Läget på bostadsmarknaden 2020 – Hur blir 2021?

Priset på bostäder i Sverige nådde sin topp hösten 2017. Därefter följde en nedgång som återhämtades under 2019. Även om 2020 började svagt, avslutas nu året på topp med nya rekordpriser och välbesökta visningar. Häng med när vi går igenom bostadsmarknaden 2020 och tittar på hur prognosen ser ut för nästa år. Vad har vi att vänta från bostadsmarknaden?

Läs mer: Nulägesbild: Bostadsmarknaden i Sverige

Svensk stad i skymning

Läget under året och just nu

År 2020 började svagt med rädsla för stigande bolåneräntor och hur coronapandemin skulle påverka ekonomin. Men mot andra halvan av året har bostadsmarknaden återigen börjat gå starkt med nya rekordnivåer på bostadsrätter och villor runtom i landet. För bostadsrätter har priset per kvadratmeter ökat med 7% senaste 12 månaderna, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Vid senaste mätningen var snittpriset i landet 43 245 kronor/kvadratmeter. Den allmänna oron för fallande priser och stigande räntor på bolånen är ett minne blott när vi går in i 2021.

Det är alltså en stabil marknad för bostadsrätter med välbesökta visningar. Likaså är det för villorna. Där hamnar den årliga prisutvecklingen på +11,4% – villor är nu dyrare än någonsin.

Antal sålda bostäder är även fortsatt högt med nästan 11 000 sålda bostadsrätter och 3 400 sålda villor under november. Det är 6 respektive 9% mer än förra året. För hela året fram till november har cirka 150 000 bostäder sålts i Sverige, vilket är 5% mer än jan-nov förra året. 

Vad påverkar bostadspriserna?

Det är många faktorer som påverkar bostadsmarknaden i Sverige. ”Den höga aktiviteten […] beror utöver den numera välkända coronaeffekten, mycket på låga räntor, lågt utbud och den förda stimulanspolitiken”, säger Björn Wellhagen, VD på Mäklarsamfundet i en kommentar.

Som Wellhagen lyfter fram är räntan en viktig faktor, såväl det nuvarande ränteläget som framtidsförväntningarna. Riksbankens prognos på nollränta i minst tre år framöver har gjort att spekulanter inte längre förväntar sig stigande räntor på bolån, vilket har lyft marknaden.

Dessutom skrivs det inte lika mycket om risk för fallande bostadspriser i spåren av corona. Ett lågt utbud av försäljningsobjekt påverkar förstås också och trissar upp bostadspriserna.

Prognosen för nästa år

Än så länge har de ekonomiska svårigheterna som corona fört med sig inte återspeglats i bostadsmarknaden. Det återstår dock att se hur det utvecklas under 2021. Ett orosmoln är fortsatt ökad arbetslöshet som förr eller senare kommer ta ut sin rätt på bostadsmarknaden. 

Dock ser arbetslösheten nu ut att gå på rätt håll och räntan spås hålla sig på en fortsatt låg nivå, vilket är gynnsamt för priserna och skulle innebära fortsatta uppgångar på marknaden.

Något annat som kan komma att påverka bostadsmarknadens utveckling 2021 är den slopade uppskovsräntan som träder i kraft 1 januari. Det betyder att den som vill göra uppskov med att betala vinstskatt vid bostadsförsäljning slipper betala ränta (idag 0,5%).  

Jämföra bolån och lån till kontantinsats

Med stigande bostadspriser krävs i regel allt större lånebelopp för att köpa bostad. Det är därför viktigt att jämföra och se till att få en bra ränta på lånet. Om kontantinsatsen är för hög är det även möjligt att låna till hela eller delar av denna med ett privatlån istället för ett bolån.

Jämför lån till kontantinsats

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden