ditt barn vill köpa en bok kan du fråga om de inte först ska kolla om den går att hyra på biblioteket istället.

Senaste nytt

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden