4 tips för att hitta den bästa reseförsäkringen

Snabbval
Läser in...

  Om du planerar en semesterresa – framför allt utomlands – är det viktigt att du är försäkrad. En reseförsäkring är ett sätt att skydda sig mot förutsedda utgifter under resan, som om du till exempel skulle råka ut för en olycka. I och med pandemin har det blivit ännu viktigare att ha en bra reseförsäkring som täcker alla eventualiteter.

  Beroende på vart du ska åka och vad du ska göra under resan kan olika försäkringar passa olika bra. Om du dessutom har en reseförsäkring inkluderad i din hemförsäkring kan det påverka om du behöver teckna en tilläggsförsäkring eller inte. Vi ska gå igenom vad du bör tänka på för att kunna hitta den bästa reseförsäkringen till din resa. 

  bästa reseförsäkringen

  1. Planera din resa och utvärdera vad du vill att försäkringen ska täcka

  Det första du bör göra är att utgå från själva resan och ha resplanen klar. På så vis vet du vad du ska leta efter när du läser om olika försäkringar. Se till att ha svar på följande frågor: vilket land ska du åka till? Hur lång tid ska du vara borta? Har du en hemförsäkring och i så fall – vilken typ av reseförsäkring ingår i den? Vilka slags aktiviteter planerar du att göra under resan? 

  Hemförsäkring

  Utifrån de svaren vet du vilka typer av försäkringar du behöver kolla på för att hitta den bästa reseförsäkringen för just dig. Om du har en hemförsäkring, ska vara borta mindre än 45 dagar och inte prova på någon särskilt riskfylld aktivitet, då brukar reseskyddet som ofta ingår i hemförsäkringarna kunna räcka. Om du däremot inte har en hemförsäkring, ska vara borta längre tid, eller till exempel vill prova på dykning eller bungyjumping kan det krävas en annan typ av reseförsäkring.

  Kreditkort

  Om du har ett kreditkort kan det även ibland ingå reseförsäkringar när du betalar resan med kortet. Kolla upp vilka villkor som gäller för just ditt kort för att se om du behöver teckna en extra försäkring eller inte. Om du är intresserad av att skaffa ett kreditkort för resan så listar vi några av våra favoriter som har särskilda reseförmåner här.

  bästa reseförsäkringen

  2. Jämför olika försäkringsbolag

  När du har koll på vilken typ av reseskydd du behöver är nästa steg att jämföra olika försäkringsbolag för att hitta den bästa reseförsäkringen för den resa som du ska göra. När det gäller att jämföra reseförsäkringar är det viktigt att du kollar på just de saker som du vill att försäkringen ska täcka – platsen du ska åka till, tiden du ska vara borta, aktiviteten du ska ägna dig åt, och så vidare.

  Om du behöver teckna en hemförsäkring är det såklart viktigt att du jämför de olika bolagens erbjudanden för den typen av försäkring också. Du kan också förlänga ditt reseskydd via hemförsäkringen om du tycker att det är den bästa reseförsäkringen utifrån dina behov.

  Konsumenternas.se kan du se detaljerade jämförelser mellan olika försäkringsbolag som erbjuder separata reseförsäkringar. Eftersom det är ett samarbete mellan olika myndigheter är jämförelsen helt oberoende.

  3. Välj den bästa reseförsäkringen – läs igenom villkoren noggrant

  Även om en viss försäkring kan verka uppfylla dina behov vid första anblicken eller av den marknadsföring som framgår först på försäkringsbolagets hemsida är det egentligen villkoren som är det som gäller. Det är dem du måste lägga tid och energi på för att dels vara medveten om vad det är du beställer, dels vara förberedd på vad den täcker om det skulle hände något under resan.

  När du har läst igenom allt noggrant kan du utvärdera om det verkligen är den bästa reseförsäkringen för dig eller inte och om den är värd pengarna.

  bästa reseförsäkringen

  4. Beställ den bästa reseförsäkringen

  När du har planerat, jämfört, valt och dubbelkollat alla villkor har du förberett dig grundligt för att kunna välja den bästa reseförsäkringen. Allt som återstår då är att kontakta försäkringsbolaget och beställa försäkringen – och sen njuta av resan.

  Du kan ibland behöva skriva ut eller ladda ned ett försäkringsintyg som du kan visa upp om du till exempel skulle behöva sjukvård under resans gång.

  Ett sista tips innan avresan

  Ett sista tips – när du är ute och reser och handlar i olika valutor kan du spara mycket pengar på att ha ett kort utan valutapåslag och som även låter dig ta ut pengar utan höga avgifter. Om du vill resa med ett kreditkort för att kunna ha en buffert kan du jämföra olika kreditkort här på Sverigekredit.se. Kreditkort tenderar dock ofta att ha valutapåslag – betalkort brukar däremot ha lägre valutaväxlingsavgifter. Beroende på vad som är viktigast för dig kan du välja det kort som passar dig och dina resplaner bäst.

  Jämför kreditkort

  Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

  Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

  *” anger obligatoriska fält

  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden