Investera i lån

Numera är det inte bara storbankerna som kan investera i lån. Tack vare peer to peer (P2P) plattformar kan du som privatperson låna ut pengar till andra och få ränta på din investering. Hur mycket ränta du kan få beror på vilken risk du är villig att ta.

 

Börja investera i P2P-lån

Investera i peer to peer-lån

P2P eller peer to peer innebär att du som investerare eller sparare kopplas ihop med låntagare via en plattform från ett tredjepartsföretag. Tidigare var det bara banker och stora finansföretag som kunde låna ut pengar och tjäna pengar genom att ta ut en ränta.

Nu kan du som privatperson bygga din egen portfölj med lån!

En av våra favoriter bland P2P-lånen är Lendify som har en lättanvänd plattform, låga avgifter och en hög ränta.

Investera i lån hos Lendify

Många fördelar med att investera i P2P-lån

Varje sparande bör vara diversifierat för att minska riskerna. Att investera i lån är ett utmärkt komplement till att handla med aktier och annat sparande. Det finns dessutom flera fördelar med att investera i P2P-lån:

  • Hög ränta: Det är bättre ränta på P2P-lån än vad det är på ett sparkonto. Medan många sparkonton har en ränta som inte är högre än inflationen, har den historiska räntan för många P2P-lån legat på runt 6%.
  • Stabil avkastning: Genom att investera i peer to peer-lån kan du se fram emot en av de jämnaste avkastningarna du kan få på dina pengar. Aktiemarknaden är skiftande och även räntefonder svänger mer än avkastningen i P2P-lån.
  • Jämnt kassaflöde: Genom att investera i lån kommer du att få inbetalningar till ditt konto varje månad i takt med att låntagarna betalar tillbaka sina lån. Det är en stor fördel jämfört med sparkonton där räntan vanligtvis betalas ut en gång om året.
  • God avkastning i förhållande till risk: Alla investeringar är förknippade med risker. Att investera i lån via P2P ger en relativt god avkastning i förhållande till den risk du tar. Du kan också själv välja hur stor risk du vill ta.
  • Bidra till mer konsumentmakt: Genom att investera i lån till privatpersoner eller företag gynnar du den alternativa lånemarknaden. Peer to peer-lån är ett relativt nytt begrepp som innebär att bankernas lånemarknad utsätts för konkurrens. Det ger fördelar för både dig som vill investera och för de som vill låna pengar.
P2P-lån innebär att du som privatperson lånar ut pengar till en annan privatperson via en speciell plattform på internet. P2P står för peer to peer.
Historiskt sett har den genomsnittliga avkastningen legat på mellan 6% och 9%. Generellt brukar det gå att räkna med runt 6% för de flesta P2P-lånen. Ibland går det att få upp räntan till 15%. Hur hög ränta du kan få beror på ränteläget och vilken risk du är villig att ta.
Det finns risker med alla investeringar. Den främsta risken med låneinvesteringar är att låntagaren inte kan betala tillbaka sitt lån. Du minimerar denna risk genom att investera i flera olika lån.
Ja. Hos Savelend och Toborrow kan du investera i lån till företag. Det finns även P2P-plattformar som exempelvis FundedByMe där du kan låna ut pengar till speciella projekt.
Ja. Det finns långivare som exempelvis 4Spar och ViaSpar som erbjuder dig som investerare att öppna ett sparkonto hos dem. Det ger hög ränta, men pengarna skyddas inte av den statliga insättningsgarantin. Ett annat alternativ för att investera i lån är genom att köpa preferensaktier.

P2P-plattformar för låneinvesteringar

Det finns en del peer to peer-plattformar att välja mellan för dig som vill investera i lån. Några av de största är Mintos, Kameo, Lendify, Savelend och Toborrow. Läs mer om dem nedan.

Kameo – Investera i företags- och fastighetslån utan avgift

Kameo grundades 2014 och är idag verksamma i Danmark, Sverige och Norge. På Kameos plattform kan privatpersoner investera i säkerställda företags- och fastighetslån. Investeringsprocessen är enkel – du öppnar ett konto helt kostnadsfritt och väljer sedan själv när och i vilka lån du vill investera.

För investerare tillkommer inga avgifter eller kostnader. Förmedlingsavgiften till Kameo får låntagarna (företagarna) istället stå för. Lägsta investeringsbelopp är 500 kronor och förväntad avkastning är mellan 5-15 %. Som investerare får du månadsvisa ränteutbetalningar som enkelt kan återinvesteras.

Läs vår recension av Kameo

Lendify – Investera i en bred låneportfölj

Många väljer att investera i Lendify. Detta är den största marknadsplatsen för P2P-lån i Sverige. Det finns två sätt att bygga en låneportfölj hos Lendify – investera i lån som du själv väljer eller välj ett så kallat Autoinvestkonto.

När du bygger din portfölj med lån som du investerar i får du själv välja vilken risk du vill ta och på så sätt påverka räntan.

Med ett Autoinvestkonto placeras dina pengar i minst 40 olika lån för att du ska få en god riskspridning. Det är ett praktiskt sätt att snabbt komma igång och investera i lån. En finess är att du kan sätta upp ett automatiskt månadssparande med Lendify.

Öppna konto hos Lendify

Savelend – Investera i olika slags lån

Savelend är Sveriges äldsta peer to peer-plattform för att investera i lån. Den förväntade avkastningen ligger på 7 till 9 procent per år. Inbetalningarna sker månadsvis vilket ger ett jämnt kassaflöde.

Det som skiljer Savelend från mängden är att du kan välja vilka typer av krediter du vill investera i. Välj mellan konsumentkrediter, företagslån, fakturaköp eller inkassoportföljer.

Toborrow – Investera i företagslån

Med Toborrow kan privatpersoner, företag och institutioner investera i företagslån. Denna P2P-plattform kan användas som ett alternativ till företagsobligationer.

För att investera i ett lån börjar du med att läsa om de olika företagen och deras projekt. Välj ett eller flera företag som verkar intressanta och lämna sedan ditt bud. Räntan varierar beroende på risken, men kan bli så pass hög som 15%.

Investera i P2P-lån

Små risker med att investera i lån

Alla investeringar medför en risk. Precis som för andra investeringar hänger avkastningen ihop med den risk du tar. För just låneinvesteringar är förhållandet mellan risk och avkastning ändå god.

Det som kan hända är att en låntagare får ekonomiska problem och inte kan betala tillbaka delar av eller hela sitt lån. Då gör du som investerare en så kallad kreditförlust. Det är bara någon enstaka procent av lånen som drabbas, men andelen kan öka vid till exempel en djup lågkonjunktur.

Det finns dock flera saker som gör att risken förblir låg:

  • Kreditförlustfond: Vissa P2P plattformar har en så kallad kreditförlustfond som fungerar som en slags buffert för sena betalningar.
  • Hög kreditvärdighet: Många peer-to-peer-plattformar ställer höga krav på låntagarna. I vissa fall kan du själv välja att bara låna ut till personer med extra hög kreditvärdighet.
  • Differentiering: Genom att inte lägga alla ägg i samma korg minskar du risken för kreditförluster. Automatiska investeringar via Lendify sker exempelvis i minst 40 olika lån.
  • Skiljt kapital: De flesta P2P-plattformar för att investera i lån skiljer investerarnas kapital från företagets tillgångar. Om företaget går i konkurs kan ingen göra anspråk på ditt kapital.
  • Skuldebrev: Hos vissa P2P plattformar finns det ett skuldebrev mellan dig som investerare och låntagaren. Lånet är en tillgång som du har även om företaget som erbjuder P2P-tjänsten går i konkurs.
  • Back up provider: Lendify har en så kallad back up provider. Det innebär att de har avtal med en tredje part som tar över verksamheten ifall företaget går i konkurs.
Utforska Sveriges lånelandskap med oss, din pålitliga jämförelsetjänst. Med 20,000 användare varje månad och över 30 års samlad erfarenhet, hjälper vi dig hitta de bästa lånen och ger insikter om budgetering och investeringar. Starta din väg mot smartare ekonomiska beslut.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden