4 tips för att få högre lön

Snabbval
Läser in...

    Lönesamtalet närmar sig och du ser gärna att din arbetsgivare erbjuder dig en förhöjning. Hur ska du egentligen gå tillväga för att lyckas med din förhandling? Att prata om detta med chefen och/eller HR-avdelningen är något många kan uppleva som en svår historia. Vissa personer går in i förhandlingen med alltför höga krav, medan andra tvekar att ställa några krav över huvud taget.

    I den här artikeln presenterar vi 4 tips för högre lön. De är inte rankade i ordning av betydelse, utan du kan se dem som en helhet.

    Ta fram fakta

    Vid lönesamtal läggs fokus ofta på mjuka frågor och det är en ”helhetsbild” av dina kunskaper, dina prestationer, ditt ansvarstagande och din samarbetsförmåga som utgör grunden för diskussionen. För att få en mer stabil grund att stå på i förhandlingar, bör du försöka ta fram fakta kring lönenivåer. På så sätt kan du jämföra din egen med olika snitt samt med kollegor.

    Arbetar du inom offentlig sektor kan du ta fram nivåer genom en enkel slagning i diariet. Arbetar du inom det privata kan du i stället söka ledning i branschmätningar som görs av bland annat fackförbund.

    Om du är kvinna bör du definitivt försöka ta fram statistik på mäns och kvinnors löner. Det är fullt möjligt att det finns skillnader för vilka det inte finns någon naturlig förklaring. I sådana lägen bör du ha en mycket god förhandlingsposition.

    Räkna på hur mycket du vill kräva i lön

    För att en förhandling ska komma till stånd krävs att båda parter vid bordet har klara utgångslägen. Om du inte bestämmer dig för vad du vill kräva i lön blir det mycket svårt att förhandla och du riskerar att, i brist på ett bättre ord, bli ”överkörd” av din arbetsgivare.

    Så, vilket belopp ska du kräva? Om du ligger lågt i jämförelse med genomsnitten och vad dina kollegor tjänar, kan du börja med att räkna på ett belopp som tar dig ett par steg uppåt. Du bör sedan också räkna med dina faktiska prestationer. Kom dock ihåg att räkna nyktert på saken och fila på en argumentation som backar upp dina krav.

    Lönemöte

    Var positiv och väg dina ord

    I en löneförhandling lönar det sig alltid att vara positiv. Det är fullt möjligt att du inte får full utväxling på din argumentation, men om du håller dig positiv finns alla möjligheter att arbetsgivaren blir mer välvilligt inställd till att infria åtminstone en del av dina krav.

    Viktigt att tänka på är att vara positiv i både ord och handling. Väg dina ord och rikta aldrig villkorade krav mot arbetsgivaren.

    Finns det andra förmåner att förhandla om?

    Lönen är givetvis den viktigaste faktorn att diskutera vid ett lönesamtal. Den är ofta grunden i en anställds privatekonomi, och vad som möjliggör t.ex. bolån, även om det går att låna utan inkomst. Många anställningsavtal idag omfattar dock betydligt fler förmåner än så, och ofta är det enklare att förhandla fram förmåner än att förhandla till sig en högre lön. Undersök gärna vilka möjligheter som finns på din arbetsplats. Om arbetsgivaren inte kan infria dina förväntningar på löneökning kanske du kan förhandla fram andra förmåner.

    Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

    Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

    *” anger obligatoriska fält

    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden
    Hidden