Aktier på nätet

Att handla med aktier är inget nytt utan har gjorts i flera hundra år. Idag är det dessutom något som är tillgängligt för de flesta som har pengar att investera med, bland annat eftersom det går att handla med aktier på nätet.

Redan under 1970 talet blev börsen elektronisk vilket innebar att man inte behövde använda en krittavla för att registrera det som hände. I och med att vårt samhälle blir mer och mer elektroniskt och i samband med internets intåg förändrades vårt sätt att handla med aktier.

Själva börsen i sig finns fortfarande på samma ställe och inte vem som helst kan handla med värdepapper, men det har blivit betydligt enklare för privatpersoner. Det finns många olika verktyg tillgängliga genom internet som underlättar och du kan enkelt genom ett knapptryck på datorn eller via din smarttelefon både köpa och sälja alla typer av aktier och fonder.

Samma krav ställs dock på den som handlar via nätet och samma villkor gäller. Du är fortfarande ansvarig för dina investeringar och även eventuella skatter som behöver betalas på dina vinster.

Hur handlar jag aktier på nätet?

Att handla med aktier på nätet behöver inte vara varken svårt eller krångligt. Det svåraste är kanske att lyckas välja vilken mäklare  du vill använda dig av. Utbudet är stort och det kan vara svårt att välja den som passar dig bäst. Det finns de stora aktörerna på marknaden såsom Avanza och Nordnet men även av mindre aktiemäklare som specialiserar sig på en viss nisch.

Precis som med att sälja eller köpa aktier via en vanlig traditionell bank tar aktörerna ut en avgift som normalt sker per aktieköp. Eftersom det är privata företag som sköter både försäljningen och köpet är det på detta sätt som de tjänar pengar.

Den avgift som tas ut kallas för courtage och kan variera stort beroende på vilken nätmäklare du använder dig av. Du kan många gånger välja någon av ett antal nivåer beroende på hur mycket du handlar per år. Desto mer du handlar för desto billigare blir dessutom varje försäljning eller inköp.

Tänk på att välja en som möjliggör att du kan investera det som du har råd med utan att du betalar för stor andel i avgifter. Du kan jämföra courtageavgift för några nätmäklare nedan.

Vilken aktie är rätt på nätet?

Precis som med att köpa aktier på ett lite mer traditionellt sätt är det viktigt att du vet precis vad du behöver investera i även vid näthandel. Det finns många olika sätt och konton du kan använda dig av men i slutändan finns alltid chansen att du förlorar dina investeringar och du måste ta det försiktigt.

Det finns ingen hemlig algoritm när du handlar aktier på nätet som hjälper till eller som väljer åt dig. Det är alltid du som behöver studera företagen och välja rätt aktie utifrån alla de olika kriterier som finns. Handel över nätet gör det hela endast enklare och smidigare mot en traditionell aktiemäklare.

En av nackdelarna är att de tjänster som erbjuds på nätet inte blir lika personliga som när du pratar med en verklig person. Det finns dock många fördelar med att handla på nätet såsom att det är smidigt och enkelt att lägga in olika typer av order automatiskt som hjälper till.

En av de viktigaste är en så kallad Stop loss som automatiskt säljer dina aktier från ett visst företag om kursen sjunker under ett visst värde. På det viset behöver du inte alltid vara online för att göra rätt beslut.

Aktier på mobilen

De flesta använder mobilen för det mesta i samhället och även när det gäller aktier finns det ett antal olika appar och webbplatser som du kan använda dig av. Med smarttelefonen blir det betydligt enklare och du kan när som lägga in order om att sälja eller köpa.

De flesta webbplatser som fungerar på datorn fungerar även på mobilen utan något större problem. Specifika appar finns dessutom tillgängliga och de flesta har snarlika funktioner. Vissa appar såsom M1 Finance eller TD ameritrade erbjuder dessutom gratis tjänster och courtage vilket är bra om du tänker investera mindre belopp eller är nybörjare.

Aktier på nätet

Hur köpet går till

Det är många gånger betydligt enklare att köpa aktier online än vad många tror. Du behöver endast gå in på webbplatsen för den aktiemäklare du använder dig av. Välja aktiehandel och klicka på att köpa eller sälja aktier. En ruta bör komma upp där du kan välja vilken aktie du vill köpa och antal samt kurs.

Sedan är det bara att klicka på köpa eller sälja för att din order ska gå igen. Om du köper per gällande kurs går det generellt igenom omedelbart. Sedan kan du på ditt konto se precis vad du har och hur kurserna ligger.

Aktier på nätet är ett smidigare alternativ med du får inte glömma att du säljer och köper med faktiska pengar och det i slutändan handlar om en investering som du kan förlora om det inte går som du hade förutsatt.

Niklas har en gedigen bakgrund inom ekonomi. Tack vare sin erfarenhet inom såväl banksektorn som retailbranschen, startups och väletablerade företag så har han skaffat sig en bred kunskapsbas inom ekonomi och finans. Att ha arbetat med såväl privatpersoner som företag har gjort att han fått ett brett perspektiv på hur behovet av finansiella lösningar ser ut från olika kunders perspektiv. Vidare har Niklas ett gediget intresse för värdepappersmarknaden. Att ständigt hålla sig uppdaterad om de senaste nyheterna är en självklarhet för honom. Denna breda kunskapsbas har sedan legat till grund för det Sverigekredit.se är idag.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden