Res till Bali – Med en budget under 10 000 kr

Bali budgetresa

Paradisstränder, hinduistiska tempel, aktiva vulkaner och tät djungel. Den exotiska ön Bali är ett drömresmål för många. Det är samtidigt lätt att det förblir just en dröm, då en resa till Bali ofta förknippas med lyx och dyra resekostnader. I motsats till vad många tror är det möjligt att resa till ön för under 10 000 kr – här går vi genom hur!

En resa till Bali passar såväl äventyraren som den som vill koppla av. Öns vackra korallrev är idealiska för dykning och i den täta djungeln finns gömda stentempel att utforska. Den hurtiga kan bestiga vulkanen Batur och betrakta soluppgången från dess topp, medan den som vill hitta sitt inre lugn kan bemästra yoga och skämmas bort med balinesisk massage.

Låter det som en dröm? Det behöver det inte vara. Prisläget varierar förstås beroende på när du väljer att åka och till vilken ort, men med lite förarbete och en tydlig budget går det att få två veckors semester på Bali för under 10 000 kronor per person i resesällskapet.

En budgetresa behöver inte betyda att du måste ge upp bekvämligheten av ett lyxigt boende och fantastiska utflykter – bara du är smart med var du spar in på kostnaderna!

Flyga till Bali

Flyga billigt till Bali

En av de största kostnaderna för en resa till Bali är flygbiljetterna, med en flygning på minst 16-18 timmar och minst ett stopp. Hur billiga flygbiljetterna är beror bland annat på hur många och hur långa mellanlandningar du är beredd att göra. Ju längre flygtiden är desto mindre tid blir dock över till själva semestern och det krävs därför viss avvägning i frågan.

För att få bra priser är det viktigt att vara ute i god tid med att leta biljetter. Oftast ges de billigaste biljetterna ut först till försäljning och blir sedan dyrare i takt med att efterfrågan ökar. Hur tidigt biljetterna släpps beror förstås på flygbolaget och destinationen. För längre flygningar brukar det dock gynna sig att boka biljetterna 6 månader till 1 år innan avresa.

Var flexibel och undvik typiska resdagar

Det finns mycket pengar att spara på att vara flexibel med datum för avfärd och hemresa. Undvik högsäsong och populära avresedagar som lördagar och söndagar, samt perioder kring svenska högtider och skollov. De i snitt billigaste dagarna för avresa från Sverige till övriga världen är tisdagar och onsdagar så utgå från dem när du letar efter flygbiljett.

Ett annat tips för att spara pengar är att flytta datum för avfärd och hemresa 1 – 2 dagar fram och tillbaka för att se vilket alternativ som ger billigast flygbiljetter till kortast flygtid.

Det kan vara bra att systematisera sökningen genom att skriva ner vad olika kombinationer ger för pris så att du, efter att du testat dig fram, kan välja det billigaste avresedatumet.

Flygplats Bali

Jämföra flygbiljetter

Det bästa sättet att jämföra flygbiljetter är att använda sig av en sökmotor specificerad på flygresor och inte gå direkt till ett flygbolags hemsida för att söka efter biljetter. Då sparar du både tid och pengar eftersom du snabbt får en överblick över de biljetter som olika flygbolag erbjuder. Därefter kan du enkelt välja det billigaste och snabbaste alternativet.

Tänk på att det är skillnad på en sökmotor för resor och en digital resebyrå. De digitala resebyråerna är begränsade till sina samarbetspartners och det är därför inte säkert att alla flygbolag är med i jämförelsen. Sökmotorer för resor letar istället igenom ett stort antal resebyråer och flygbolag efter de billigaste biljetterna, vilket breddar sökningen avsevärt.

Om du inte hittar en flygbiljett som du är helt nöjd med kan du med de flesta sökmotorer välja att bevaka prisutvecklingen på flygbiljetter. På så sätt blir du meddelad om priset går upp eller ner. Risken är förstås att priset endast blir dyrare med tiden, om du väntar.

Här är några bra prisjämförelsesajter för flyg:

  • Travelmarket
  • Momondo
  • Skyscanner
  • Flygresor.se

Testa olika avreseflygplatser

Beroende på var i Sverige du bor kan det vara värt att undersöka biljettpriserna från olika avreseflygplatser. Ju större flygplatsen är och ju fler flygningar som avgår därifrån desto lättare är det att hitta flygbiljetter till förmånliga priser. Det kan därför ibland löna sig att åka lite längre till en större flygplats och flyga därifrån, än den som ligger närmast hemmet.

Bor du i Göteborg kan det kanske löna sig att ta tåget till Stockholm och flyga därifrån och bor du i Skåne kan det gynna sig att åka från Köpenhamns flygplats istället för Malmös.

Boende Bali

Bo billigt och bra på Bali

En annan stor kostnad när det kommer till resor är boendekostnaden. På Bali går det dock att hitta ett fint boende till en relativt liten kostnad. Ibland gynnar det sig att hyra en lägenhet istället för ett hotellrum och det kan också bli betydligt billigare att bo en bit utanför centrum eller från stranden. Det handlar helt enkelt om vad du prioriterar på resan.

Innan du börjar leta boende är det viktigt att veta hur mycket det får kosta – hur stort utrymme finns det i budgeten? Det är alltså 10 000 kronor minus flygkostnader och pengar till mat och utflykter. Summan som blir över är det som boendet får kosta per person.

Det går att ställa krav på boendet trots att du reser på en budget. Kanske vill du ha en viss standard eller bo på ett visst läge? Det lättaste sättet att jämföra olika boendealternativ och hitta det förmånligaste erbjudandet är även här att använda sig av en sökmotor för resor.

Det går förstås att söka brett och endast fylla i datum och destination, men för att hitta ett så billigt boende som möjligt är det viktigt att veta vad du är villig att kompromissa med.

Kan du tänka dig att gå lite längre till stranden för att bo på en större resort med högre standard? Eller bor du hellre lite enklare för att få ett bra läge med närhet till allt?

För den som inte nödvändigtvis måste bo på hotell finns det mycket att spara på att ta in på hostel eller till och med bo hemma hos en lokal familj, så kallade homestays.

Gör lite research kring olika orter och lägen för att få en bild över var du vill bo. Olika orter på Bali har olika saker att erbjuda dig som resenär. För att spara in på transportkostnader kan det exempelvis vara bra att bo någonstans som är promenadvänligt, som Seminyak.

Mat på Bali

Budgetera för utgifter på plats

Nu kommer det svåra – att budgetera för alla kostnader när du väl är på plats. För att resa till Bali på en budget är det viktigt att ha en plan för hur mycket varje utgiftspost får utgöra. Det inkluderar allt från frukost, lunch och middag till transport och utflykter under resan.

Kostnaden för boende och flygbiljetter vet du på förhand, men när det gäller utgifter på plats är det lätt att spendera mer än du budgeterat för. Kanske är något dyrare än väntat eller så dyker det upp oväntade kostnader. Genom att ha en genomarbetad och realistisk budget som du uppdaterar löpande kan du minska risken för att övertrassera reskassan.

Budgeten kan göras i ett litet anteckningsblock eller i en budget-app i mobilen. Det viktiga är att du har tillgång till den under resan så att du kontinuerligt kan uppdatera den och hålla koll på hur mycket pengar som finns kvar och justera ditt spenderande utifrån det.

Budgetera för matkostnader

Kostnaden för mat och dryck på Bali skiljer sig stort mellan lokala ställen och mer turisttäta platser. Det är dock fortfarande betydligt billigare än i Sverige. Du kan få en måltid på en västerländsk restaurang för runt 80 kronor och på mer lokala ställen för dryga 10 kronor. Det är med andra ord möjligt att äta mycket billigt på Bali för den som inte är så kräsen.

Ett sätt att hålla nere kostnaderna när det kommer till mat är därför att inte äta alla måltider på västerländska restauranger. Kanske kan luncherna ätas på mindre, lokala ställen och middagarna på restaurang? Det skulle innebära en total matkostnad på 90 kronor per dag.

För den som planerar att bo i lägenhet eller i ett boende med tillgång till kök kan mycket pengar även sparas in på att köpa matvaror i butik och laga lunch eller middag själv.

Tänk också på kostnaderna för mat på dit- och hemresan. Eftersom det rör sig om långa flygningar kan det vara bra att ha med sig en extra stor matsäck för att slippa lägga onödiga pengar på dyr flygplansmat eller restaurangbesök på flygplatsen. Ha även med dig en tom vattenflaska som du kan fylla väl inne på flygplatsen innan avgång.

Utflykt på Bali

Utflykter på en budget

Hur mycket pengar du spenderar på utflykter beror förstås på vad du vill göra under resan. För den som vill göra mer och dyrare utflykter än det som budgeten rymmer gäller det att dra in på kostnader någon annanstans, exempelvis med billigare boende och/eller mat.

För att hålla nere kostnaderna för utflykter är det viktigt att göra lite förarbete. Googla olika sevärdheter och gör upp en plan för de saker du vill göra. Undersök möjligheterna att ta sig till de olika platserna på egen hand istället för att åka dit med arrangerade turer. Det är ofta betydligt billigare att sätta ihop utflykten själv än att åka på en gemensam tur.

Ett annat tips när det kommer till att göra utflykter på en budget är att ha med egen mat. Om sevärdheten ligger på en avlägsen plats brukar de få matställen som finns ta extra mycket betalt. Ha också med eget vatten – det finns vattenflaskor som fungerar som en termos och håller drycken kall hela dagen. Perfekt för att undvika vätskebrist i värmen!

Gratis aktiviteter

En fördel med att välja en promenadvänlig ort för boendet är att mycket kan upplevas på fot och alltså helt gratis. Utforska området, promenera längst stranden eller gå runt i staden. Ett annat tips är att se om det finns någon festival eller liknande som äger rum under datumen för resan. På så sätt kan du få underhållning utan att spendera en krona.

Spara in på transport

En stor kostnad när det kommer till utflykter som inte är på gångavstånd är transporten. Det kan vara lockande att ta en taxi, men på många platser kan det vara betydligt billigare att använda sig av kollektivtrafik som tåg eller buss. Undersök vad som gäller dit du ska åka – finns det fungerande kollektivtrafik eller måste du budgetera för taxi eller hyrbil?
Idag går det ofta att hitta resebloggare som skriver utifrån erfarenhet från att ha besökt ett resmål och ger tips på vad som är bästa sättet att ta sig runt. Dra nytta av deras kunskap!

Om du ska åka taxi från flygplatsen till ditt boende kan det vara smart att se om du kan hitta någon som ska på samma håll och dela taxi med dem för att halvera kostnaden.

Bali utflykter

Planera utflykterna

Det kan vara skönt att boka utflykterna i förväg hemifrån för att på så sätt veta den totala kostnaden. Risken är dock att de utflykter som går att boka online i förväg är dyrare än att boka på plats med lokala guider eller chaufförer. Ofta går det dessutom att pruta på plats, men det kan vara bra att ha skapat sig en uppfattning av vad som är ett rimligt pris.

Eftersom du reser på en budget är det bra att på förhand veta vad du vill prioritera att se, så att du har råd med det viktigaste. För att dessutom hinna se så mycket som möjligt till en låg transportkostnad är det bra att optimera utflyktsdagarna. Gör en lista över de platser du vill besöka och mappa ut dem på en karta för att se vilka som ligger nära varandra.

Utöver kostnad för taxi eller annan transport tillkommer ofta mindre inträdeskostnader eller andra avgifter i samband med besöken vid sevärdheterna, vilket också måste tas med i budgeten. I vissa fall kan det dock räcka att se sevärdheten på avstånd, utan betala inträde. Det är dock en avvägning och beror delvis på hur väl du lyckats hålla budgeten.

Växla innan eller under resan

Det kan finnas för- och nackdelar med ett växla pengar på plats, respektive innan resan. Fördelen med att växla innan är att du kan känna dig trygg med att du har kontanter vid behov. Nackdelen är att du ofta får sämre växlingskurs i Sverige än om tar ut pengar i en bankomat på plats. Det kan dock vara bra att ha en mindre summa med sig som trygghet.

På Bali är valutan Indonesisk Rupiah (IDR). I dagsläget motsvarar en miljon rupiah ungefär 700 SEK. Det är framförallt kontanta betalningar som gäller på Bali och det är därför viktigt att ha kontanter, även om det oftast går att betala med kort i shoppingcenter, på hotell och lyxigare restauranger. För att spara pengar kan det gynna sig att ta ut pengarna i en ATM.

Kreditkort på Bali-resan

Det är fördelaktigt att använda ett kreditkort för resan till Bali, både för att betala flyg och boende och för att ta ut kontanter på plats. Genom att betala resan med ett kreditkort får du ofta en kompletterande reseförsäkring, samt skydd från konsumentkreditlagen vid eventuell flygkonkurs. Du riskerar inte heller att utsättas för bedrägeri och förlora pengar.

Det är dock bra att känna till att många kreditkort har en avgift för uttag utomlands. För att det ska bli som mest lönsamt att ta ut kontanter lokalt bör du därför välja ett kreditkort som inte har någon uttagsavgift. Därtill bör du alltid välja att bli debiterad i den lokala valutan.

Budgeten i sin helhet

Det sista steget när det kommer till att planera en budgetresa till Bali är att sammanställa alla delar till en fullständig budget. Lägg ihop kostnaden för varje del – flyg, boende, mat, transport och utflykter – och kontrollera att du klarar dig med dina 10 000 kronor (om det är din budget). Om inte får du gå igenom de olika delarna och se vad du kan dra in på.

Om du inte har något sparkapital i dagsläget skulle du behöva spara cirka 830 kronor i månaden under ett års tid för att ha råd med en resa till Bali för 10 000 kronor. För dig som vill resa redan i höst finns också möjligheten att köpa resan med ett kreditkort eller genom att ta ett mindre lån. Tänk dock på att det då tillkommer ränta, vilket gör resan dyrare.

Innan du bokar resan kan det också vara bra att ta del av ambassadens reseinformation. Där hittar du information om säkerhetsläget i landet och regler för pass och visum.

Kvinna njuter av solnedgång på Bali