Dra i handbromsen när det gäller ekonomin

En strukturerad ekonomi är viktigt att ha och många gånger nödvändigt för att kunna leva ett välmående liv. Ibland finns det dock problem som uppstår och situationer som är svåra att kontrollera och familjeekonomin är ofta den som lider först. Det är inte för inte att program såsom Lyxfällan är populära nu för tiden. Det finns många som känner igen sig i samma situation och även de behöver hjälp. Hela idén med Lyxfällan är att de kommer in och städar upp i familjens ekonomi på ett sätt som hjälper dem att komma tillbaka på fötterna och för att de ska kunna leva ett stabilt liv igen.

Men det finns inget magiskt över själva programmet utan det är något som du kan göra helt själv. Det enda du behöver är tålamod och disciplin samt lite hjälp längs vägen.

Bromsa din ekonomi i tid

Det första steget

Precis som det finns en broms på en bil måste det finnas samma sak i livet. Det här är det första steget för dig, dra i nödbromsen för din ekonomi. Ingenting är omöjligt och du kan komma långt med bara ett par små knep. Sätt dig ned och ta fram papper och penna. Strukturera upp en tabell där du specificerar precis vilka utgifter du har och var helt ärligt mot dig själv när du gör det här. På andra sidan tabellen skriver du vilka inkomster ditt hushåll har. Det här är en enkel variant på en budget. För att din privatekonomi ska gå ihop behöver dina inkomster vara högre än dina utgifter. Det är det enda sättet du kan veta precis hur mycket du har och hur mycket du gör av med.

Andra steget

När du har en färdig budget behöver du undersöka vilka utgifter du kan leva utan. Skriv upp de som verkligen absolut inte behöver för att kunna överleva. Något som många har är prenumerationer på nöjen som tidningar eller tv-kanaler. Extra dyra mobilabonnemang eller träningskort som inte kommer till nytta är också vanligt.

Dessa är ofta automatiska. Du bör avsluta alla som du inte behöver samt kontrollera alla fakturor som sker automatiskt så du får kontroll över vad som går ut från kontot.

Tredje steget

Många gånger finns det utgifter som man måste ha och inte kan avsluta direkt. Ett exempel är lån. En av fällorna är att ha många olika små lån där de fasta avgifterna många gånger utgör en stor del av månadskostnaden. Det bästa är om du kan samla alla dina lån på ett ställe.

Det finns långivare som specialiserar sig på samlingslån, eller hopbakslån som de också kallas. Tanken är att du får ett lån med lägre ränta än genomsnittet av alla dina tidigare små lån. Fördelen med endast ett lån är att du får en fast avgift om ens någon samt ett enda lån att håll koll på. På det här sättet kan du beta av en stor del av dina utgifter varje månad. Leta online där du enkelt kan jämföra olika långivare för att få bästa möjliga villkor för just dig.

Allt sker inte från en dag till en annan. Det tar tid och hur lång tid beror på hur din ekonomi ser ut. Men du kommer att lyckas och men lite tur kunna spara pengar istället för att ha för stora utgifter. Vill du ha mer hjälp kan du även kontakta skuldsaneraren i din kommun.

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden