En digital valuta kan bli aktuell för Sverige

Digital valuta

I takt med att konsumtionen via nätet har ökat kraftigt det senaste året, samt ett statistiskt påvisande av en snart utdöd papperssedel, har Riksbanken börjat undersöka möjligheten att ta fram en digital valuta i Sverige. En så kallad e-krona. Inom två år ska ett beslut ha tagits om den digitala valutan ska ha en plats på marknaden eller ej. 

En revolutionerande innovation

Cecilia Skingsley, vice riksbankschef menar att e-kronan kan få lika omvälvande effekt som när papperssedlarna kom för 300 år sedan.
– Vad innebär det för monetär och finansiell stabilitet? Ska den vara laddningsbar på ett kort eller i en applikation i telefonen? Detta är några av de frågorna som dykt upp inför undersökningen. Det finns många viktiga aspekter att ta ställning till innan man eventuellt genomför en förstudie om hurvida den digitala valutan skulle påverka samhället i det stora.

Kompletterar de fysiska sedlarna

Sedan 2009 har de fysiska sedlarna blivit allt mer ovanliga. Fler handlar med kort, även via e-handel.
Riksbanken påpekar också att det är viktigt att inte tro att den digitala valutan kommer att ersätta våra papperssedlar, utan kommer istället komplettera dem och göra våra betalningssystem ännu smidigare.

Redan i Juli provkörde Citibank en plattform för en digitala valuta, kallad Citicoin. De menade att de vill försäkra sig om att ligga långt fram i utvecklingen om beslut skulle tas om att införa denna valuta.

Men om ett beslut tas om att lansera en digital valuta, kommer Riksbanken att bli den första centralbanken i världen som introducerar något sådant.

Publicerat: 15 december, 2016

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden