7 tips för att undvika bedrägerier online 2022

Det har blivit allt vanligare med bedrägerier på nätet. Bedragarna blir allt skickligare och ibland är det mycket svårt att känna igen bedrägeriförsök. Vi har samlat bra tips för dig som vill undvika att bli deras nästa offer.

1. Undvik länkar som du inte känner igen

Ett av de vanligaste sätten att råka ut för nätbedrägerier på är att få konstiga mejlutskick som till exempel frågar efter kontouppgifter och/eller lösenord och får det att låta som att det är för din och din säkerhets eget bästa. Du bör alltid vara extremt skeptisk mot sådana utskick. Avsändaren kan vara någon annan än den han/hon utger sig för att vara. I vissa fall är bedrägeriet helt uppenbart. Dessutom finns det ingen anledning att följa länken. Hade det rört sig om ett legitimt problem hade den aktör det gällde inte kontaktat dig via mejl eller frågat dig om någon av dina personliga uppgifter.

2. Var försiktig med förskottsbetalningar

Om du tänkt betala något i förskott, se till att det är ett etablerat större företag som du kan lita på. Var extremt misstänksam mot sprillans nya webbplatser som ger otroliga erbjudanden och kräver förskottsbetalning. Om du tänkt handla begagnat på nätet är ett gott råd att kontrollera att säljaren har goda omdömen från tidigare försäljningar.

3. Tänk logiskt och använd ditt sunda förnuft

Det kanske bästa tipset av alla är att helt enkelt inte vara impulsiv. Många svenskar råkar ut för bedrägerier på grund av att de nästan omedelbart nappar på ett frestande erbjudande. Hade de tagit några djupa andetag och tänkt efter, skulle de sannolikt upptäckt att något inte stod rätt till. Ställ alltid dig själv frågan ”Är det för bra för att vara sant?”. Det kan till exempel handla om fall då någon kontaktar dig och vill ha pengar för att kunna ge dig tillgång till ännu mer pengar i framtiden.

Bedrägerier

4. Håll dig uppdaterad om nätbedrägerier

Både media och polisen brukar regelbundet varna för olika bedrägerier online. Passa därför på att läsa om hur bedrägeriet eller bedrägerierna går till och vilka olika tricks som bedragarna använder sig av. Genom att lära dig så mycket som möjligt om olika bedrägerimetoder och deras mönster förbättrar du ditt försvar. På den här länken tillhörandes Polisen listas flera av de vanligaste nätbedrägerierna.

5. Handla dyra saker på plats

Bedrägerier gör allra mest skada när det är stora belopp inblandade. Om du ska köpa en dyr produkt som en bil eller en båt från en privatperson, se då till att du kan få komma dit och se att det du tänkt köpa verkligen existerar innan du genomför betalningen. Vill säljaren inte gå med på att boka någon tid och plats är det ett tecken på att det kan handla om ett bedrägeriförsök. En seriös säljare har aldrig något emot att du får se eller hämta det du ska köpa på plats.

6. Undvik falska webbplatser

En av de största bedrägerifällorna på senare år är att bedragare lyckats skapa webbsidor som ser ut exakt som legitima sådana som du kanske använder regelbundet, till exempel din internetbank. De kallas ibland ”klonade webbsidor”, just eftersom de ser ut som en kopia eller klon av originalsidan med samma menyer, samma logotyper, och så vidare. Kontrollera i din webbläsare att webbadressen stämmer och att det finns ett hänglås som visar på en säker anslutning. Får du en varning i webbläsaren bör du undvika att besöka sidan.

7. Använd antivirusprogram

Många nätbedrägerier bygger på att så kallad ransomware lyckats ta sig in i datorn. Därefter kanske datorn blir låst och du får ett meddelande om att du måste betala pengar för att låsa upp den. Bra virusskydd spårar upp och tar bort den typen av skadlig programvara.

Svens bana började inom bank- och försäkringsbranschen. Sin utbildningsbakgrund har han inom såväl juridik som ekonomi vilket ger honom god kunskap om de olika finansiella produkterna vi erbjuder på Sverigekredit.se. Hans juridiska kunskaper har varit högst centrala för att vi på Sverigekredit ska vara säkra på att vi erbjuder så konsumentvänliga lösningar som möjligt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden