Dela upp ditt köp genom delbetalning 

Många butikskedjor som säljer lite dyrare varor erbjuder delbetalning som ett alternativ till att betala hela kostnaden för ditt köp på en gång. Du kan alltså handla det du vill, och gå hem med grejerna utan att ha betalat en krona – men med en plan om att betala en del av kostnaden varje månad under en bestämd tid framöver. 

Det här kan vara smidigt när du inte kan eller vill betala den totala summan på en gång. Kanske gick både kyl och frys sönder och behövde ersättas på en gång, kanske var den där tv-spelskonsolen du väntat på under ett års tid äntligen inne på lager, eller så behövde du snabbt en ny mobiltelefon efter att den förra slutat fungera.  

Det kan finnas många anledningar till att pengarna inte finns till hands just där och då när du behöver dem. Så när du blir erbjuden att dela upp din betalning över tid är du kanske inte sen med att tacka ja. Det här kan vara en riktigt bra lösning, men var uppmärksam på vad det är du tackar ja till. 

Med delbetalning behöver du inte betala hela ditt köp på en gång

Vad blir den slutliga kostnaden?

Det är inte ovanligt att det skyltas om räntefri delbetalning. Det här gäller vanligtvis under en förutbestämd tid, till exempel om varan du köpt betalas inom sex månader. För att det ska vara ett förmånligt alternativ för dig under hela avbetalningstiden så är det viktigt att du håller dig till den tid som satts. Skulle du inte kunna betala för ditt köp inom denna tid så finns det en risk att det snabbt blir dyrt.

Det är den nominella räntan det hänvisas till när man pratar om räntefri delbetalning. Andra avgifter, så som till exempel uppläggningsavgift och aviavgifter, kan fortfarande tillkomma. Därför är det viktigt att ha koll på den effektiva räntan, då denna inkluderar alla avgifter som tillkommer den kredit du blivit beviljad.

Det är vanligt att man delar upp ett köp på mellan 3-36 månader, och avbetalningstidens längd spelar en viss roll när det kommer till den slutliga kostnaden. Om köpet kommer med ränta så kommer det att kosta dig mer ju längre tid du tar på dig att betala av. Men som nämnt ovan så kan även räntefria lån bli dyra om du inte följer den överenskomna avbetalningsplanen och istället vill förlänga återbetalningstiden.

Så, oavsett om du blir lovad en räntefri avbetalning eller en med ränta så är det smart att kontrollera vad det slutliga beloppet blir. Du gör bäst i att läsa villkoren för krediten noga för att undvika att betala ett mycket högre belopp än vad det ursprungliga priset visade.

Det tas en kreditupplysning på dig när du väljer att delbetala

Kreditupplysning krävs 

När du tackar ja till erbjudandet om att delbetala ditt köp görs en kreditupplysning på dig, detta för att butiken ska kunna försäkra sig om att du faktiskt har förmåga att betala. Det finns två typer av upplysningar och vilken som görs beror på storleken på köpet, alltså hur stor risk säljaren tar när de låter dig gå därifrån med en än så länge obetald vara.  

Personupplysning

Det här är vad man skulle kunna kalla den stora upplysningen. Den används exempelvis vid tecknande av bolån och större privatlån. På kreditupplysningen går det bland annat avläsa din inkomst, dina eventuella skulder, dina fastighetsinnehav och ditt civilstånd.

Mikroupplysning

Som namnet skvallrar om är det här den lilla upplysningen. Den används vid mindre krediter som till exempel när du vill dela upp betalningen för en mobiltelefon du köpt. På upplysningen går det att se din inkomst, dina skulder och dina eventuella anmärkningar.

Att betala av kostnaden med ett kreditkort är också ett alternativ

Kreditkort ett alternativ 

Ett alternativ till att välja butikens erbjudna delbetalning är att använda dig av ett kreditkort. På så vis kan du betala din vara på en gång och sedan själv välja hur mycket du vill betala av på din kreditskuld varje månad. Har du redan ett befintligt kreditkort med tillgänglig kredit slipper du dessutom att ytterligare en kreditupplysning görs i ditt namn, något som kan vara bra för din kreditvärdighet.

Jämför olika lånealternativ

Ytterligare ett alternativ till att delbetala ditt inköp hos butiken och dess kreditgivare är att ta ett snabblån, även kallat sms-lån. Dessa lån kan vara smidiga just när du vill låna pengar snabbt, men också har som mål att betala tillbaka pengarna snabbt. Ett exempel kan vara när du inväntar nästa löneutbetalning. Kom ihåg att det alltid lönar sig att jämföra de olika betalningsalternativ som finns, så att du inte betalar onödiga pengar för ditt köp.

Du jämför enkelt sms-lån här

Rebecca har under sina drygt tio år som innehållsansvarig producerat artiklar och bloggposter inom ett flertal branscher, däribland bank och finans. Hon genomför noggrann research och levererar högkvalitativa och lättlästa texter – alltid med kunden i fokus. För oss på Sverigekredit.se är Rebecca en stor tillgång som vi värderar högt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden