Dyrt att bygga uteplats? – Så sparar du pengar!

En uteplats är någonstans där du kan sitta och läsa en bra bok eller umgås med familj och vänner. Att ha en altan, terrass eller annan form av uteplats kan kännas extra angeläget i tider som dessa då det bästa alternativet är att spendera tid med nära och kära utomhus.

Oavsett om du ska bygga en helt ny uteplats eller bara fräscha upp den gamla kan du ta del av våra tips på hur du kan hålla nere kostnaderna. Att bygga en uteplats behöver inte kosta multum för att det ska bli en mysig plats att umgås på. Här kommer våra bästa budgettips!

Finansiera bygget med privatlån

Soffgrupp med tända ljus på trädäck på kvällen

1. Vad är ditt behov med uteplatsen?

Den första frågan du bör ställa dig är – vad ska uteplatsen användas till? Ska det finnas utrymme för ett stort antal personer att umgås eller föredrar du mindre sammankomster?

Utöver hur många du vill att uteplatsen ska rymma, kan det vara bra att veta vad för typ av umgänge du tänker dig. Är det viktigt att alla kan sitta ordentligt vid ett bord och äta eller vill du ha mer av en avslappnad miljö som kan fungera som både matbord och soffgrupp?

Det handlingsutrymme du har styrs givetvis också av sådant som din budget och tomtens förutsättningar. Det går inte att bygga en uteplats större än vad som ryms i trädgården.

2. Välj rätt läge för din altan

När du ska besluta var uteplatsen ska placeras finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Det blir till exempel mer kostsamt om du först måste plana ut marken. Välj därför en del av tomten som redan är plan, alternativt bygg ett trädäck anpassat efter sluttningen.

Om du har planer på ett utomhuskök eller vill dra el till uteplatsen blir det billigare ju närmre huset du bygger. Ett annat tips är att bygga runt eventuella träd som finns på tomten. På så sätt undviker du kostnaden av att ta bort det, samtidigt som du får ett ”parasoll” för skugga.

3. Val av material till uteplatsen

En altan behöver inte innebära ett stort trädäck som kan vara tidskrävande att bygga och, för alla oss icke-händiga, kräver att hantverkare anlitas. Undersök olika materialval för att hitta ett alternativ som passar din budget. Grus är oftast billigast och kan vara bra för större ytor.

Det kan också vara en bra idé att se om du kan återanvända något material. Kanske har du redan en uteplats som du hade tänkt bygga om eller plocka bort? Inventera trädgården och se om det finns något material som du ändå hade tänkt slänga, som till exempel stenplattor.

4. Att inreda altanen eller terrassen

En loungegrupp med utemöbler kan bli en kostsam historia, men genom att vara kreativ går sittytor att lösa till en billigare peng. Kanske kan du spänna upp en hängmatta för att läsa böcker? Med lite slipande och färg kan pallar användas för att skapa bord och stolar.

Släng på ett par sköna dynor, kanske en glasskiva eller kakel till bordet och du får en riktig retro känsla på uteplatsen. Även om loppisar inte är att rekommendera just nu går det att fynda en del begagnat online. Se om det finns möbler du kan rusta upp för en billig peng.

Något annat du kan köpa begagnat är krukor i alla dess former och storlekar. Ofta vill man avgränsa uteplatsen på något sätt, till exempel med ett staket, stenkant eller en vägg för att skydda mot insikt. Ett billigare alternativ kan vara att köpa några krukväxter och placera ut.


Behöver du hjälp att finansiera bygget?

Jämför privatlån och hitta den lägsta räntan

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden