Är kreditkort bra eller dåligt att ha?

Att använda ett kreditkort kan vara fördelaktigt på flera sätt, men det finns också nackdelar som du bör vara medveten om. Genom att förstå kortets villkor och regler kan du undvika kostnader och till och med tjäna på att använda det. Kortet kan hjälpa dig att förenkla betalningsprocessen med mobilen och skapa en buffert när du behöver en.

Men det är också viktigt att vara medveten om nackdelarna med ett kreditkort, såsom höga räntor och risk för skuldfälla. I denna artikel kommer du att få en översikt över både fördelar och nackdelar med att använda ett kreditkort, samt svar på vanliga frågor som du kan ha.

Nyckelfaktorer

  • Kreditkort kan vara fördelaktiga om du förstår kortets villkor och regler
  • Du kan förenkla betalningsprocessen med mobilen och skapa en buffert när du behöver en
  • Det är viktigt att vara medveten om nackdelarna med höga räntor och risk för skuldfälla.

Precis som med det allra mesta så finns det både för- och nackdelar när det kommer till kreditkort. I grund och botten handlar du med pengar som inte är dina, och dessa måste så småningom betalas. Men så länge du är medveten om kortets villkor och regler så kan du faktiskt komma helt kostnadsfritt undan i övrigt, och till och med tjäna på att använda kreditkortet.

Med ett bra kreditkort kan du samla bonus och få rabatter och andra förmåner.

Hur kan jag tjäna på att använda ett kreditkort?

Att använda kreditkort kan ha flera fördelar, inklusive:

  • Möjlighet att göra stora inköp och betala av dem över tid
  • Skydd mot bedrägerier och obehöriga transaktioner
  • Belöningsprogram som ger cashback, poäng eller andra förmåner
  • Möjlighet att bygga upp en god kreditvärdighet genom ansvarsfull användning av kreditkort

Genom att använda ditt kreditkort smart kan du samla bonuspoäng, få rabatter och erbjudanden, få kompletterande reseförsäkringar och annat helt utan kostnad. Ja, du kan till och med få cashback direkt in på kontot. Om kortet i sig inte kostar dig något så blir alla förmåner en bonus som kan göra att du både tjänar och sparar pengar.

Välj ett kort utan onödiga avgifter

För att det ska bli helt gratis att använda ditt kort så välj först ett kort utan årsavgift. På så vis behöver du inte betala något för att ha kortet.

Se också till hur många räntefria dagar kortet har, så att du vet när du behöver betala för det du handlat utan att det adderas någon ränta. Vanligt är att kreditkort har mellan 45–60 räntefria dagar, vilket innebär att du som anställd alltid hinner få minst en lön mellan det att du använder kortet till att du behöver betala.

Övriga avgifter som kan tillkomma ett kreditkort är till exempel uttagsavgift om du väljer att ta ut kontanter, valutapåslag om du betalar i någon annan valuta än svenska kronor, och aviavgift om du får hem din räkning i pappersform – en kostnad du enkelt slipper genom att istället välja e-faktura.

Välj ett kreditkort med bra förmåner

Utgå ifrån dig själv och ditt liv när du väljer kreditkort. Vill du exempelvis bara få lite pengar tillbaka när du handlar så kan ett kort med cashback vara för dig. Vill du samla bonuspoäng för att få billigare flygresor och kompletterande reseförsäkringar så kan ett resekort vara aktuellt. Det finns även kort som ger rabatt när du shoppar eller när du tankar bilen. 

Ju mer du använder ditt kort, desto mer kommer du att kunna tjäna på det. Väljer du att använda det som ditt huvudsakliga vardagskort och betala större delen av dina utgifter med det, samtidigt som du alltid för över pengar från ditt vanliga konto när fakturan kommer, då kommer det alltså inte att kosta dig något alls att ha ett kreditkort.

Om du reser mycket och vill samla flygpoäng är ett kreditkort bra.

Förenkla betalningsprocessen med mobilen

Många av dagens kreditkort kommer med möjligheten att koppla det till Apple Pay eller Google Wallet, vilket gör att du kan använda din mobil för att betala med kortet. På så vis slipper du att hålla koll på ett extra kort i plånboken, men har det ändå lättillgängligt när du behöver det.

En buffert när du behöver en

En beviljad kredit kan också fungera som en buffert när du behöver en. Ponera till exempel att tvättmaskinen går sönder och att du står där med en växande tvätthög som behöver rengöras. Har du då inte sparat ihop pengar till en buffert sedan tidigare så kan det vara skönt att veta att kreditkortet finns. Det ger dig möjlighet att snabbt lösa problemet, och betala först när fakturan dyker upp en månad senare.

Skulle det vara så att du inte har råd att betala hela summan på en gång så kan du dessutom välja att dela upp din betalning, men var då medveten om att en viss ränta kommer att adderas till ditt köp.

Vad är nackdelarna med ett kreditkort?

Att använda kreditkort kan också ha nackdelar, inklusive:

  • Höga räntor och avgifter om du inte betalar av hela saldot i tid
  • Risk för skuldsättning om du använder kreditkort för att köpa saker du egentligen inte har råd med
  • Frestande att använda kreditkortet för spontana köp och impulsköp

Som vi nämnde i inledningen så finns det både för- och nackdelar med ett kreditkort och nu när vi pratat om fördelarna så är det också på sin plats att nämna de nackdelar som ett kreditkort kan föra med sig.

En kredit är en kredit

Först och främst kan det vara bra att veta om att ett kreditkort räknas som en kredit. Det här kan vara av betydelse exempelvis när du ansöker om ett lån då långivaren kommer att se krediten på den kreditupplysning som görs. Har du till exempel 50 000 kr i beviljad kredit för ditt kreditkort så kommer en kredit på 50 000 kr synas på din upplysning. Det här gäller oavsett om du nyttjat den beviljade krediten eller inte. 

Skulle du vilja förbättra dina chanser till ett lån kan det därför vara en idé att först se över dina beviljade krediter. Kanske sitter du på flera kreditkort som du inte nyttjar, då kan det vara en god idé att avsluta dessa innan du skickar iväg din låneansökan och en kreditupplysning görs i ditt namn.

Betala fakturan i tid för att slippa ränta

En annan sak som kan vara värt att tänka på är att du med ett kreditkort måste ha lite koll på hur mycket du spenderar och vad fakturan kommer att landa på. Det är viktigt att du vet med dig att du kan betala tillbaka pengarna du handlat för.

Om du inte skulle kunna betala tillbaka din skuld inom den räntefria perioden kommer en relativt hög ränta att adderas till beloppet. Det är av denna anledning viktigt att du prioriterar att betala av din skuld snarast möjligt.

Lyckligtvis kan du alltid logga in på kontot för ditt kreditkort och få en tydlig översikt av hur mycket du spenderat.

Med ett kreditkort får du dina inköp samlade på en faktura varje månad.

Sammanfattning

Så är kreditkort bra eller dåligt? Det finns egentligen inget rakt svar på den frågan. I slutändan vet du bäst själv om ett kreditkort skulle vara positivt eller negativt för dig.

Har du svårt att hålla i pengarna och betala dina fakturor i tid så kan ett kreditkort göra mer skada än nytta. Har du däremot koll på din ekonomi och vill kunna dra fördel av bonusar, försäkringar, cashbacks och andra fördelar så kan ett kreditkort vara något positivt.

Jämför kort och hitta det som passar dig och din livsstil allra bäst.

Rebecca har under sina drygt tio år som innehållsansvarig producerat artiklar och bloggposter inom ett flertal branscher, däribland bank och finans. Hon genomför noggrann research och levererar högkvalitativa och lättlästa texter – alltid med kunden i fokus. För oss på Sverigekredit.se är Rebecca en stor tillgång som vi värderar högt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden