Därför bör du inte stressa fram ett lån

Ibland kan du behöva ett snabbt tillskott i plånboken, men det kan sluta med att det gör mer skada än nytta. Om du stressar fram ett lån utan att undersöka det ordentligt kan det kosta dig för mycket helt i onödan. Här tittar vi på varför och vad det kan vara bra att tänka på.

Stressad man vid dator med klocka

Vad kan hända om du lånar förhastat?

Det är ofta ett misstag att låna på impuls, men varför? Jo, framför allt handlar det om lånets villkor. Att låna utan att tänka till ordentligt och jämföra olika lån kan till exempel innebära:

 • Onödigt hög ränta
 • Oväntade avgifter
 • Dålig koll på när återbetalningarna ska ske
 • Större påverkan på din ekonomi än du trott

Om du funderar igenom beslutet en extra gång hinner du också ställa dig viktiga frågor som:

 • Behöver du verkligen låna?
 • Är det värt den extra kostnaden?
 • Kan du istället spara ihop pengarna?
 • Har du goda marginaler ifall något går snett?

Konsekvensen kan bli att du inte kan betala tillbaka lånet i tid. Det kan i sin tur leda till att du får betala dyra förseningsavgifter, och i värsta fall drar på dig betalningsanmärkningar och hamnar hos Kronofogden. Det kan bli kostsamt och leda till långvariga ekonomiska problem.

Vad kan du göra istället?

Vad innebär det att inte stressa fram ett lån? Jo, framför allt gäller det att jämföra. Räntorna och villkoren hos olika långivare kan variera i hög grad. Enligt låneförmedlaren Lendo kan räntorna skilja så mycket som 27 procent och lånekostnaden kan bli dubbelt (!) så hög.

Förvisso är detta i extremfall. Men det är ändå tänkvärt.

Förr var jämförelser tidskrävande och ledde till försämrad kreditvärdighet eftersom den sökande själv behövde ansöka hos flera långivare, med tillhörande kreditupplysningar.

Nu är det inte längre på det sättet. Tvärtom – det finns många tjänster på nätet där du kan jämföra lån och få svar direkt. Så det behöver inte alls vara tidskrävande. Snarare tar en jämförelse numera ungefär lika lång tid som att hitta ett enda låneförslag på egen hand.

Många jämförelseplattformar kan ge dig erbjudanden från över 30 långivare på en gång. Med endast en kreditupplysning. Undvik så kallade snabblån eller SMS-lån som ofta har höga räntor och korta återbetalningstider. Och låna aldrig för att betala av andra lån.

Vad avgör lånevillkoren?

Jämförelsetjänsterna på nätet kan snabbt hjälpa dig hitta ett bra lån. Men det kan ändå vara bra att veta vad som avgöra vilka lånevillkor du erbjuds av långivarna. Några faktorer är:

 • Din ålder och livssituation
 • Inkomst och anställningsform
 • Lånebelopp och löptid
 • Vilken långivare du väljer
 • Om du har en medlåntagare

Vissa av dessa kan du påverka själv. Då kan din möjlighet att få lån, och de villkor du får, förbättras. Det blir så klart lättare att tänka till kring detta om du tar dig tiden att göra det.

Slutligen: Kom ihåg att inte jämföra äpplen och päron. Det finns nämligen två sätt att uttrycka ränta – nominell och effektiv ränta. Effektiv ränta inkluderar både ränta och avgifter och kan därför skilja rejält från den nominella. Vår rekommendation är att alltid jämföra den effektiva.

Här på Sverigekredit är det alltid långivarnas spann för den effektiva räntan du jämför.

Glöm inte andra krediter

Lån är inte det enda du bör undvika att stressa fram eller teckna förhastat. Det kan till exempel vara frestande att köpa saker på kredit, men små krediter kan lätt bli flera och leda till en hög skuldsättning. Ofta leder många mindre krediter till större problem än ett stort lån.

Om du redan har flera små krediter kan det därför vara fördelaktigt att samla dem till ett större privatlån. Då kan räntan bli lägre och det blir lättare för dig att hålla koll på skulden.

Våga jämföra och samla. Och tänk till innan du bestämmer dig för att teckna ett lån.

Jämför lån för bäst villkor

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden