Betalningsfria månader – villkor och effekter

Du känner kanske till att det för många typer av lån är möjligt att ansöka om en eller flera betalningsfria månader? Idén med detta erbjudande är att låntagaren ska ges möjlighet att skjuta upp betalningen en månad om han eller hon upplever att det blir svårt att betala amortering och räntor.

Januari och augusti är typiska månader då hushållskassan kan vara ansträngd, eller man bara behöver lägga pengarna på något annat (julfirande och sommarsemester till exempel!). Det är också för dessa månader som ansökningarna om betalningsfria månader är som flest.

I den här artikeln presenterar vi mer detaljerad information om vad betalningsfria månader för privatlån och snabblån innebär.

Så här fungerar betalningsfria månader

En betalningsfri månad på ett privatlån eller ett kreditkort innebär att låntagaren inte behöver betala varken amortering, ränta eller eventuella avgifter den månaden. Lite populärt brukar man säga att man ”hoppar över” en månad.

Den ränta och den amortering som skulle ha betalats under den månaden som är betalningsfri förs helt enkelt vidare. Räntan räknas dock som vanligt, vilket innebär att den faktiska räntekostnaden för lånet blir större. Att amorteringen skjuts på framtiden gör också att lånets löptid förlängs med en månad. Observera att detta endast gäller för privatlån. Om det handlar om en skuld på ett kreditkort ökar i stället totalskulden med den ränta som skulle ha betalats under månaden.

Spara pengar på räntat

Villkor för betalningsfri månad

Det finns ett par villkor och andra förutsättningar som måste uppfyllas för att en låntagare ska kunna ansöka om en betalningsfri månad. Det handlar framför allt om följande:

  • Låntagaren måste ha skött tidigare betalningar av amortering och ränta
  • Det går endast att ansöka om en betalningsfri månad åt gången
  • Lånet måste ha amorterats ett antal månader innan den första ansökan kan göras

Hos de flesta långivare inom privatlån och snabblån (med en löptid på ett år eller mer) kan en låntagare ansöka om en betalningsfri månad först efter 4-6 månader. För att ansökan ska beviljas krävs också att alla tidigare betalningskrav har uppfyllts till punkt och pricka. En försenad betalning kan alltså göra att möjligheten att ansöka försvinner.

Majoriteten av långivarna erbjuder en betalningsfri månad per år och låntagaren kan då välja exempelvis januari eller augusti. Om en långivare kan erbjuda två eller fler betalningsfria månader gäller att dessa inte får vara sammankopplade. Man kan förklara det så att det krävs en ny kvalificeringsperiod på ett antal månader innan låntagaren kan göra en ny ansökan.

Bör man använda betalningsfria månader?

Möjligheten att kunna ansöka om en betalningsfri månad kan fungera som en livlina de månader då hushållskassan inte är i balans. Fördelen kommer emellertid med en kostnad som normalt inte är försumbar. Den faktiska kostnaden avgörs dock givetvis av både räntenivå och löptid. Ett tips för att undvika att behöva utnyttja möjligheten, är att lägga undan en liten extra summa varje månad för att se till att kunna betala på lånet även de månader som är lite tuffare.

Vissa långivare använder sig av idén med betalningsfria månader som en viktig del i sin marknadsföring. Det kan vara attraktivt att välja en sådan långivare eftersom den kan kännas som ett tryggare val. Möjligheten till amorterings- och räntefria månader bör dock vara endast en av sakerna du tittar på när du väljer långivare.

Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden