30 saker du borde ha lärt dig innan du fyllt 30

"30" skrivet på en vägg.

Det finns en hel del saker gällande pengar, ekonomi och karriär som det är bra att du är medveten om innan du fyller 30. Vi ska nu ta oss en titt på 30 sådana saker.

1. Börja spara pengar

Det är utan tvekan en bra idé att börja spara pengar innan du fyller 30. Du ger dig då nämligen största möjliga möjlighet att inte behöva oroa dig över din ekonomi när du blir äldre.

2. Gör dig själv skuldfri

Om man kan göra sig skuldfri innan 30 eller inte är visserligen något som kan bero på hur mycket lån man tagit. Har du till exempel studerat på universitet utomlands kan du ha stora studieskulder eftersom man i andra länder måste betala terminsavgift. Oavsett vilket är det dock en bra idé att sträva efter att bli skuldfri så snabbt som möjligt.

3. Se till att alltid ha pengar sparade ifall ett nödfall skulle uppstå

Man vet aldrig vad som kan hända här i livet. Det är därför alltid klokt att ha lite extra pengar sparade så att du kan klara dig ifall ett nödfall skulle uppstå.

4. Var organiserad och planera noga

Det är också en bra idé att vara organiserad samt planera noga framöver när det kommer till din ekonomi. På så sätt minskar du risken för att hamna i ekonomiska svårigheter

5. Spara pengar för att köpa dig en bostad

Det är också klokt att börja spara pengar vid en ung ålder så att du har råd att köpa en bostad när du blir äldre. 30 är till exempel en bra ålder att göra detta.

6. Börja spara för din pension

Även om det kan verka som något som ligger långt fram i tiden så kan det vara en bra idé att börja spara för din pension redan innan du fyller 30. Åren har nämligen en tendens att rusa förbi efter 30, och du vill inte hamna i en situation där du sitter och önskar att du hade sparat ihop till mer pengar.

7. Var försiktig med dina lån

Tänk länge och noggrant innan du bestämmer dig för att låna pengar, detta oavsett om det rör sig om ett SMS lån eller vilken typ av lån det än gäller. Det är viktigt att du är medveten om att det inte är gratis att låna pengar. Låna därför bara pengar när det är absolut nödvändigt.

8. Skaffa dig en bra försäkring

Man vet, som tidigare nämnt, aldrig vad som kommer att hända i livet, både på gott och ont. Se därför till att skaffa dig en bra försäkring i god tid innan dess att du fyller 30.

9. Lyssna på dina föräldrar och andra personer som är äldre än dig

Många av oss börjar önska att vi lyssnade mer på våra föräldrar och andra äldre personer med mer livserfarenhet än oss när vi ligger kring 30-strecket. Gör därför inte samma misstag som många andra av oss och inte lyssna på råd från dessa, något du kan få ångra bittert när du blir äldre.

10. Tänk på hur jobbutsikterna ser ut för olika utbildningar innan du bestämmer dig för att studera på universitet

Självklart är det viktigt att studera något som du tycker är intressant när du ska läsa på universitet. Tänk dock även på hur jobbutsikterna ser ut för olika utbildningar innan du bestämmer dig för vad du ska studera. Det är nämligen inte kul att sitta där när du fyller 30 och inse att du borde ha studerat något annat än det du valde att göra.

11. Dra inte på dig betalningsanmärkningar och liknande

Det är aldrig en bra idé att dra på sig betalningsanmärkningar och liknande. Detta gäller dock framför allt när du är i en ung ålder eftersom dessa sedan kan ställa till allvarliga problem för dig en lång tid framöver.

12. Om du inte kan betala tillbaka alla dina lån, se då till att ha de under kontroll

Det är inte alla som har råd med att betala tillbaka sina lån innan de fyller 30. Se dock till att du har de under kontroll och betalar enligt den överenskommelse som gäller, detta så att du inte ska få betalningsanmärkningar eller liknande.

13. Var noga med vilka personer du umgås med

30 är också en ålder då det inte riktigt längre håller att skylla sina misstag på att man var ung och dum. Det är därför ett ypperligt tillfälle att göra sig av med ”vänner” som har dåligt inflytande på dig.

14. Håll koll på ditt nettovärde

Det är också klokt att hålla koll på ditt nettovärde. Ditt nettovärde räknar du enkelt ut genom att ta dina tillgångar minus dina skulder. Detta kan ge dig en bra idé om hur din finansiella situation ser ut.

15. Skaffa dig ett extraknäck

Det kan vara en mycket bra idé att skaffa sig ett extraknäck vid sidan om ditt vanliga jobb. De pengar du kan tjäna vid sidan om din vanliga lön kan nämligen göra det lättare för dig att betala av lån och andra skulder.

16. Utbilda dig

Det är också en klok idé att ha gått färdigt en eller flera utbildningar innan dess att du blir 30. På så sätt ökar du chansen till att få ett välbetalt jobb när du väl börjar arbeta, något som i sin tur kan få en mycket positiv inverkan på din ekonomi.

17. Lär dig att laga mat

Att lära sig att laga mat är även det något som kan ha en mycket positiv inverkan på din ekonomi. Att hela tiden äta ute är nämligen något som kommer innebära många onödiga kostnader.

18. Lev ett hälsosamt liv

Lev även ett så hälsosamt liv som möjligt. Gör du inte det kan du bland annat riskera att inte kunna jobba och så vidare vilket kan få negativa resultat för din ekonomi.

19. Sluta dricka alkohol

Att sluta dricka alkohol är något som kan få mycket positiva effekter för dig, din hälsa och på så sätt också din ekonomi. Många är vi nämligen som kan tappa vårt förstånd gällande pengar helt och hållet när vi dricker.

20. Läs böcker om hur du kan förbättra din ekonomi

Ekonomi är ett stort och brett ämne som det inte går att lära sig för mycket om. Läs därför så många böcker du bara kan om ekonomi samt hur du förbättrar din egen sådan.

21. Sluta rök cigaretter

Precis som med alkohol finns det betydligt fler skäl till att sluta röka än bara den ekonomiska biten. Ekonomi är dock en viktig del i varför det inte är bra att röka. Att röka är nämligen något som kostar väldigt mycket pengar, pengar du hade kunnat ha till helt andra saker.

22. Våga misslyckas

I livet lyckas man ibland och misslyckas ibland. Detta är en del av livet. Du måste därför i många fall våga misslyckas för att slutligen lyckas, både när det kommer till ekonomi och andra saker.

23. Starta ditt eget företag

Självklart är det inte något måste att starta sitt eget företag innan man blir 30. Att göra det kan dock helt klart ha sina fördelar, detta eftersom det i sin tur har sina fördelar att jobba för sig själv.

24. Lär dig av dina misstag

Det är också klokt att lära sig av sina misstag i livet, både när det gäller ekonomi och annat. De flesta av oss måste nämligen begå några misstag innan vi lär oss av dem och kan bli de personer vi vill vara.

25. Fortsätta att lära dig längs med vägen

Att lära sig är heller aldrig något som man bör sluta med, oavsett vilken ålder man nått i livet. Livet kommer nämligen alltid att bjuda på nya lärdomar, så lär dig så mycket som möjligt längs med vägen.

26. Våga ta risker

Ibland måste du även våga ta risker för att kunna lyckas. Med detta sagt bör du förstås undvika att ta alltför stora risker, men några måste du våga ta om du vill lyckas i livet.

27. Skaffa dig bra kontakter

Som vi tidigare har varit inne på är det viktigt med bra umgänge när du kommer över 30. Det är det visserligen innan också, men ju äldre du blir desto mer ansvar kommer du att behöva ta för dina handlingar. I stället för att hålla dig till dåligt umgänge är det därför bättre att skaffa dig bra kontakter som kan hjälpa dig att ta dig framåt i yrkeslivet.

28. Gör smarta investeringar

Det kan också vara klokt att investera en del av dina pengar i takt med att du närmar dig 30. Du kan bland annat investera i aktier eller fonder.

29. Försök hålla arbetslivet skiljt från ditt personliga liv

Detta är lättare sagt än gjort, men försök att dra en gräns mellan arbetslivet och ditt personliga liv. Blandar du ihop de båda kan det nämligen uppstå krångligheter.

30. Ta vara på din tid

Det är också klokt att ta vara på din tid och göra bästa möjliga av den. Det är annars något som du kan komma att ångra när du blir äldre.

Angelica kombinerar en akademisk bakgrund i företagsekonomi med en passion för privatekonomi och finans. Som tidigare frilansskribent har hon hjälpt flera företag med sin expertis och skrivfärdigheter, och hennes lösningsorienterade tillvägagångssätt gör henne till en ovärderlig tillgång för teamet på Sverigekredit.se.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden