Att välja bank – det här ska du tänka på

Behöver du ta ett lån och tvekar mellan olika låneerbjudanden? Idag finns många banker och låneförmedlare på marknaden. I den här artikeln går vi igenom vad som är viktigt att tänka på innan du ska välja bank. Det finns flera aspekter att ta hänsyn till för att hitta och välja den bästa banken för dig.

Vilken bank ska man välja?

Det finns ett stort urval av banker att välja mellan. Det första du bör göra är att jämföra bankernas omdömen och betyg för att skapa dig en uppfattning om respektive bank. Banken du väljer ska kännas trygg och pålitlig som utgångspunkt. När du jämför ska du alltid leta efter lånet med bäst effektiv ränta, men väg alltid in dina egna behov och utvärdera låneerbjudanden efter dem. Ställ dig själv frågor som:

  • Hur mycket behöver jag låna?
  • Vilken löptid passar mig?
  • Vill jag lösa lånet i förtid?
  • Hur ser min kreditvärdighet ut?
  • Vill jag låna med eller utan säkerhet?
välja bank

Lånebelopp

Storleken på lånet avgör ofta vilken långivare du ska vända dig till. Olika kreditinstitut kan erbjuda allt från mikrolån på några tusenlappar till bolån på större summor. Återbetalningstiden påverkar vilken summa som ska återbetalas varje månad. En mindre summa behöver ofta återbetalas inom en kortare tidsram. Du ska alltså – såklart – se till att välja bank efter vilka lånebelopp de erbjuder.

Återbetalning

Hur återbetalningen ska ske kan också vara viktigt att ta hänsyn till – via autogiro, e-faktura eller pappersfaktura hem? Om du föredrar ett av alternativen behöver du såklart ta hänsyn till det vid jämförelse av banker. Banker idag är som regel först och främst digitala. När det gäller återbetalning kanske du också vill ha möjlighet att betala av lånet tidigare än planerat. Då bör du kontrollera att lånet inte är låst på ett visst antal år.

Kreditvärdighet

Innan du ska välja bank och ansöka om ett lån är det även viktigt att ta hänsyn till din egen kreditvärdighet. För att bearbeta en ansökan tar långivaren alltid en kreditupplysning på dig som låntagare. Din kreditvärdighet kan påverka vilka lånevillkor du får.

Det största kreditupplysningsföretaget i Sverige är Upplysningscentralen, också förkortat UC. Varje kreditupplysning som UC gör i ditt namn räknas in i din kreditvärdighet och kan ge dig ett sämre betyg, men det finns även andra kreditupplysningsföretag som inte påverkar ditt kreditvärde på samma sätt. Du kan då hålla utkik efter långivare som använder sig av andra kreditupplysningsföretag, som till exempel Bisnode eller Creditsafe. Ett bra tips är alltså att välja bank efter vilket kreditupplysningsföretag de använder sig av.

Med eller utan säkerhet

Om du står i valet och kvalet mellan erbjudanden som gäller till exempel blancolån (utan säkerhet) eller billån (där bilen agerar säkerhet) finns det olika saker att tänka på innan du väljer.

Skillnaden mellan de här två lånetyperna är att lån med säkerhet generellt sett har en lägre ränta, men att lånet istället kan vara vikt för ett specifikt syfte. Du kan alltså få friare villkor när det gäller användningsområdena av lån utan säkerhet, men den friheten kommer då med en högre kostnad. För att välja rätt långivare behöver samtliga delar vägas samman till ett slutgiltigt beslut.

välja bank

Att välja bank efter kreditkort

Kreditkort kan fungera som en extra säkerhet i vardagen och vara ett bra alternativ inför vissa köp. Ett kreditkort ger dig ett visst belopp att använda, vilket ofta återbetalas via en månadsfaktura. Idag finns många kreditkort med ekonomiska fördelar, som till exempel bonus på varje köp. Resurs Gold är ett kort där varje köp omvandlas till poäng som du exempelvis kan använda för att boka resor med.

Om du är intresserad av att skaffa ett bra kreditkort kan det vara bra en bra utgångspunkt när du ska välja bank. Långivare som erbjuder kreditkort kan även erbjuda andra tjänster som sparkonton och övriga lån. Att välja bank efter kreditkort kan även handla om att hitta en helhetslösning att använda långsiktigt.

Ett kort som är rätt i tiden är Resurs Woman. Varje gång du handlar går minst en krona till Cancerfonden. Det är ett sätt att bidra till något bra under veckohandlingen i matbutiken eller under en utlandsresa.

Att välja mellan olika bolån

Vid köp av bostad lånar de allra flesta pengar för att finansiera köpet. Ett bolån handlar normalt om en större summa pengar som man tar under en lång tid, vilket gör det extra viktigt att välja ett bolån som är riktigt bra. Flera tjänster hjälper dig att jämföra olika låneerbjudanden utifrån endast en ansökan. Bolån kan utformas på olika sätt utifrån typen av fastighet som ska belånas. Villa, bostadsrätt eller jordbruksfastighet kan generera olika typer av erbjudanden.

Ett av företagen som gör det lätt att välja bank är Compricer, som samarbetar med Lendo för att hitta lämpliga bolån till sina kunder. Du får hjälp av en personlig handläggare för att kunna hitta och välja bolån som passar just din situation. Du behöver dessutom bara göra en ansökan, men får svar från många banker.

Ansök hos Compricer


välja bank

Att välja mellan olika snabblån

Snabblån kallas ofta för sms-lån. De brukar ligga på en lägre summa än blancolån och ha en kortare löptid. Innan man tar ett snabblån är det viktigt att utvärdera behovet av att låna pengar. Den ränta och de villkor som en bank erbjuder kan vara förmånliga om pengarna återbetalas inom löptiden. Om lånet inte återbetalas inom angiven tid kan det bli ett mycket kostsamt alternativ. När du ska välja snabblån är det därför viktigt att du är säker på att din ekonomi klarar av kostnaderna samt återbetalningarna inom den utsatta tiden.

Numera finns det lån som vänder sig till personer i varje ekonomisk situation oavsett hur din kreditvärdighet ser ut eller om du har betalningsanmärkningar. Räntor och villkor kommer dock att återspeglas i hur stor risk banken tar genom att låna ut pengar. Har du betalningsanmärkningar kommer räntan sannolikt att vara högre än vid en god kreditvärdighet.

Loanstep är en av aktörerna som erbjuder lån från 3 000 – 25 000 kr. Du kan låna kostnadsfritt om du betalar tillbaka hela lånebeloppet inom 14 dagar, men därefter kan räntan stiga snabbt. Undersök alltid villkoren noggrant innan du tecknar ett lån. Totalt sett erbjuder Loanstep en återbetalningstid på upp till 5 år.

Ansök hos Loanstep


Välj bank med omsorg

Innan du ska välja bolån, snabblån eller alla andra typer av lån är det viktigt att du lägger ner tid på att jämföra de alternativ som finns. Det finns många olika långivare som erbjuder olika typer av lån, därför är det viktigt att jämföra räntor och villkor för att få det tryggaste och bästa lånet ur ett ekonomiskt perspektiv. På så sätt kan du vara säker på att du har hittat rätt och att du fattar det bästa beslutet utifrån din ekonomiska situation när det är dags för dig att välja bank.

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden