De här är de bästa sakerna du kan göra innan du åker på semester

En person som ligger och njuter nere vid havet på sin semester.

Alla som någon gång varit i väg på semester vet att det brukar krävas en hel del förberedelser innan du ger dig av. Vi ska i denna text lista några av de saker som det är bra att du gör innan du ger dig i väg på semester.

1. Växla pengar

Det är en bra idé att växla pengar innan du åker på semester. Undvik framför allt att göra det på flygplatsen. De växlingskontor som finns där brukar nämligen erbjuda mycket dåliga växelkurser samtidigt som det även kan tillkomma andra kostnader och avgifter. Det är helt enkelt bättre att gå till ett bankkontor som finns här i Sverige och växla pengar till den summa du tror att du kommer behöva under semestern, i alla fall om du ska resa utanför EU. När du reser till länder utanför EU kan det nämligen hända att det tillkommer en uttagsavgift varje gång du tar ut pengar. Självklart är det lugnt att ta ut pengar några få gånger även utanför EU, men gör du det för många gånger kan uttagsavgifterna snabbt uppgå till stora summor.

2. Försök att leva snålt innan du ger dig av

Det är också klokt att försöka leva så snålt som möjligt innan du ger dig av på semester. På så sätt kan du spara pengar som du i stället kan använda dig av på semestern.

3. Shoppa kläder under semestern om du ska till ett billigt land

Ofta vill man uppgradera sin garderob innan det är dags att åka på semester. Ska du till ett billigt land kan det dock vara en bättre idé att vänta med detta tills du är på semester. Du kan då nämligen köpa kläder till ett billigare pris så länge som det rör sig om ett land som är billigare än Sverige. Dessutom slipper du riskera att behöva betala för övervikt på ditt bagage, åtminstone på ditresan. Shopping kan också bli en rolig aktivitet under själva resan, till exempel som ett välbehövligt substitut för stranden.

4. Sälj saker du inte använder

Har du några prylar eller liknande där hemma som du inte använder? Det kan i så fall vara en bra idé att försöka sälja så många av dessa som möjligt innan du ger dig i väg på semester. Genom att göra det kan du nämligen få pengar över, pengar som du sedan kan använda till att göra din semester extra trevlig.

5. Hyr ut din bostad under tiden du är på semester

Ett annat sätt att få lite extra pengar över till semestern på är att hyra ut din bostad under tiden du är borta. Visserligen kan det kanske kännas något obekvämt att hyra ut sin privata bostad till en främmande människa. Börja därför med att se om du har någon bekant, eller en bekants bekant, som är sugen på att hyra din bostad. Annars finns det uthyrningsförmedlare som du kan använda dig av för att se till att din bostad hyrs ut till en ansvarsfull person.

6. Gör en budget

Det är också klokt att skaffa sig en budget innan man ger sig i väg på semester. På så sätt kan du försäkra dig om att pengarna verkligen kommer att räcka till. Att få slut på pengar när man befinner sig utomlands är nämligen aldrig roligt. Samtidigt måste man förstås få unna sig lite extra när man väl är på semester. Sätt dock upp ett högre tak över hur mycket du kan spendera på olika saker. På så sätt försäkrar du dig om att inte få några problem med pengar under semestern. Det är också bra att ha lite extra pengar sparade ifall det skulle vara så att det dyker upp oväntade kostnader.

7. Använd dig av kontanter

Det kan vara klokt att lämna kreditkortet på hotellrummet och i stället använda dig av kontanter när du är på semester. Genom att göra det och bara ta med dig en viss summa pengar när du går ut kan du nämligen försäkra dig om att inte spendera mer pengar än vad du har råd med. På så sätt minskar du också risken för att du ska drabbas av några ekonomiska svårigheter under semestern.

8. Låna inte pengar till att åka på semester

Att låna pengar är något som kostar pengar eftersom det tillkommer ränta och andra avgifter. Lånar du pengar bör du därför bara göra det till sådana saker som är absolut nödvändiga. Att åka på semester är inte en sådan sak. Du bör därför aldrig låna pengar bara för att åka på semester. Skulle du göra det får det i så fall handla om en engångsföreteelse. Gör det därför inte till en vana att låna pengar för att kunna åka på semester, detta eftersom det är något som kan orsaka ekonomiska svårigheter för dig.

9. Hälsa på familj eller bekanta

En av de största utgifterna när du åker på semester brukar ha med själva boendet att göra. Att bo på hotell eller hyra ett semesterboende är nämligen något som brukar kosta mycket pengar. Ett sätt att undvika denna kostnad på kan därför vara att hälsa på familj eller vänner när du åker på semester. Du kan då nämligen ofta bo hemma hos dem vilket du sparar mycket pengar på. Dessutom kan det förstås även vara extra trevlig att hälsa på familj och/eller bekanta, framför allt om du inte träffat dem på länge.

10. Se till att inte spendera för mycket pengar på semestern

Det kommer ett liv efter semestern också. Visserligen bör du självklart kunna unna dig både det ena och det andra när du är på semester. Du bör dock inte unna dig så mycket att du spenderar alltför mycket pengar, något som i sin tur skulle kunna leda till att du får ekonomiska svårigheter efter semestern. Spendera därför dina pengar på ett ansvarsfullt sätt medan du befinner dig på semester. Detta gäller framför allt om du semestrar i ett dyrt land. Då kan spenderingen nämligen snabbt hamna på stora summor pengar.

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden