Guide: Pantbrev – allt du behöver veta 2021

Snabbval
Läser in...
  En man som skriver under en mängd dokument.

  Pantbrev är ett ord som du ofta kommer att stöta på när du läser om att låna pengar. I denna artikel ska vi fördjupa oss i just pantbrev, förklara vad det är för något samt titta på vad det används till.

  Pantbrev – Hur funkar det?

  Pantbrev är något som används som säkerhet när du ska ta ett bolån, på samma sätt som en bil kan användas som säkerhet när du tar ett billån. Detta kan antingen röra sig om ett pantbrev bolån för att köpa en ny bostad eller om ett pantbrev fastighet för en bostad som redan är din. Närmare bestämt vill banken ha en säkerhet när du lånar pengar av dem. Detta vill de ha eftersom de tar en ekonomisk risk när de lånar ut pengar till dig. Genom att då till exempel kunna ta din bostad från dig om du inte klarar av att betala lånet så riskerar de inte lika mycket som om de hade gett dig ett lån utan säkerhet.

  Det är här ett pantbrev kommer in i bilden. För att förklara pantbrev hur funkar det kan man nämligen säga att det fungerar som ett bevis på att du lämnat fastigheten du lånat pengar till att köpa eller som du äger sedan tidigare som säkerhet till banken. Detta är därför beviset på att banken kan ta din bostad från dig om du inte betalar tillbaka enligt överenskommelse. Ett pantbrev brukar också reglera vilken bank som din bostad är pantsatt hos samt att du inte får sälja din bostad om du samtidigt inte kan köpa ut banken från deras lån.

  Pantbrev och lagfart

  Vi har nu tagit oss en titt på pantbrev enkelt förklarat. Dock brukar man också tala om pantbrev och lagfart. Men vad är då en lagfart? Svaret på denna är att en lagfart är ett bevis som intygar att det är du som står som ägare till en bostad. Närmare bestämt måste du registrera dig som ägare till en fastighet inom tre månader från och med det att du köpt den eller tagit över den som ny ägare. Detta gör du genom att ansöka om en lagfart, och det fungerar sedan då som ett bevis på att det är du som äger bostaden. Antingen kan din bank ansöka om lagfart åt dig. Kan den inte det går det också att ansöka om det på egen hand hos Lantmäteriet.

  När det gäller pantbrevskostnad är det bra att känna till att du har rätt till både pantbrev avdrag Skatteverket samt avdrag för din lagfart. Kostnaden för både pantbrevet samt lagfarten är nämligen avdragsgilla i din deklaration

  Pantbrev för bostadsrätt

  Skulle du vilja använda dig av ett pantbrev bostadsrätt? Då måste vi tyvärr meddela dig om att detta inte är möjligt. Varför är det då inte det? Jo det är det inte eftersom pantbrev bara är tillgängliga för dig som har en fast egendom, och till detta räknas inte en bostadsrätt. Egentligen äger du nämligen inte din bostadsrätt, utan bara rätten till att bo i den. Denna rätt är också i sin tur något du kan pantsätta hos din bank när du lånar pengar. Du kan läsa mer om ämnet på denna sida.

  Pantbrev och bolån

  När det gäller bolån som inte handlar om bostadsrätter går det dock att använda sig av ett pantbrev. Det är med andra ord ett värdebevis som används som säkerhet för dig som lånar till en bostad av annat slag än en bostadsrätt.

  När du lånar till köp av en fastighet kan du alltså välja att pantsätta själva fastigheten. Med andra ord är själva fastigheten då en säkerhet för banken om det skulle vara så att de inte får tillbaka sina pengar. Du pantsätter då alltså din fastighet. I majoriteten av fall ansöker då banken om en ny inteckning. Ett visst belopp i din fastighet blir då lämnat i pant till banken. Du får då ett pantbrev som ett bevis på att det har gjorts en inteckning. Det är alltså detta som är skillnaden mellan ett pantbrev och en inteckning. Pantbrevet är närmare bestämt ett bevis på att inteckningen har gjorts. Du behöver därför inte välja mellan ett pantbrev eller inteckning. Det ena utesluter med andra ord inte det andra.

  Så beräknar du ditt pantbrev

  Vill du veta hur mycket ett pantbrev kostar? Dels beror detta på om du tidigare använt dig av några pantbrev eller inte. Annars handlar din pantbrev avgift av en stämpelskatt vars summa motsvarar 2 procent av pantbrevets sammanlagda värde. Det tillkommer i de flesta fall också en avgift på 375 kr. För att räkna ut hur mycket du behöver betala för ditt pantbrev tar du därför dess sammanlagda summa och multiplicerar med 0,02 plus 375. Säg att du till exempel lånar 1 miljon kr. Du multiplicerar då 1 000 000 med 0,02 vilket blir 20 000. Du tar sedan 20 000 plus 375 vilket då blir 20 375. Där har du alltså avgiften för ditt pantbrev.

  FAQ

  Vad är ett pantbrev?

  Ett pantbrev är ett bevis på att du pantsatt din bostad hos den bank som du lånat pengar av för att kunna köpa den. Det kan också vara ett bevis på att du lånat pengar till en bostad du redan äger. Notera dock att det inte gäller för bostadsrätter.

  Är pantbrev avdragsgilla?

  Ja, pantbrev är avdragsgilla när du ska deklarera. Du kan därför minska mängden vinstskatt som du behöver betala.

  Är ett pantbrev samma sak som ett lån?

  Nej, ett pantbrev är inte samma sak som ett lån. Pantbrevet fungerar snarare som en säkerhet för ett lån.

  Är pantbrev och inteckning samma sak?

  Nej, ett pantbrev och en inteckning är inte samma sak. Pantbrevet fungerar snarare som ett bevis på att inskrivningen gjorts.

  Är pantbrev bra eller dåligt?

  För banken, alltså den som lånar ut pengar, är ett pantbrev förstås bra eftersom det fungerar som en säkerhet. Eftersom du i regel får lägre ränta när du lånar med säkerhet är pantbrev i många fall därför även bra för dig som lånar pengar.

  Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

  Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

  *” anger obligatoriska fält

  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden
  Hidden