Resebudget – Så får du din drömresa!

Budget + Planering = Drömresa

Många människor älskar att resa och du kanske tillhör dem. Oavsett vilket resmålet är och hur du ska ta dig dit så krävs det dels planering, men också pengar. Då är det den stora frågan hur du ska få ihop pengar och spara till resan? Här kommer några tips inför din resa. Oavsett om vill åka jorden runt eller till fjällen så behöver du planera en resebudget och avvara de pengarna från din vanliga hushållsbudget.

Tidigt med planering

Något som är mycket viktigt är att först och främst veta vart du vill resa. Är det en resa till Australien eller USA så behöver du en budget och då kan det vara bra att ha en planering att utgå ifrån. Ska du resa jorden runt får du i alla fall börja planera cirka ett år i förväg genom att boka flygbiljetter och hostel eller hotell, så att du är säker på att du kommer dit du vill. Dessutom behöver du också utgå utifrån om du ska backpacka eller vill ha det bekvämare på resan.

Typ av boende

När du reser finns det olika sätt att övernatta på ditt resmål och det vanligaste är hotell eller hostel, men det finns betydligt flera sätt att kunna övernatta och dessa kan vara mycket spännande. Om du nu har bestämt och har en budget för en USA-resa i två veckor så kan du till exempel couchsurfa eller AirBnb för att hålla kostnaderna nere. För att kunna ta del av dessa typer av boenden finns det speciella appar som du kan ladda ner som gör att du kan välja det alternativet som passar bäst just för dig.

Par springer med resväska

Fickpengar är bra att ha

Till exempel för en resa till Sydamerika krävs en resebudget och då bör du också räkna med hur mycket du vill ha i fickpengar. Glöm inte bort att eventuellt växla valuta så du har pengar lättillgängligt på resan. Självklart har resenärer olika syn på vilken form fickpengarna ska vara. Ska det vara det traditionella med lösa pengar lite varstans i packning eller på dig? Eller ska det vara ett speciellt ”bankkort” med dina fickpengar som gör att du kan betala direkt online eller ta ut pengar. Ett tips är att ändå se till att ha en liten summa pengar i landets valuta om utifall inte kortet fungerar, blir stulet eller du helt enkelt vill ge lite dricks.

Boka flyg- eller tågbiljetter

Inför din USA-resa och dess budget kan det vara bra att ha koll på vad dina flygbiljetter kostar. Detta gäller självklart även om du vill tågluffa så kan det vara bra att veta vad tågbiljetterna kostar för att kunna räkna in kostnaden i resebudgeten. För att hålla kostnaderna nere kan det löna sig att planera in tid för att jämföra priser på flyg- eller tågbiljetter på nätet. På så vis kan du spara otroligt mycket pengar som du istället kan använda som fickpengar, till boende eller mat. Här kommer några goda råd som du kan tänka på inför din drömresa och som gör att din resa blir billigare:

  • Ta del av rabatter, utnyttja att du är student, pensionär eller liknande.
  • Ska du flyga kan det bli billigare att flyga till en annan flygplats än den du hade tänkt från början.
  • Boka in på tur- och returresorna hos två olika resebolag, samt till och från olika städer, vilket kan påverka priset.
  • Att resa under lågsäsong.
  • Var flexibel med datum och tider.
  • Boka boende och fly/tåg separat.
  • Dessa var bara några tips på som gör att dina resekostnader blir mer överkomliga för dig och ett steg närmare drömresmålet.

Andra saker att tänka på

Om du ska resa över en längre tid så gäller det även packa rätt, vilket innebär att du packar sådant du verkligen kommer att ha nytta av. Några måsten i resväskan är ett par långbyxor, en lite varmare långärmad tröja och en jacka som är vattentät. Det är dumt att packa ner sådan ”om-uti-fall”-kläder, som exempelvis finkläder om du mot förmodan skulle bli bjuden på en fin fest eller middag. Skulle du bli bjuden, så går det faktiskt köpa plagg på resmålet. I och med att du bara packar det nödvändigaste, blir det bättre plats i resväskan till att kunna packa ner minnessaker, nya kläder och liknande.

Gör som lokalbefolkningen

En annan sak som du också kan tänka på är att inte lägga allt för mycket pengar på en och samma måltid. Se därför till att istället äta där lokalbefolkningen äter eller gå till den lokala matmarknaden och hitta spännande mat där. Det är också ett bra sätt att ta del av landets matkultur och kan vara mycket intressant att smaka på nya maträtter. Tänk också på att inte dricka dyra viner och annan alkohol för det ”äter” snabbt upp din resebudget utan att du kanske tänker på det.

Bor du på ett vandrarhem kan du oftast laga din egen mat där och kan då använda billiga råvaror från marknaden eller den lokala matbutiken. Det finns till och med på vissa resmål där lokalbefolkningen har sina egna ”restauranger” hemma i sitt vardagsrum eller på terrassen, vilket är ett perfekt sätt för dig att lära känna nya människor och deras kultur på. Oavsett vad du nu väljer för sätt att resa på, vart och hur, behöver du en budget och planering för att vara förberedd på så mycket som möjligt.